Få medisinske råd, vurderinger og vaksiner før du skal reise hos Kry Reiseklinikken. Bestill time her

REISEMEDISIN

Utenlandsreise med underliggende sykdom

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Spesialist i infeksjonsmedisin, overlege Kry Reiseklinikken og zoolog
Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken og spesialist i infeksjonssykdommer
Illustrasjon av et fly og et medisinsk kors
Lurer du på om du kan reise med en underliggende sykdom? Vi har snakket med overlege Gunnar Hasle om hva du må tenke på.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time hos Kry Reiseklinikken

Å reise til utlandet som kronisk syk eller med et underliggende helseproblem krever litt ekstra planlegging. Men dersom du tar de rette forholdsreglene før og under reisen, kan du vanligvis nyte turen uten problemer.

Overlege Gunnar Hasle er ekspert på reisemedisin. Han forteller at det først og fremst er lurt å snakke med lege før du reiser og at du husker å ta med nødvendig medisin og dokumentasjon dit du skal.

— Ta en prat med lege før du reiser, så kan du få hjelp til å vurdere risikoen for eventuelle komplikasjoner i perioden du skal være borte. Fortell også hvor du skal og hvor lenge du skal være borte, råder Hasle.

Hva dekker ikke reiseforsikringen?

Dersom du har underliggende sykdom er det viktig å sjekke reiseforsikringen din godt før du drar.

— Det er viktig at du har en gyldig reiseforsikring som dekker reisens varighet og type. Husk at forsikringen ikke gjelder hvis forsikringsselskapet kan bevise at reisen var uforsvarlig, for eksempel hvis du reiste med en kjent sykdom som sannsynligvis ville gi deg problemer under reisen, sier Hasle.

Er det lov å ta med medisiner på flyet?

Hva og hvor mye du kan ha med deg avhenger av hva slags legemidler og hvor du skal. Dersom du bruker sovemedisin, beroligende eller sterke smertestillende, må du ha med attest fra lege om at disse medikamentene er nødvendige.

For legemidler som ikke regnes som narkotika (reseptklasse C og ikke reseptbelagt) gjelder følgende regler:

  • Fra land utenfor EU/EØS: Du kan ta med deg en mengde tilsvarende 3 måneders forbruk.
  • Fra land innenfor EU/EØS: Du kan ta med deg en mengde tilsvarende 12 måneders forbruk (Helsenorge)

Hasle anbefaler å ta med originalpreparater fremfor synonympreparater:

— Sørg for at medisinene du tar med deg er i originalpakning. Du kan be legen din om å forskrive de internasjonalt anerkjente originalpreparatene i stedet for norske synonympreparater. Dette vil gjøre det enklere for tollere å identifisere dem på sine lister, og det kan spare deg mye tid ved eventuelle kontroller.

Hvilke sykdommer kan jeg ikke fly med?

Hasle forteller at flyforbud praktiseres ulikt av flyselskapene, men noen ting går igjen:

  • Du skal ikke fly hvis det har gått mindre enn 1 uke siden en stor operasjon
  • Du skal ikke fly hvis det har gått mindre enn 2 uker etter et hjerteinfarkt.
  • Du skal ikke fly hvis det har gått mindre enn 10 dager etter et hjerneslag.
  • Hvis du nylig har hatt hjerneslag bør du i tillegg ikke fly uten en ledsager, da det finnes en risiko for å bli uklar.

Dersom du er hjerte- eller lungesyk bør du generelt ta forholdsregler. Hasle utdyper:

— Hvis du vanligvis får brystsmerter eller tung pust av små anstrengelser, er det viktig å være klar over at dette også kan skje under flyreiser. Dette fordi oksygentrykket i flyet tilsvarer 2500 meter over havet. Det er likevel viktig å påpeke at det bare er ett hjertedødsfall per tre millioner flyreiser.

For å være på den sikre siden anbefaler Hasle at du alltid sørger for å ha med livsviktige medisiner i håndbagasjen.

Han informerer videre:

— Saltfattig mat og ekstra oksygentilførsel på flyet kan også bestilles ett døgn i forveien av de fleste flyeselskaper, sier Hasle.

Blodpropp på flyreiser

Det er økt risiko for blodpropp ved lange flyreiser. Derfor er det viktig å drikke rikelig med vann og bevege seg ofte. Elastiske strømper kan også forebygge blodpropp, og disse fås kjøpt på apotek. Dersom du tidligere har hatt blodpropp eller nylig har hatt et brudd eller gjennomgått større kirurgiske inngrep, må du sørge for å ha med nødvendige legemidler:

— Om du ikke står fast på blodfortynnende medisin, bør du ha med lavmolekylært heparin (Fragmin 2500-5000 IE) til å sette under huden på deg selv før lange flyreiser. Snakk med legen din om dette før du reiser, sier Hasle.

Husk vaksine mot influensa og lungebetennelse

Dersom du har hjerte- eller lungesykdom, diabetes eller er over 65 år bør du ta både influensa og pneumokokkvaksine før avreise. Hasle forklarer:

Influensa er et helårsproblem i tropene, så hvis du er hjerte- eller lungesyk bør du ta influensavaksine uansett når på året du reiser. Hvis du skal reise på sommeren skal du ha en influensavaksine som kalles for “influensavaksine til den sørlige halvkule”.

Disse vaksinene kan du få hos Kry Reiseklinikken

Helseråd for eldre på reise

Med alderen kommer også endringer i kroppen. Når du planlegger en reise og er over 65 år, er det ifølge Hasle derfor lurt å være oppmerksom på følgende:

  • Risikoen for blodpropp øker med alderen, spesielt under lange flyreiser. Husk å drikke mye vann, beveg deg regelmessig og ta gjerne korte turer rundt i flyet. Bruk også elastiske støttestrømper for å redusere risikoen
  • Eldre har redusert evne til å svette, noe som øker risikoen for heteslag. Det er viktig å drikke mye væske selv om du ikke føler deg veldig tørst, og unngå kaffe og alkohol, som kan virke uttørrende
  • Hvis du bruker vanndrivende medikamenter, har du lite væske å miste. Derfor kan alvorlig diaré være farlig, og det er ekstra viktig med god mat-, vann- og håndhygiene. I tillegg er høy alder en ekstra grunn til å vurdere å ta Dukoral (drikkevaksine mot kolera) for å redusere risikoen for turistdiaré.
  • Malaria har mye høyere dødelighet hos eldre enn hos unge. Derfor er det viktig å beskytte seg godt mot myggstikk og ta forebyggende malariatabletter

Hasle forklarer videre at det også er spesielt viktig at du sjekker vaksinestatusen din om du er over 65 år:

— Mange eldre har ikke fått alle barnevaksinene i dagens vaksinasjonsprogram. Derfor har du kanskje behov for to doser av difteri-, stivkrampe- og poliovaksine før du reiser, og deretter en dose et år senere. Dette kan vi hjelpe deg med påKry Reiseklinikken.

Diabetes på reise

Hvordan skal jeg oppbevare insulin på reise? Hvordan håndterer jeg tidsforskjeller? Kan jeg ta med insulin på fly? Dette er naturlige spørsmål hvis du har diabetes og skal ut på en lengre reise.

— Uregelmessige måltider, uvant mat, tidsforskyvning, forandring i fysisk aktivitet og eventuelle infeksjoner fører til endret insulinbehov. Dette er det viktig at du har i bakhodet, sier Hasle.

Han opplyser videre:

— Du må ha med det du trenger av medisiner, sprøyter og måleutstyr, samt sukkerbiter for hele oppholdet.

Når det gjelder insulin, utdyper Hasle:

— Insulin kan oppbevares i romtemperatur (<30°C) i opptil 6 uker. Det er viktig at insulinet er med i håndbagasjen, da det kan bli for kaldt for insulinet i bagasjerommet på flyet.

Det er også viktig å ta hensyn til eventuelle tidsforskyvninger:

— Tabletter kan du ta til vanlig klokkeslett, lokal tid. Insulindosen må derimot korrigeres hvis det er mer enn 5 timers tidsforskyvning.

Psykisk lidelse på reise

I Norge regner vi med at rundt 30 prosent har psykisk lidelse i løpet av livet.

Hasle forklarer at det er viktig å vurdere belastningen opp mot de potensielle fordelene, hvis du har en psykisk lidelse:

— Et langtidsopphold i utlandet fører sjelden til bedring, heller det motsatte. Dette gjelder også ved alkoholproblemer. Samtidig kan feriereiser ha stor positiv innvirkning på din mentale helse og være en viktig del av ditt liv.

Han utdyper:

— Her må du gjøre en vurdering. Hva trenger du akkurat nå? Prat gjerne med en lege eller annen behandler som kan hjelpe deg med å vurdere dette.

Hivpositiv på reise

FN er tydelige på at det ikke finnes noen gode grunner til å ha innreiserestriksjoner for hivpositive. Det er allikevel noen land som har restriksjoner mot arbeidstillatelse og langtidsopphold for hivpositive. Hvilke land dette gjelder til enhver tid kan du undersøke på denne siden.

— Medisinsk sett kan hivpositive reise på lik linje som alle andre, men det er ekstra viktig at du undersøker vaksinestatusen din, sier Hasle.

Han utdyper:

— I tillegg til difteri, stivkrampe, polio og hepatitt A-vaksine, anbefales også vaksine mot influensa og lungebetennelse. Vurdering av tyfoidvaksine er også viktig. Levende vaksiner som BCG og poliovaksiner samt gulfeber bør unngås for hivpositive, men vaksiner mot meslinger og røde hunder er trygge.

Få medisinske råd, vurderinger og vaksiner før reisen din.

Bestill time hos Kry Reiseklinikken

Andre artikler

Reisemedisin – 21. jan. 2024

Skal du ut og reise? Disse vaksinene trenger du

Skal du ut og reise? Det kan være utfordrende å vite hvilke vaksiner man trenger på reisen. Få råd og veiledning på en av våre klinikker eller over video.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.