Kry er en attraktiv ansattgode. Les om våre bedriftstilbud

Derfor kan digitale jobbmøter tappe deg for energi

Sist oppdatert:
Det er liten tvil om at korona har endret verden vi lever i. Under pandemien flyttet de fleste “kontorrotter” arbeidshverdagen sin til hjemmekontor. Hvordan påvirkes vi av en mer heldigital hverdag?

På 1,5 år har vi blitt godt kjent med digitale møteverktøy som Zoom, Google Meet og Teams. Samfunnet har gradvis begynt å åpne igjen, og det har nå blitt åpent for å kunne dra på kontoret igjen for de fleste.

Et skifte har skjedd i arbeidslivet som følge av pandemien, og hele 70 prosent ønsker å kunne jobbe hjemmefra når pandemien er over.

Psykolog hos Kry, Line Wulfsberg tror mange har kjent på at det føles annerledes i kropp og sjel etter å ha sittet i tette, digitale møter gjennom store deler av jobbdagen, i motsetning til fysiske møter på kontoret.

— Jobbdagen føles mer intens, og man blir mer sliten enn vanlig. Noen føler seg utmattet og får vanskeligheter med å konsentrere seg under møtene, og opplever øyesmerter eller hodepine de ikke har hatt tidligere, forklarer Wulfsberg.

Hva kommer zoom fatigue av?

— I organisasjonspsykologien snakker man om “zoom fatigue”. På engelsk er “zoom” en samlebetegnelse for alle digitale møteplattformer, og “fatigue” betyr utmattethet – sammen betyr det digital utmattelse, utdyper psykologen.

Hun sier begrepet faktisk er blitt en reell problemstilling som interesserer forskere, og det blir stadig publisert vitenskapelige publikasjoner på temaet. I USA har fenomenet blitt såpass utbredt at amerikanske forskere ved Stanford University er i gang med å utvikle en egen Zoom Fatigue Exhaustion and Fatigue Scale (ZEF).

— Vi mennesker er dypt sosiale, og fra vi er nyfødte er vi fascinert av menneskelige ansikter og å tyde ansiktsuttrykk. Digitale møter lar oss se hverandres ansikter, og er uten tvil et verdifullt alternativ for å holde kontakten – som de fleste med slektninger eller kjæreste langt borte kan bekrefte, sier Wulfsberg.

I tillegg tror hun at det har gått opp for mange at det strengt tatt er et fullverdig og tidseffektiv alternativ til en god del jobbrelaterte møter mange ellers ville booket flyreise for å gjennomføre.

— Men, virtuelle møter har ikke bare fordeler. Utfordringene oppstår når vi ikke balanserer og varierer fysiske og virtuelle møter, som særlig har vært begrenset under pandemien på grunn av strenge restriksjoner store deler av Norges befolkning har hatt, forklarer Wulfsberg.

Det er identifisert flere faktorer som antas å bidra til utviklingen av tilstanden zoom fatigue:

1. I videomøter ser alle på hverandre hele tiden.

— Store mengder nær øyekontakt er meget intenst – både når andelen øyekontakt og størrelsen på ansiktene i fullskjermmodus er unaturlig og holder oss biologisk på alerten, forklarer Wulfsberg.

2. I videomøter møter ser du alltid deg selv.

— I den virkelige verden er det ingen som konstant holder opp et speil så du alltid sjekker deg selv. Denne effekten ser ut til å påvirke spesielt kvinner negativt, og ført til en plastikk-kirurgi boom, forteller psykologen.

3. Videomøter møter tillater ikke mobilitet - man må holde seg ved skjermen.

— Før man setter seg ved skjermen, har de fleste heller ikke tatt den fysiske turen til kontoret.

4. Digitale møter krever overdreven non-verbal kommunikasjon.

— I digitale møter holder det ikke med de små, subtile tegnene vi naturlig gir hverandre i fysiske møter der vi kan se hverandre i helfigur – i digitale møter må man smile ekstra stort eller vise tydelig kroppsspråk for å vise entusiasme med overdrevent tydelig kropsspråk for at andre skal få det med seg.

Digitale møter krever mer

— Til sammen krever altså digitale møter mer av oss enn fysiske møter, og vi får ikke de naturlige “pausene” vi vanligvis får i en kontorhverdag der man henter en kopp kaffe og slår av en uformell prat med en kollega, forklarer Wulfsberg.

Når hele dagen består av videomøter, sier psykologen at man kan begynne å føle på utmattethet - altså zoom fatigue.

— Zoom fatigue er ikke en diagnose, men en tilstand som har likhetstrekk med utbrenthet.

Få en status på din mentale helse med våre selvtester for depresjon, stress og angst.

Wulfsberg forteller at det finnes råd for hva man kan gjøre for å forebygge zoom fatigue.

Hun anbefaler å:

  • Ikke bruke fullskjerm-modus under møter, men å redusere vindusstørrelsen for å minimere ansiktstørrelsen på de du har møte med. I tillegg bør du bruke et eksternt tastatur for å skape noe mer avstand til skjermen.
  • Bruk “hide self-view” funksjonen om mulig, så du ikke ser deg selv hele tiden.
  • Gå til anskaffelse av et eksternt kamera slik at du skaper større mobilitet for deg selv, slik at du kan gå litt rundt under møtet. Eventuelt kan du også bytte mellom videomøter og telefonmøter.
  • Sørg for å gi deg selv pauser underveis i møtene ved å skru av kamera. I løpet av dagen bør du også gi deg selv utvidede pauser der du ikke bare skrur av kameraet, men også snur deg vekk fra skjermen så du ikke ser på de andre på skjermen.

— Dersom du har symptomer på stress eller utmattelse som er betydelige, kan det være nyttig å diskutere tilstanden din med helsepersonell, samt hvordan man kan videre håndtere

Vi tilbyr digital lege-og psykologtjeneste til bedrifter. Ta kontakt for mer informasjon.

Kontakt oss

Andre artikler

13. mars 2022

Slik satser Olivia på lavere sykefravær og en attraktiv arbeidsplass

HR-ledelsen i restaurantgruppen Olivia har innført ulike tiltak for å jobbe mot lavere fravær, ved å rette fokuset på medarbeideres fysiske og psykiske helse.

Les mer