Vondt i albuen

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Smerter i albuen som oppstår ved overbelastning oppleves ofte som en irriterende smerte på muskelfestene på utsiden eller innsiden av albuen, og kjennes gjerne når armen utsettes for spesifikke bevegelser over lengre tid. Smertene kan særlig oppstå når man spiller sport som tennis, i yrker hvor tunge løft forekommer eller når man sitter på kontor.

Symptomer

Vanlige tegn på belastningsskade i albuen er en smerte som strekker seg over armen, fra utsiden av albuen til underarmen. Stivhet og redusert mobilitet er også vanlig. Belastningsskade i albuen kan gi symptomer som ømhet, stikking og følelse av svakhet.

Årsaker

De vanligste årsakene til smerter i albuen er daglige ensidige og repeterende bevegelser. De vanligste belastningslidelsene er såkalt tennisalbue og musearm. Tennisalbue er en overbelastning i festet til musklene fra underarmene på utsiden av albuen. Musearm er en smertetilstand i både albue og underarm. Mange er ikke klare over de negative effektene som kommer av å utsette kroppen for ikke-ergonomiske stillinger, for eksempel når man jobber foran en skjerm hele dagen. Men også de som jobber i yrker som tømrere, mekanikere og andre håndverkere kan få belastningslidelser som gir smerter i albuen.

Når bør du oppsøke legehjelp?

Du bør vurdere å oppsøke legehjelp for smerter i albuen hvis du har vært plaget lenge, eller når vanlige gjøremål er vanskelige å utføre. Hvis albuen din fortsatt er vond etter at du har gjort tiltak for å lindre smerten, kan det være lurt å få hjelp fra en spesialist. Fysioterapeuter er spesialister på slike skader og kan hjelpe deg med å komme tilbake i arbeid eller til smertefri trening.

Behandling

Smerte i albuen, ved for eksempel musearm eller tennisalbue, går vanligvis over av seg selv, og krever sjeldent behandling. Det er imidlertid viktig å være forsiktig med eller unngå bevegelser og posisjoner som forårsaker smerten. Enkle former for smertestillende tabletter kan brukes som lindring. En fysioterapeut kan bistå med behandling og øvelser som kan lindre behandle belastningslidelsen som er årsak til smertene. Belastningslidelser av denne typen kan være langvarig. I sjeldne tilfeller kan en operasjon være aktuelt.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Om du er usikker på årsaken til smertene, eller tenker at smertene bør behandles, kan våre leger hjelpe deg med veiledning, diagnose og behandling via video. Om nødvendig, kan vi skrive ut resept eller gi henvisning til spesialist.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Vondt i ankelen ArtroseRevmatisme