Allergi

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Allergi innebærer at kroppen overreagerer på naturens stoffer. Vanlige plager er utslett, kløende øyne og irritasjon, men symptomene på allergi varierer fra person til person.

Allergi er et av de vanligste symptomene vi hos Kry hjelper pasienter med, og du kan få rask hjelp allerede i dag.

Hva er allergi?

Allergi er overfølsomhet mot forskjellige stoffer i omgivelsene eller i mat. De allergifremkallende stoffene kalles allergener på fagspråket. Man regner med at rundt 30-40 % av den norske befolkningen har en eller annen form for allergi.

Den vanligste typen allergi er pollenallergi (som også kalles høysnue). Andre tilstander, som astma, atopisk eksem og elveblest kan være assosiert med allergier.

Symptomer på allergi

Symptomer på allergi varierer fra person til person. Vanlige symptomer på allergi kan være:

For noen kan det være nok å berøre et allergifremkallende stoff som fremkaller en reaksjon i form av for eksempel utslett.

Ved matallergi kan reaksjonene være hevelse i leppene, problemer med mage og kløe i halsen og halsen.

Årsaker til allergi

Årsaken til allergi skyldes at kroppens immunsystem reagerer på visse stoffer som det faktisk burde tåle. I de fleste tilfeller må det først en sensibilisering til før det ved neste møte med allergenet utvikles en allergisk reaksjon.

På den andre siden kan det handle om overeksponering hvis du blir utsatt for mange allergener samtidig.

Arvelighet kan også være en årsak til til allergi. Til tross for at for eksempel pollenallergier rammer flere og flere mennesker, er det ingen klare forklaringer på hvorfor så mange mennesker er allergiske.

Vanlige allergier

Det finnes mange ulike typer allergier. Her kan du lese om noen vanlige allergier.

 • Pollenallergi - Vanligst her er bjørkepollen og gresspollen. De vanligste tegnene på pollenallergi er rennede, kløende og tett nese, og rennende, kløende og røde øyne.

 • Pelsdyrallergi - Her reagerer du på dyrenes pels, talgkjertler, spytt eller urin. Vanlige symptomer på allergi mot dyr er tett, rennende nese, kløende og rennende øyne og astma. Andre symptomer kan være eksem og elveblest.

 • Middallergi - Dette er forårsaket av små edderkoppdyr som ofte finnes i sengen og sengetøyet. Middallergi er luftveisallergi som kan gi symptomer som tett og rennende nese.

 • Matallergi - Kan for eksempel være allergi mot melkeprotein, egg, nøtter, frukt, fisk og skalldyr. Allergier på mat kan skape symptomer som mage- og hudproblemer og allergiske sjokk.

 • Kontaktallergi - Her reagerer huden på for eksempel nikkel, krom, parfyme og kjemikalier. Kontaktallergi er en allergisk reaksjon på stoff som er i kontakt med hud eller slimhinner.

 • Kryssallergi - Hvis du er allergisk mot et stoff, kan du også reagere på lignende allergener.

Behandling av allergi

Hvis du vet hva du er allergisk mot, bør du først og fremst unngå allergener som forårsaker problemene dine. For å behandle allergien er det ellers både reseptfrie og reseptbelagte medisiner med antihistaminer og kortison.

Hvis du har alvorlige problemer eller ikke vet hva som forårsaker allergien din, kan fastlegen din gjøre en allergiundersøkelse. Ved alvorlig allergi kan du få behandling i form av allergivaksinering, også kalt hyposensibilisering. Denne behandlingen varer ofte i flere år.

Anafylaktisk sjokk krever akutt hjelp. Hvis du har hatt problemer før og allerede har for eksempel en adrenalinpenn, bør den brukes mens du venter på ambulanse. Anafylaktisk sjokk er en livstruende reaksjon som krever hjelp umiddelbart.

Hva kan jeg selv gjøre?

Atopisk allergi kalles også IgE-avhengig allergi, og omfatter pelsdyrallergi, pollenallergi og mange typer matvareallergi, blant annet nøtteallergi.

Den beste måten du kan forebygge, er ved å forsøke å unngå det du tror du reagerer på, for å se om kroppen normaliserer seg.

God hygiene er en viktig forebygging mot reaksjoner på huden, mens man holder seg unna typisk mat som er allergifremkallende. Typiske matvarer som kan være allergifremkallende er gjerne peanøtter, egg og melkebaserte produkter.

Det er generelt ikke anbefalt å slutte å spise forskjellige matvarer, uten at man er ganske sikker på at man er allergisk mot matvarene. Hvis du er usikker på om du kan ha en matvareallergi bør du snakke med lege for å få råd og eventuelt ta prøver.

Hvis du mener du har en allergisk reaksjon, er det uansett viktig å tenke over hva du har vært utsatt for den dagen. Det er ikke alltid man klarer å få et sikkert svar på hva en er allergisk for ved å ta prøver. Derfor er det viktig å forsøke å også observere selv i hvilke situasjoner man reagerer.

Kontaktallergier er en annen type overfølsomhet for stoffer, som oftest gir hudreaksjoner der huden er blitt eksponert for stoffet. Typiske stoffer som gir kontaktallergi kan være nikkel, latex og forskjellige kjemiske stoffer.

Allergi hos barn

Hos små barn er det først og fremst matprodukter som forårsaker allergi. Det er gjerne mat som inneholder egg, fisk, nøtter, melk, skalldyr og belgfrukter som erter, linser og bønner, som provoserer frem allergiske reaksjoner.

De aller fleste reaksjonene er basert på hvor stor mengde barnet har spist av det - små mengder trenger man nødvendigvis ikke å reagere på. Hos voksne er det først og fremst nøtter, men også mat som epler, rå gulrot, pærer og skalldyr som går hyppigst igjen.

Når bør du oppsøke legehjelp?

Hvis du mistenker at du eller barnet ditt er allergisk og ikke opplever bedring av reseptfrie medisiner bør du oppsøke helsepersonell for å lindre allergien.

Ved kløe i halsen, hovne lepper eller kløende utslett bør du oppsøke legehjelp.

Hvis du eller barnet ditt opplever symptomer som indikerer anafylaktisk sjokk, søk akutt hjelp og ring 113 - dette kan potensielt være en livstruende tilstand.

Søk legehjelp umiddelbart i tilfelle en akutt allergisk reaksjon som resulterer i:

 • Hjertebank og trykk over brystet

 • Magesmerter

 • Pustevansker

 • Blodtrykksfall og besvimelse

 • Kalde hender og føtter på grunn av nedsatt blodsirkulasjon

Hva vi i Kry kan hjelpe deg med

I Kry kan vi hjelpe deg med:

 • Råd om egen allergi, eller allergien til barnet ditt

 • Resept og behandling ved behov

 • Henvisning til spesialist ved behov

Hvis du allerede har resept, for eksempel medisin for pollenallergi, kan du enkelt fornye resepten din hos Kry.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Vi har også informasjon om

PollenallergiAstmaKløe i øyneneUtslett