Kløe på hendene

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Kløe på hendene kan ha flere årsaker. For eksempel kan det skyldes tørr hud, eksem eller skabb. Her kan du lese mer om årsakene og hvordan det kan behandles.

Symptomer på kløe i hendene

I tillegg til å klø, kan hendene blir tørre og rødflammede, eller det kan oppstå små, væskefylte blemmer. Huden kan også bli tykkere.

Andre symptomer kan være at huden strammer og føles varm og irritert.

Skabb gir ofte en mer intens kløe. Psoriasis og atopisk eksem er også relativt hyppige årsaker til hudkløe, både på hendene og andre steder på kroppen.

Årsaker til håndkløe

Kløe på hendene på grunn av tørr hud er vanlig. Håndeksem er ikke uvanlig i yrker der hendene er utsatt for vann, kulde og varme eller såper, som kan gjøre huden irritert og tørr.

Arbeid som krever hyppig håndvask gir økt risiko for tørr hud og dermed kløe, etter som vann og såpe kan være irriterende, samtidig som hyppig håndvask fjerner hudens naturlige fettlag.

Kontakteksem kan forårsakes av blant stoffer som nikkel, som finnes i blant annet klokker og smykker og latex, som finnes i engangshansker. Typiske symptomer er eksem, gjerne med små væskefylte blemmer, som er ganske sterkt avgrenset til hudområdet som har vært i kontakt med stoffet som utløser kontakteksemet.

Skabb kan også gi sterk kløe, men den kan være vanskelig å diagnostisere fordi det lett kan forveksles med eksem.

Behandling

Hvis det klør i hendene fordi du har tørr hud bør du regelmessig smøre huden med fet, uparfymert fuktighetskrem.

Utsetter du ofte huden for vann eller vaskemidler, må du beskytte hendene med hansker - gjerne med bomullshansker under oppvaskhanskene.

Har du eksem kan du trenge behandling med kortisonkrem over flere uker og i noen tilfeller trengs antibiotika. Ved kontaktallergi er det også viktig å unngå kontakt med stoffene du er allergisk mot.

Skabb skal behandles med en krem som dreper både dyr og egg.

Når du bør oppsøke legehjelp

Du bør oppsøke legehjelp dersom du plages med kløe og rødhet eller eksem i mer enn én uke, og du ikke blir bedre av å bruke nøytral fuktighetskrem.

Hvordan kry kan hjelpe med håndkløe

Våre leger kan hjelpe deg med veiledning, resept eller henvisning til en spesialist.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

Kløe i ansiktetUtslettVorterKløe i øretHudkløeHudkreft