Last ned Last ned

Barnemark

Barnemark (småmark) er svært vanlig, spesielt blant barn. Det er ikke uvanlig at hele skoleklasser smittes av denne tarmparasitten, som til tross for at den er ubehagelig, faktisk er ufarlig. Hvis du har behandlet marken med reseptfritt legemiddel og det ikke har hjulpet, bør du oppsøke lege. Hos KRY kan du gjennom videosamtale med en av våre leger få råd om hvordan du kan finne ut om du eller barnet er smittet av småmark, og få resept for behandling hvis situasjonen tilsier det.

Det er enklest å oppdage at man har småmark om natten, ettersom sengevarmen gjør at marken bli mer aktiv. Det klør intenst rundt endetarmen, og hos kvinner eller jenter kan det også klø rundt skjedeåpningen. Marken er cirka én centimeter lang, tynn som en tråd og hvit. De kan ofte ses ved endetarmsåpningen og noen ganger i avføringen. Barn som er smittet av denne tarmparasitten, kan klø seg i rumpa, ha vanskelig for å sovne og sove dårlig. Yngre barn kan også ake rundt på rumpa og sparke heftig med beina.

Småmark finnes naturlig i våre omgivelser, og det er vanlig at den finnes i tekstiler og støv. Smitten skjer når vi mennesker får i oss eggene deres. Spredning av egg kan for eksempel skje via fingre, undertøy, sengetøy og leker. Utenfor menneskekroppen kan eggene overleve i noen uker. Det er vanlig at barn smittes på nytt, for eksempel hvis de putter fingrene i munnen etter at de har klødd seg i rumpa. Det er også vanlig at hele familien smittes av småmark når først et familiemedlem har fått den, ettersom den er svært smittsom.

For å behandle småmark må hele familien behandles. Det finnes et reseptfritt legemiddel, Vanquin, som kan brukes som egenbehandling. Legemiddelet finnes i tablettform eller mikstur, og må tas i to omganger som engangsdose. Den første behandlingen dreper mark og larver, men eggene overlever i noen uker. Når så disse eggene klekkes, tar man den andre omgangen med medisinen, for å sikre at man blir kvitt marken helt. Det finnes også et reseptbelagt legemiddel, Vermox, som noen ganger er nødvendig ved tilbakefall. Vurderingen foretas av en lege. I tillegg er det viktig å rengjøre soverom, skifte sengetøy og undertøy og ha god håndhygiene for å få bukt med problemet. Vask også leker.

Hvis du har behandlet marken med reseptfritt legemiddel og det ikke har hjulpet, bør du oppsøke lege. Det er viktig at du ikke starter behandling uten faktisk å ha sett marken, ettersom det finnes andre årsaker til kløe i endetarmen. Hvis du er usikker på om det faktisk er barnemark, kan det være lurt å rådføre deg med en lege.

Hos KRY kan du gjennom videosamtale med en av våre leger få råd om hvordan du kan finne ut om du eller barnet er smittet av småmark. Du kan også få råd hvis du er usikker på hvordan behandlingen virker. I tillegg kan vi skrive ut resept for behandling hvis situasjonen tilsier det.