Har du spørsmål knyttet til influensasymptomer? Bestill legetime

ALLMENNHELSE

Influensa eller forkjølelse? Slik merker du forskjell

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Christoffer Rolseth, Allmennlege
Hvert år i perioden mellom desember og april rammes de som bor på den nordlige halvkule av influensaepidemier.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong. Det er derimot ikke alltid så enkelt å vite om man har influensa eller en vanlig forkjølelse og det kan derfor være nyttig å vite hva slags symptomer som skiller sykdommene.

Influensa eller forkjølelse?

Mange forveksler influensa og forkjølelse, og det er ikke så rart da flere av symptomene er like. Det er likevel klare forskjeller som skiller den ene sykdommen fra den andre.

Forkjølelse gir ofte snørr, rennende nese og hoste. Influensa kan derimot gi høy feber, frysninger og muskel- og leddsmerter i hele kroppen. I tillegg føler man seg gjerne mer slapp og utmattet av en influensa. Snue, tett nese, sår hals og tørrhoste er heller ikke uvanlig. Influensa kommer gjerne brått og varer i sju til ti dager, mens symptomene ved forkjølelse vanligvis kommer gradvis i løpet av noen dager.

Slik smitter influensa

Influensaviruset smitter ved kontakt mellom mennesker. Smitteoverføring skjer hovedsakelig ved hosting, nysing og direkte kontakt andre som er smittet.

Du kan forebygge smitte ved å

  • vaske hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk
  • unngå å ta deg i øynene, nesen og munnen uten å ha vasket hendene først
  • unngå å være nær personer du vet er syke.

Behandling av influensa

Antibiotika hjelper ikke mot influensa fordi det er en virusinfeksjon, men det finnes likevel lindrende behandling. Feber, hodepine og muskelsmerter kan dempes med reseptfrie legemidler som inneholder paracetamol. Opplever du tørrhoste og sår hals kan det virke lindrende å drikke noe varmt. Eventuell rennende nese behandles effektivt med nesespray. Sørg ellers for å hvile og få i deg nok drikke - da blir kroppen din i best mulig stand til å bekjempe influensaen.

Når du bør oppsøke legehjelp

Influensa går som regel over av seg selv, men gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom. Hvis du er gravid eller i en av de øvrige risikogruppene, bør du kontakte lege for å få råd om nødvendig behandling og oppfølging.

Du bør oppsøke akutt legehjelp hvis tilstanden blir betydelig verre, eller hvis du har tegn på dehydrering, har pustevansker eller begynner å puste fort.

Lignende symptomsider

Forkjølelse - Vinteren er også en typisk tid for forkjølelse. Les mer om de typiske symptomene og hva du kan gjøre for å forebygge smitte.

Pollenallergi - Hvis den milde vinteren fortsetter kan noen kjenne pollenallergien komme snikende snart. Det er lurt å begynne med allergimedisin tidlig og hos Kry kan du enkelt fornye reseptene dine.

Har du spørsmål knyttet til influensalignende symptomer?

Bestill legetime

Andre artikler

illustration-hand-lyfter-vikter

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.