Last ned Last ned

Feber

Du har feber når kroppstemperaturen er 38 grader eller høyere. Feber er ikke en sykdom, men et tegn på at immunforsvaret ditt arbeider for å bekjempe bakterier, betennelser eller virus. Vanligvis går feber over seg selv om noen dager. Hos KRY kan du få hjelp med feber.

Definisjonen på feber er forhøyet kroppstemperatur over 38 grader. Dette er kroppens forsvarsmekanisme, og bidrar til å bekjempe infeksjoner og betennelser i kroppen. Vanligvis er dette ufarlig. Varmen som feberen gir, bidrar til å hemme eller drepe bakterier og virus. Feber kommer vanligvis på grunn av en sykdom. Den kan føre til uro, mareritt, skjelving og feberkramper. Feberen er i seg selv mer et symptom enn sykdom.

Måling av kroppstemperatur

Ved måling av kroppstemperatur i endetarmen, får du mest nøyaktig resultat. Målinger i øret er ikke like nøyaktig, og ligger vanligvis en halv til en grad under det som er reelt. Det kan bli farlige feilmålinger dersom temperaturen blir altfor høy, så det er viktig å følge med for å vite når legen bør kontaktes.

Symptomer på feber kan være:

  • Uro i kroppen
  • Slapphet
  • En følelse av at det er kaldt
  • Feberkramper
  • Mareritt

Kroppen vår endrer seg naturligvis i løpet av livet, og dermed endrer immunforsvaret seg samt hvilke reaksjoner vi får på forskjellige sykdomstilstander i kroppen. Barn får de samme symptomene som en voksen, men tåler høyere temperaturer. Feberkramper er mer vanlig hos barn enn voksne, og forekommer som oftest mellom 6 mnd og 6 år. Feberkramper oppstår oftest ikke på grunn av en høy temperatur, men på grunn av en rask stigning av temperatur. Dersom barnet ditt får høy temperatur kan du prøve å kle av det, la det sove på et kjølig rom og passe på å gi det rikelig med væske. Eldre mennesker får ofte ikke forhøyet kroppstemperatur på samme måte, og de kan bli slappe og desorienterte.

Feberen er som oftest noe som følger med en sykdom, og er vanskelig å forebygge foruten det å holde seg frisk. Dersom du allerede har fått feber, kan du ta febernedsettende om det er ubehagelig. Har du fått feber uten høye temperaturer eller sykdomsfølelse, anbefales det ikke å ta febernedsettende. Feberen skal bekjempe bakteriene eller viruset som førte til at den kom i første omgang. Det er veldig viktig å få i seg nok væske, og det er lurt å sove i så lite klær som mulig. En trenger å finne ut av hva som forårsaker feberen, og behandle denne årsaken.

Hos oss i KRY kan du bestille en videokonsultasjon for deg selv eller ditt barn. Om du skulle lure på noe angående feber eller hvordan du skal behandle den hjelper legen deg. KRY legene kan henvise deg til annet helsepersonell eller skrive ut resepter om det er behov for det.

Les mer om hvordan legebesøket foregår her .

Sist oppdatert:
24. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin