Infeksjoner

Om du trenger noen å snakke med om dine plager, kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

En infeksjon oppstår når kroppen angripes av virus, bakterier eller sopp. Immunforsvaret reagerer da for å bekjempe infeksjonen og man vil ofte få feber. Virus, bakterier og sopp kan spres blant annet gjennom dråper av spytt, blod eller kontakt med huden eller det betente område.

Symptomer og sykdommer

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Apekopper (Mpox)

Den nokså ukjente sykdommen apekopper har blusset opp blant mennesker i Europa fra mai 2022. Apekopper gir blemmer på kroppen og kan smitte fra dyr til menneske, og av og til mellom mennesker. Apekopper regnes ikke som farlig nå. Dette er fordi de aller fleste blir friske igjen av seg selv, uten å bli innlagt på sykehus.

Brennkopper

Brennkopper, også kalt impetigo, er en overfladisk hudinfeksjon forårsaket av bakterier. Infeksjonen er smittsom, og det er vanlig for barn i alderen 2 til 6 år å rammes. Nedenfor kan du lese råd og behandling av brennkopper.

Covid-19 (koronavirus)

Covid-19 er en sykdom som skyldes et nytt koronavirus. Viruset ble først oppdaget i Kina desember 2019. De fleste som blir smittet får milde symptomer, men noen få blir alvorlig syke.

Feber

Feber er et symptom på at noe er galt i kroppen din, og kan skyldes en rekke sykdommer og tilstander. Som regel er ikke feber farlig, men opplever du andre symptomer sammen med feber, eller at den ikke går over, bør du ta kontakt med lege. Her får du råd om hva du skal gjøre når du har feber, og når du bør oppsøke lege.

Forkjølelse

Vi blir alle forkjølet en gang i blant. Risikoen for å bli smittet er større for små barn ettersom de ikke har utviklet forsvar mot virusene som forårsaker forkjølelse. Heldigvis er en forkjølelse sjelden grunn til uro, og immunforsvaret vårt klarer som regel å ta knekken på viruset uten legehjelp.

Forkjølelsessår

Forkjølelsessår oppstår som smertefulle sår eller blemmer, ofte på leppene. Sårene er forårsaket av herpes simplex-virus. Forkjølelsessårene kan inntre raskt, men varer sjelden lengre enn en uke. De fleste blir smittet som barn.

Influensa

Influensa er en infeksjonssykdom som rammer mange nordmenn hvert år, og høysesongen er fra november til april. De fleste kommer seg helskinnet gjennom influensaen, men eldre, gravide og de med underliggende sykdom kan få behov for legehjelp. Her finner du alt du trenger å vite om influensasesongen.

Kyssesyken

Kyssesyken eller mononukleose er en vanlig sykdom er forårsaket av et virus som kalles Epstein Barr-virus. De fleste har i løpet av livet vært smittet med viruset, men kan ha hatt milde symptomer. Det vanlige er å bli smittet i tenårene. Et fåtall blir veldig syke, men kyssesyke er vanligvis ufarlig og går over etter noen uker.

Lungebetennelse

Lungebetennelse er en infeksjon i lungevevet forårsaket av bakterier eller virus. Hoste, kortpustethet og feber er vanlige symptomer. En bakteriell lungebetennelse behandles med antibiotika. Hvis sykdommen skyldes et virus, helbredes den vanligvis av seg selv. Eldre, syke og mennesker med andre sykdommer må ofte pleies på sykehus.

Sopp i underlivet - underlivssopp

Sopp i underlivet er mest vanlig hos kvinner. Typiske symptomer er kløe, svie, tørrhet og rødhet i skjedeåpningen. Mange får også en endret utflod fra skjeden. Symptomene kan forsvinne av seg selv, men noen ganger er det nødvendig med medisiner. Det er viktig å ikke behandle for mye ettersom slimhinnen kan bli tørr og skjør.

Vannkopper

Vannkopper er en vanlig sykdom som forårsakes av et virus.

Relaterte artikler

Vaksinering og immunisering
Allmennhelse – 28. sep. 2022

Hvorfor er vaksiner og immunisering så viktig?

Prosessen som beskytter oss mot en spesifikk sykdom gjennom vaksinering, kalles immunisering. Lær mer om immunitet og hvordan vaksiner fungerer av Dr. Alaeus

Les mer