FOR MENN

Hvordan foregår en prostataundersøkelse?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin
Prostate exam
En prostataundersøkelse går raskt – og det kan bidra til å oppdage kreft på et tidlig stadium. Dette kan du forvente under og etter prostataundersøkelsen

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Prostata er en kjertel som ligger like under mannens urinblære. Den bidrar til å lage sæd ved å produsere væsken som sædcellene blandes med. Ved en prostataundersøkelse føres en finger inn i endetarmsåpningen for å undersøke om det er fysiske avvik.

Etter hvert som du blir eldre, endres prostata. Den vokser i størrelse og noen ganger kan det utvikles kreft. Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. I de fleste tilfeller inntreffer denne typen kreft hos menn over 60 år, og overlevelsesraten er svært høy.

En prostataundersøkelse er viktig for å oppdage prostatakreft på et tidlig stadium. Har du symptomer som gjør at helsepersonell anbefaler deg å få undersøkt prostata, er det lurt å gjennomføre undersøkelsen.

Hva skjer under en prostataundersøkelse?

Det å få prostata undersøkt kan virke skremmende, men kontrollen utføres av en lege som sannsynligvis har gjort dette svært mange ganger. Dette er de viktigste trinnene i en prostataundersøkelse:

1. Legen gir deg beskjed om hva du kan forvente

Før du begynner, skal helsepersonellet diskutere prosedyren med deg og gi deg muligheten til å stille spørsmål.

Du kan be om å ha noen andre tilstede under prostataundersøkelsen, som for eksempel en venn, et familiemedlem eller annet helsepersonell.

2. Du kler av deg fra livet og ned

For å gjøre undersøkelsen enklere må du ta av deg klærne fra livet og ned, inkludert undertøyet.

3. Legen din forteller deg hvilken stilling du skal være i

Du kan ta prostataundersøkelsen sittende eller liggende, avhengig av undersøkelsesrommet og dine fysiske evner.

Undersøkelsen utføres oftest liggende, og du vil ligge på en undersøkelsesbenk. Du ligger på den ene siden med knærne trukket opp mot magen. Man kan også sitte i en stol som brukes ved for gynekologisk undersøkelse.

I begge tilfeller henvender legen seg til deg bakfra, og du kan be dem om å forklare hvert trinn underveis.

4. Legen fører inn en hanskekledd, smurt finger inn i endetarmen din

Når du er klar, vil legen forsiktig føre en finger inn i endetarmen. Smøringen minsker ubehaget, og de trenger ikke å gå så dypt da prostata befinner seg i nærheten av endetarmen.

Det kan føles litt uvanlig til å begynne med, men pust dypt inn og prøv å slappe av. Forsøk å ikke knipe. Etter et par sekunder bør ringmuskelen (muskelen som kontrollerer anus) slappe av.

5. De kontrollerer prostata for eventuelle avvik

Denne delen tar bare 3-20 sekunder. Legen trykker lett på prostata med fingeren for å se etter avvik, som for eksempel:

  • Klumper
  • Hevelse
  • Ømhet
  • Størrelse

Det skal ikke gjøre vondt, så si fra til legen hvis du har smerter.

6. Du kan kle på deg igjen

Hele prosessen tar bare et par minutter. Du vil få litt tørkepapir som tørker opp overflødig smøring og tid til å kle på deg.

Bør jeg forberede meg til en prostataundersøkelse?

Du trenger ikke å gjøre noe spesielt før du får undersøkt prostata. Du vil bli undersøkt av helsepersonell, og de vil bruke hansker.

Hvis du bekymrer deg, kan det hjelpe å tisse og bæsje før legetimen, men ikke tving deg til det. Noen føler seg mer komfortable hvis de har dusjet før undersøkelsen, men du trenger ikke å gjøre det.

Hvordan føles en prostataundersøkelse?

En prostataundersøkelse kan forårsake noe ubehag, men det er som oftest fort unnagjort. Det føles som et lett trykk i baken og noen ganger som om du må tisse eller bæsje – uten at det faktisk skjer.

Noen er bekymret for at det skal skje et uhell eller en følelse av opphisselse, men undersøkelsen tar så kort tid at det ikke er tid til dette. Hvis du føler deg nervøs, må du si fra til legen slik at han/hun kan snakke med deg om bekymringene dine.

Hva skjer etter en prostataundersøkelse?

Etter undersøkelsen er legen i stand til å fortelle deg om prostataen din er normal eller ikke. Noen ganger kan imidlertid prostata føles helt normal selv om det kan være et problem. Det kan også ha avvik som er forårsaket av noe annet enn kreft, for eksempel inflammasjon (prostatitt) eller godartet forstørret prostata.

Det er derfor prostataundersøkelse ofte kombineres med en blodprøve som kalles for en PSA-test. Den ser etter nivåer av et bestemt enzym, som kan være et tegn på kreft hvis det er høyere enn normalt.

Det tar vanligvis 1–2 uker før man får resultatet på blodprøven. Prostataundersøkelsen og PSA-testen vil avgjøre om det er behov for ytterligere tester, og hjelpe legen med å avgjøre hvor regelmessig du må undersøkes i fremtiden.

Hvordan diagnostiserer en lege prostatakreft?

Hvis prostata viser tegn på unormale forhold, kan du bli henvist til flere tester, for eksempel ultralyd eller biopsi, for å se om du har prostatakreft eller om det er noe annet som forårsaker problemet.

Når bør jeg ta kontakt med lege?

Selv om følgende symptomer ikke nødvendigvis betyr at du har kreft, er det lurt å snakke med en lege hvis du har noen av disse:

Endringer i urinvaner, for eksempel svak urinstråle Blod i urin eller sæd Smerter i nedre del av ryggen, bekkenet eller kjønnsorganene

Om du opplever symptomer som er nevnt over kan vi hjelpe deg på våre klinikker i Oslo.

Logg inn og bestill time

Andre artikler

For menn – 30. sep. 2023

Movember – derfor er det så viktig

Movember er en kampanje for å sette fokus på menns helse, særlig prostatakreft, testikkelkreft, selvmord og psykisk helse. Lær mer om hvordan du kan engasjere deg.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.