Mollusker

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Mollusker er ufarlige røde eller rosa fargede knuter på huden som forårsakes av et såkalt pox-virus. De gjør som regel ingen skade, og forsvinner av seg selv etter en stund. Viruset spres ved direkte kontakt, men er ikke veldig smittsomt.

Symptomer

Mollusker er 2-5 millimeter brede, ofte med en liten «navel» i midten. Hudforandringene er enten i samme farge som huden eller har en svak rosa eller rød farge. Det er vanligvis barn som blir smittet og hudforandringene forekommer som regel i ansikt, på armer eller mage. En smittet person kan få alt fra noen få, spredte mollusker, til mange. Infeksjonen spres via nærkontakt, men siden tilstanden er helt ufarlig trenger du ikke ta noen spesielle forholdsregler. Barn trenger heller ikke å være hjemme fra barnehage eller skole.

Årsaker

Mollusker er forårsaket av et pox-virus og spres ved direkte kontakt eller gjennom gjenstander, som for eksempel håndklær. Vanligvis er det barn som blir smittet, men infeksjonen kan også spres mellom voksne.

Behandling

Mollusker er helt ufarlig. I tillegg er det ubehagelig å fjerne dem. Derfor anbefales det som oftest å la være å behandle. Unntak kan være om molluskene gir ubehag eller er skjemmende, for eksempel dersom det er mange i ansiktet eller det er på utsatte steder på kroppen som forårsaker irritasjon. I tillegg til at det kan være ubehagelig å fjerne mollusker, gir kirurgisk fjerning også risiko for arrdannelse. Det finnes også metoder for frysebehandling eller lokale midler som kan smøres på. Derfor er det som oftest bedre å la molluskene forsvinne av seg selv, noe de ofte gjør i løpet av få måneder. En person som er blitt smittet, blir vanligvis immun mot viruset.

Mollusker forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av få måneder. Når molluskene er i ferd med å forsvinne, oppstår det ofte kløe. Dersom barnet da klør på hudområdet, kan det oppstå små sår. For å hindre at det blir infeksjon i sårene, kan det være lurt å klippe neglene på barnet slik at det blir vanskeligere å klø, samt å sørge for god håndvask.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Om du er usikker på om det er mollusker eller noe annet som er årsaken til hudforandringer og/eller ubehag hos deg eller barnet ditt, kan du rådføre deg med Kry-legene via videokonsultasjon. Om nødvendig kan vi henvise deg til spesialist.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Kløe i ansiktetKløe på hendeneUtslettHudkreftUtslett hos barn