Last ned Last ned

Akne

Akne - også kjent som kviser - er en betennelse i kjertlene i huden. Selv om dette ikke utgjør noen alvorlig fare kan det allikevel være plagsomt og skjemmende for den som er utsatt. Det er mange grader av akne, og behandlingen bestemmes ut fra grad og utbredelse av akne. Gjennom en videokonsultasjon med en av våre leger kan vi hjelpe deg med diagnose, behandling og medisinske råd.

Akne kommer ofte som verst i puberteten, og det er vanligvis flere gutter som rammes av dette enn jenter. Allikevel er det også mange - både menn og kvinner - som plages av dette i større eller mindre grad, også helt opp i godt voksen alder. Når talgproduksjonen i hårsekkene våre øker, hoper talg og celler seg opp under huden. Bakterien som bryter ned talg frigjør ulike stoffer som kan føre til betennelse i huden, og danner de betente byllene som kalles kviser.

Hva du selv kan gjøre hjemme for å begrense eller bli kvitt akne, avhenger av hvor mildt eller aggressivt utbruddet ditt er. Vasker du ansiktet ditt daglig med rent vann vil det i mange mindre kritiske tilfeller hjelpe deg med problemet. Men pass på at du bruker en mild såpe som er skånsom mot huden, hvis ikke vil du kunne ende opp med å gjøre problemet verre. Om du bruker sminke bør du sørge for å bruke vannbaserte produkter. Vær også nøye med å vaske ansiktet skikkelig etter at du har fjernet sminken. Å endre kosthold er er ikke vist å ha særlig innvirkning på akne. Et unntak er inntak av sukker og mat med enkle karbohydrater kan føre til mer akne, og det kan dermed hjelpe å begrense inntak av dette.

Akne kan forekomme hos små barn, men det er sjeldent. Den går oftest over av seg selv i løpet av 4 måneder. Hvis det ikke går over vil det være lurt å oppsøke lege for utredning og behandling slik at en unngår permanente arr. Akne er vanligst og mest uttalt i puberteten. Tenårene er en alder hvor vi ofte er ekstra følsomme rundt eget utseende, og plager som dette, kan i noen tilfeller påvirke selvbilde og psykisk helse. Voksne kan også ha plagsomme og kraftige utbrudd av akne, og kan i flere tilfeller ha nytte av behandling.

Det er mange grader av akne, og behandlingen bestemmes ut fra grad og utbredelse av akne. Gjennom en videokonsultasjon med en av våre leger kan vi hjelpe deg med diagnose, behandling og medisinske råd i løpet av få minutter. I noen tilfeller bør en få behandling hos hudspesialist, noe vi også kan hjelpe med.

Sist oppdatert:
23. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin