Last ned Last ned

Elveblest

Elveblest er et utslett som kan komme av flere ulike årsaker, som for eksempel allergi, insektstikk, medisiner eller reaksjon på en infeksjon. Det er også vanlig å ikke vite hva årsaken til at man får elveblest er.

Elveblest oppstår når histamin frigjøres i huden. En skiller mellom allergiske og ikke-allergiske årsaker. Ofte vet man ikke nøyaktig årsak til at elveblest oppstår. Mulige, ikke-allergiske årsaker kan være trykk mot huden, kulde, varme, sollys eller anstrengelser.

Ved milde plager er det vanligvis ikke nødvendig med behandling. En kald dusj eller kalde omslag kan lindre kløen. Dersom du får elveblest kan det være en fordel å unngå kontakt med matvarer eller stoffer som irriterer eller utløser allergi. Det er også mulig å bruke antihistaminer, som du kan få både reseptfritt og på resept.

Elveblest er oftest ufarlig og går vanligvis over av seg selv etter kort tid. I noen tilfeller kan plagene vedvare i flere dager. Da bør man oppsøke lege.

Du bør ringe 113 dersom utslettet sprer seg raskt, du har tidligere hatt alvorlige allergiske reaksjoner, eller du har andre tegn på en alvorlig allergisk reaksjon, som for eksempel hovne lepper og tunge, hoste og pustevansker, samt kløe som begynner først i hodebunnen og spres til ansiktet.

Dersom du har fått elveblest og det ikke er en nødsituasjon, kan du få råd fra en av våre leger gjennom en videosamtale. Vi kan også skrive ut resepter på medisiner hvis det er nødvendig.

Vi har også informasjon om

Sist oppdatert:
24. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin