Har du problemer knyttet til søvn? Snakk med en av våre leger eller psykologer. Bestill time

MENTAL HELSE

Søvnproblemer: Tips for hvordan sove bedre

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin
Det er ikke farlig å sove dårlig i noen netter, og det kan være vanskelig å ikke få nok søvn. Men, dersom du sover for lite natt etter natt og fungerer dårlig i det daglige på grunn av trøtthet, kan det være nyttig å gjøre noen endringer eller få hjelp.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Derfor er søvn så viktig

Søvn er viktig – og helt nødvendig – for at kroppen og hjernen skal få hvile, komme seg, og behandle inntrykkene du har fått i løpet av dagen du har vært våken. Når du sover godt om natten, kan du dessuten lettere takle stress og andre påkjenninger om dagen.

Tilstrekkelig søvn kan også redusere risikoen for ulike hjertesykdommer (som hjerteinfarkt), diabetes type 2, fedme, utmattelsessyndrom og depresjon.

Voksne trenger vanligvis mellom 6 og 9 timers søvn hver dag, men det varierer fra person til person og alder.

Hva er søvnproblemer?

Søvn er viktig for alle mennesker, og søvnens varighet og kvalitet har stor betydning for vår velvære og evne til å fungere i hverdagen.

Å ha søvnporblemer betyr at søvnen blir forstyrret – enten fordi man ikke kan falle i søvn, søvnen blir avbrutt, eller du våkner for tidlig og ikke får sove igjen.

Hva er årsaken til søvnproblemer?

Det finnes flere ulike årsaker til at vi har perioder med dårlig søvn. I hverdagen kan flere følgende faktorer føre til søvnløshet, blant annet

  • støy
  • reiser på tvers av tidssoner
  • engstelse
  • inntak av kaffe, te eller alkohol

Langvarie søvnproblemer

Kronisk insomni betyr at man har slitt med søvnproblemer i minst tre måneder. Søvnvanskene trenger ikke være til stede hver natt, men kravet for å kalle det kronisk insomni er minst tre netter per uke.

Du kan for eksempel oppleve ett eller flere av følgende problemer knyttet til søvn:

  • Du har problemer med å sovne, det vil si at det tar mer enn 30 minutter.
  • Du våkner en eller flere ganger om natten, og har problemer med å sovne igjen.
  • Du våkner for tidlig om morgenen, før du er uthvilt og klarer ikke å sovne igjen.

Råd for søvnproblemer

Hvis du har problemer med å få nok søvn – som også gjør deg uthvilt – er det flere ting du kan prøve for å sove bedre. Her er noen forslag:

Sett opp rutiner

Streb etter rutiner – gjør det til en vane å stå opp til samme tid hver dag, også på fridager.

Unngå koffeinholdige drikker

Unngå å drikke kaffe, svart te, brus og energidrikker seks timer før du skal legge deg. Hvis du bruker nikotinholdige midler vil søvnen din bli bedre dersom du slutter med det.

Ta tak i negativt stress

Søvnproblemer henger ofte sammen med stress. Hvis du mistenker at problemene dine er stressrelaterte, bør du ta tak i det som får deg til å føle deg stresset.

Ta vår selvtest for stress for å få en status på din mentale helse.

Begrens skjermtid 2 timer før leggetid

Dersom du blir utsatt for lys med blå bølgelengder de siste 2 timene før sengetid, vil du bli mye trøttere om morningen enn om du hadde unngått dette. Skjermbruk før leggetid vil også gi deg mindre REM søvn, som er kjent som drømmesøvnen.

Øv deg på å slappe av

Slikt som med alt annet, er det også nødvendig med øvelse når det gjelder å lære seg kunsten å slappe av. Gjør noe avslappende og beroligende for å slappe av – helst 1 til 2 timer før sengetid.

Tren regelmessig

Fysisk aktivitet har god effekt på søvnen din, og kan bidra til å redusere både stress, angst og bekymring – noe som igjen kan gjøre det lettere for deg å sove godt. Prøv å bevege deg hver dag, helst i dagslys.

Forbedre soveromsmiljøet ditt

Prøv å gjøre soverommet ditt til et rolig og avslappende sted, for eksempel ved å ikke lese jobb-mailer i sengen. Sørg også for at det er mørkt, stille og kjølig når du skal sove.

Kan du ikke sove, eller er plaget av søvnproblemer på en måte som påvirker hverdagen din, eller begrenser livet ditt? Ta en av våre selvtester for å få en pekepinn på din mentale helse, samt mer kunnskap om når du bør søke profesjonell hjelp.

Når bør du ta kontakt med helsepersonell om du sliter med søvnproblemer?

Om du opplever søvnproblemer over lengre tid, det påvirker hverdagen og livet ditt, og ingen av rådene har hjulpet, bør du søke hjelp hos helsepersonell.

En lege eller psykolog vil gjøre en individuell vurdering basert på symptomene dine, og det som kommer frem under timen. Du kan bli anbefalt behandling eller henvist for videre behandling eller undersøkelser.

Dette kan vi i Kry hjelpe deg med

Du kan kontakte oss hos Kry for å få hjelp med søvnproblemer. Avhengig av hva du ønsker og sliter med, kan en psykolog eller lege gjøre en individuell vurdering basert på symptomene dine, og det som kommer frem under timen. Du vil bli anbefalt behandling eller henvist for videre behandling ved behov.

Bestill time

Andre artikler

Illustrasjon av nedstemt tenåring
Mental helse – 15. feb. 2024

Bekymret for tenåringen din? Slik kan du hjelpe

Usikker på hvordan du skal snakke med tenåringen din om psykisk helse? Les psykologens enkle råd for å få ungdom til å åpne seg, og gi dem støtten de trenger.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.