Fibromyalgi

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Nina Wiggen

, spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Fibromyalgi er en kronisk og livslang sykdomstilstand som rammer ca 3% av befolkningen. Syndromet kjennetegnes av blant annet smerter i muskel- og senefester. Sykdommen rammer flere kvinner enn menn, og kan dukke opp når som helst.

Symptomer

Langvarig ømhet og smerte i muskler er de vanligste symptomene assosiert med fibromyalgi. Tretthet, søvnforstyrrelser og smerte i ledd kan også forekomme. Stressrelaterte symptomer som magebesvær og hodepine er også vanlig blant pasienter med fibromyalgi.

Stive muskler, prikking, svie og nummenhet rammer mer enn halvparten av pasientene, til tross for at det ikke kan påvises nerveskade. Andre symptomer som kan forekomme er kløe over hele kroppen, kvalme, tørre slimhinner og svimmelhet eller balanseproblemer.

Årsaker

Hva som forårsaker fibromyalgi er omdiskutert. Tidligere ble fibromyalgi sett på som en konsekvens av psykisk sykdom. I nyere tid har forskning pekt i retning av at fibromyalgi er et resultatet av en avvikende bearbeiding av smertesignaler i nervesystemet vårt.

Annen forskning peker på for eksempel hormonell ubalanse eller et overskudd av nervefibre. Det sistnevnte resultatet kommer fra en studie som har vist at pasientene har et ekstremt overskudd av nervefibre i huden, og at det finnes en direkte kobling mellom smerten og disse nervene.

Når du bør oppsøke legehjelp

Det anbefales at du oppsøker lege hvis du har smerter i kroppen som ikke slipper taket i løpet av et par uker, eller hvis smertene skaper problemer i hverdagen. Uansett hva smertene skyldes, er det viktig å utrede dem.

For å kunne stille diagnosen fibromyalgi må pasienten ha hatt smerter i minst tre måneder. At smertene varierer i intensitet fra dag til dag, er ikke uvanlig ved fibromyalgi. Vanligvis er pasientene også overfølsomme overfor smerte, noe som innebærer at man kan få vondt av ting som vanligvis ikke forårsaker smerte.

Behandling

Fibromyalgi kan ikke helbredes, men lindres. Enkelte pasienter har har god nytte av å bli behandlet med legemidler som bidrar til å øke nivået av serotonin i kroppen (antidepressiva). Medisinen synes å ha en smertelindrende effekt på pasientene i denne gruppen.

Andre alternativer for å lindre smerten er for eksempel akupunktur, myk massasje og varme bad. Trening med lav til moderat intensitet har vist seg å forebygge stivhet hos pasienter, og bidrar samtidig til å opprettholde en viss kondisjon og muskelmasse. Det er også viktig å unngå stress, og avspenningsteknikker kan derfor være til god hjelp.

Slik kan vi i Kry hjelpe deg

Hvis du mistenker at du har fibromyalgi, kan vi i Kry tilby rådgivning over video og gi deg en vurdering av dine symptomer.

Om legen vurderer at du trenger en fysisk undersøkelse, vil du bli rådet til å oppsøke et fysisk legekontor. Over video kan vi i de fleste tilfeller henvise til en spesialist eller annen undersøkelse, utenom radiolologi.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Vondt i albuenVondt i ankelen Artrose