Kry-logo
Last ned
Har du menstruasjonsrelaterte spørsmål? Bestill legetime
Sterke menstruasjonssmerter, endometriose eller pcos?

Sterke menstruasjonssmerter, endometriose eller PCOS?

Sist oppdatert:
ons. 7. apr. 2021
Har du kraftige blødninger eller ekstreme menssmerter? Er du redd for at det kan være et tegn på en underliggende sykdom? Dette bør du vite om to vanlige, men ofte misforståtte lidelser.

Endometriose og polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er to lidelser som rammer millioner av mennesker rundt om i verden. Ca 14% av norske kvinner rammes av PCOS, og globalt er tallet mellom 8 til 13 % kvinner. Endometriose rammer rundt 10 % globalt. Begge tilstander kan forårsake uregelmessige blødninger og problemer med å bli gravid, men det finnes noen viktige forskjeller man bør være klar over.

Dr. Elisabeth Rosen, spesialist innen gynekologi og obstetrikk hos Kry, gir i denne artikkelen råd om hvordan du kan finne ut om symptomer og smerter du opplever kan komme av PCOS eller endometriose, og når det er på tide å ta kontakt med en lege.

Hva er PCOS?

— PCOS er en kompleks lidelse som fører til forhøyet innhold av mannlig kjønnshormon i blodet, sier dr. Rosen.

Polycystiske eggstokker har flere væskefylte cyster, kjent som eggfollikler, der eggene ikke modnes tilstrekkelig, så eggløsningen uteblir. Dette går ut over menstruasjonssyklusen som fører til uregelmessig blødning og problemer med eggløsning.

— På lang sikt kan PCOS føre til en økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og livmorkreft.

Hva er de vanligste symptomene på PCOS:

  • Uregelmessig menstruasjon, lange perioder mellom hver menstruasjonssyklus, eller bortfall av menstruasjon
  • Unormal hårvekst i ansikt, bryst og på mage
  • Vektøkning
  • Akne

Hva er endometriose?

Endometriose er en betennelsessykdom der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren, vokser utenfor livmoren, forklarer dr. Rosen. Når de begynner å vokse kan det føre til lokal betennelse og arrdanning. Endometriose finnes vanligvis i bekkenet, men kan også befinne seg i andre deler av kroppen. Ikke alle som har endometriose får symptomer, og symptomene kan variere fra person til person.

Hva er de vanligste symptomene på endometriose?

Hva er sammenhengen mellom endometriose, PCOS og ufrivillig barnløshet?

Både endometriose og PCOS kan føre til en økt risiko for ufrivillig barnløshet.

— Siden PCOS er en tilstand som forårsaker problemer med eggløsning fra eggstokkene, kan det bli vanskeligere å bli gravid, sier dr. Rosen.

Det må mer forskning til for å fastslå hvordan endometriose påvirker fruktbarheten, men det kan skyldes betennelse, arrdannelse eller sammenvoksninger mellom bekkenorganene. De med en mild form for endometriose, har vanligvis en bedre sjanse for å bli gravide enn de med mer alvorlige tilfeller.

Hvordan diagnostiseres PCOS? Det finnes ikke én enkelt test for å diagnostisere PCOS, og derfor kan det være vanskelig å identifisere.

— En lege vil stille deg spørsmål om symptomene og opplevelsene dine, forklarer dr. Rosen.

Du vil bli henvist til en blodprøve for å teste hormonnivået, og få en ultralyd for å se etter tegn på om eggstokkene dine er polycystiske.

Hvordan diagnostiseres endometriose? Det kan ta i gjennomsnitt 6 til 7 år for å fastslå diagnosen endometriose. I likhet med PCOS, er dette vanligvis en prosess med flere etapper. Dr Rosen forteller at legen din først kommer til å stille deg spørsmål om symptomene dine før du henvises til testing, som for eksempel ultralyd eller kikkhullsundersøkelse av bukhulen (laparoskopi). Dette for å undersøke om det finnes unormalt vev.

Kan man ha PCOS og endometriose samtidig? Det finnes tilfeller der man har blitt diagnostisert med begge lidelsene, men dr. Rosen forklarer at selv om det er mulig, er det svært sjelden at dette inntreffer.

Når bør jeg kontakte lege hvis jeg har sterke menssmerter?

Sterke menssmerter er mer knyttet til endometriose enn PCOS.

— Hvis du kan takle smertene med paracetamol eller ibuprofen et par dager i måneden, og smerten avtar etter et par år etter at du har begynt å få mensen, er det vanligvis ingenting å bekymre seg for.

Det er viktig å snakke med en lege hvis du er bekymret, spesielt i tilfeller der menssmerter påvirker evnen din til å gå på jobb eller skole.

Hvordan kan jeg snakke med legen min om sterke menssmerter?

For å bedre sjansene dine for en rask diagnose anbefaler Dr Rosen at du fører en oversikt over symptomene og menstruasjonssyklusen din. Dette for å hjelpe legen din å fastslå et mønster. Du kan lage en mens-kalender eller skrive i en notatbok.

I følge dr. Rosen er det bra å gi så mye relevant informasjon som mulig hvis du mistenker PCOS eller endometriose. «Det er viktig å skrive ned symptomene som du føler er relaterte til den uregelmessige blødningen, eller de sterke menssmertertene, inkludert hvor lenge det varer og når det inntreffer», sier hun.

Dette gjelder også for smertestillende.

— Istedenfor for å si at du tar Paracetamol er det bra å vite hvor mye, hvor ofte og i hvor mange dager, legger dr. Rosen til.

Hva kan jeg gjøre hvis smertene mine ikke blir tatt alvorlig?

Det er dessverre mange kvinner som opplever at det er vanskelig å få stilt diagnosene endometriose og PCOS, bare det å være klar over dette kan hjelpe.

Hvis du ikke får en umiddelbar diagnose, bør du fortsette å se etter svar, sier dr. Rosen.

— Selv om det ikke er endometriose eller PCOS, kan en lege utføre nødvendige undersøkelser for å kunne forstå hva som forårsaker smerten, den uregelmessige blødningen eller andre relaterte symptomer.

Ta kontakt med lege hvis du er bekymret for menstruasjonen din, eller menstruasjonsrelaterte symptomer.
Bestill legetime
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Last updated:

Andre artikler