LIVSSTILSMEDISIN

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin
Illustrasjon av ultraprossesert mat
Lege Charlotte Salter i Kry holdt nylig et foredrag om ultraprosessert mat. I denne artikkelen kan du lese hennes svar på spørsmål hun fikk i forbindelse med foredraget.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Gikk du glipp av Charlottes foredrag? Se hele på video ved å trykke her.

Hva er definisjonen på ultraprosessert mat?

Ultraprosessert mat er matvarer som er bearbeidet så mye at råvarene er lite eller ikke tilstede. Disse matvarene inneholder tilsetningsstoffer for å øke holdbarhet, endre konsistens eller farge, og gjøre maten mer smakfull - men uten å tilføre noe næringsverdi for kroppen vår.

Ultraprosessert mat kjennetegnes gjerne av at:

  • De har liten til ingen andel av rene råvarer som kjøtt, nøtter eller grønnsaker.
  • De inneholder ekstrakter som vegetabilske oljer, sukker og stivelse.
  • De inneholder laboratoriefremstilte ingredienser som aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoffer og konsistensmidler.

Det er viktig å skille mellom prosessert mat og ultraprosessert mat. Noe prosessering som varmebehandling kan være viktig for å bevare matsikkerhet for enkelte matvarer og øke holdbarhet så varen kan fraktes til butikken. Her er eksempler på matvarer og prosesseringsgrad:

Kry.no > Helsenytt > Ultraprosessert > Bilde

Hvordan påvirker ultraprosessert mat kroppen vår?

Et kosthold bestående av mye ultraprosessert mat har i studier vært koblet til økt risiko for fedme, hjertesykdommer, diabetes type 2, enkelte mentale helseutfordringer som depresjon og visse krefttyper. Vi vet ikke helt hva dette skyldes, og mye er fortsatt ikke avklart. Men mye tyder på at det er måten ingrediensene i ultraprosessert mat behandles på — maten er ikke lenger så næringsrik som før og gjør oss ikke like mette som ekte råvarer. Det fører til at vi spiser mer mat enn vi trenger hver dag. Fiber og næringsstoffer blir ofte prosessert ut av maten. I tillegg forstår vi også nå at e-stoffer og andre tilsetningsstoffer påvirker kroppene våre i større grad enn vi tidligere har trodd, og mest sannsynlig starter med å påvirke tarmfloraen vår.

Hva er det som gjør ultraprosessert mat så dårlig - er det selve prosesseringen eller er det at maten ofte inneholder mye sukker, fett, salt og kunstige tilsetningsstoffer?

Det er en kombinasjon av begge deler. Selve prosesseringen fjerner mange naturlige næringsstoffer fra maten. De kunstige tilsetningsstoffene som legges til, samt høye nivåer av sukker, fett, og salt - kan ha negative helsekonsekvenser. Dette gjør ultraprosessert mat mindre næringsrik og potensielt skadelig.

Hvor viktig er det å unngå inntak av ultraprosessert mat?

Det kommer an på ting som din egen helsebakgrunn, dine ønsker og din generelle livskvalitet. Generelt sett er det viktig å begrense inntaket av ultraprosessert mat for å opprettholde en god helse. Ved å spise mer naturlige og minimalt bearbeidede matvarer kan du redusere risikoen for mange kroniske sykdommer og forbedre din generelle velvære.

Hvordan vet jeg hvilke matvarer som er ultraprosessert når jeg er i matbutikken?

Les nøye på ingredienslisten. Ultraprosesserte matvarer har ofte lange lister med ingredienser, inkludert mange du ikke ville funnet i et vanlig kjøkken. Se etter kunstige tilsetningsstoffer som:

  • konserveringsmidler (eks natriumbenzoat)
  • konsistensmidler (eks karragenan)
  • ekstrakter (eks vaniljeekstrakt)
  • e-stoffer (eks aspartam E951)
  • fargestoffer (eks betakaroten)
  • aromastoffer (eks vanillin)
  • smakstilsetninger/smaksforsterkere (eks mononatriumglutamat - MSG)

Hvorfor er det så dyrt å kjøpe gode råvarer i forhold til ultraprosessert mat?

Produksjonen av ultraprosessert mat er gjerne billigere på grunn av masseproduksjon og bruk av rimelige ingredienser. Uprosesserte råvarer kan være dyrere på grunn av dyrking, høsting og transportkostnader.

Er det noen matvarer som er vanlig å spise i hverdagen som er ultraprosessert?

Ja, dette gjelder mange "hverdagslige" matvarer. Eksempler på dette kan være frokostblandinger, ferdigretter, brød, pølser, og mange typer pålegg.

Bør man styre unna magre meieriprodukter uten tilsatt sukker, som for eksempel proteinyoghurter, cottage cheese og shakes?

Ikke nødvendigvis. Magre meieriprodukter uten tilsatt sukker kan være næringsrike valg, selv om de er prosesserte. Det som er viktig å huske, er at når man fjerner sukker eller fett fra en råvare - fjerner man også mye av smaken. Produsenten tilsetter derfor ofte andre stoffer for å gjøre matvaren smakfull igjen. Det er derfor viktig å lese ingredienslistene for å unngå produkter med mange tilsetningsstoffer.

Hvorfor er ikke de nye kostrådene tydeligere på å advare mot inntak av ultraprosessert mat?

Dette er et vanskelig spørsmål som kan skyldes flere faktorer. Jeg tror at faktorer som matvareindustriens innflytelse, økonomiske hensyn, og det at ikke all ultraprosessert mat er like skadelig er noen av årsakene. I tillegg kan det også være vanskelig å definere og kategorisere matvarer som ultraprosesserte.

Er det noen spesielle e-stoffer man bør unngå, eller er alle like farlig?

Ikke alle e-stoffer er farlige, men noen har vært knyttet til helseproblemer:

  • E951 (Aspartam). Kunstig søtningsstoff som kan forårsake hodepine, svimmelhet og humørsvingninger hos følsomme personer. Noen studier har også foreslått en mulig sammenheng med kreft, men dette er omstridt.
  • E250 (Natriumnitritt). Konserveringsmiddel i kjøttprodukter. Kan danne kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen, spesielt ved høyt inntak. Forbundet med økt risiko for mage- og tykktarmskreft.
  • E320 (Butylhydroksyanisol, BHA). Antioksidant i fett og oljer. Klassifisert som mulig kreftfremkallende av International Agency for Research on Cancer. Kan også forårsake allergiske reaksjoner og hormonforstyrrelser.
  • E621 (Mononatriumglutamat, MSG). Smaksforsterker. Kan forårsake symptomer som hodepine, svette og hjertebank hos følsomme personer.

Er det viktigere å ikke spise ultraprosessert mat dersom du ikke holder deg fysisk aktiv eller jo eldre du er?

Alle bør redusere inntak av ultraprosessert mat, men det er spesielt viktig å unngå hvis du ikke er fysisk aktiv. Dette er fordi kroppen da er mer utsatt for negative helsekonsekvenser som fedme, diabetes, og hjertesykdom.

Er det like farlig å spise nuggets og donuts, som proteinpudding og skyr?

Produkter som proteinpudding og skyr har absolutt en høyere næringsverdi enn nuggets og donuts. Utfordringen er at det ikke bare handler om de individuelle ingrediensene, men også om den samlede effekten av å konsumere mange ultraprosesserte matvarer over tid. Et høyt inntak av slike matvarer, betyr også et høyt inntak av tilsetningsstoffer. Disse stoffene kan interagere på uforutsigbare måter når de kombineres i kroppen, og noen av dem kan til og med forsterke hverandres potensielle negative virkninger. Det er derfor viktig å være oppmerksom på ingredienser og ernæringsinnhold - men også på den totalte mengden du får i deg i hverdagen.

Er det noe positivt med ultraprosessert mat?

Selv om ultraprosessert mat kan være praktisk, holdbar, og ofte billigere enn ferske alternativer, så er svaret nei fra et helseperspektiv. Vi kan få alle næringsstoffene vi trenger fra ikke-prosesserte matvarer og opprettholde en bedre helse ved å minimere ultraprosessert mat i kostholdet vårt.

Hva er gode alternativer til ultraprosessert mat når man er på farten?

Gode alternativer kan være ferdigretter som har mindre tilsetningsstoffer og mer næringsverdi - les på ingredienslisten. Ellers kan det være vel så hjelpsomt å få inn gode rutiner for å forberede måltider på forhånd, bruke friske og enkle ingredienser som frukt, grønnsaker, nøtter, og frø.

Ønsker du å forbedre din livsstil?

Ta kontroll over din egen helse med vår helsekontroll, utviklet av Charlotte Salter.

Livsstilshelsekontroll med Kry

Andre artikler

Illustrasjon av føtter på en vekt og spørsmålstegn
Livsstilsmedisin – 19. mar. 2024

Legen svarer om slankemedisin

Få svar om slankemedisin og vektreduserende medikamenter av lege Charlotte Salter. Les om effekt, bruk og hvordan man kombinerer slankemedisinen med livsstilsendringer.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.