LIVSSTILSMEDISIN

Legen svarer om slankemedisin

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin
Illustrasjon av føtter på en vekt og spørsmålstegn
Bruk av såkalt slankemedisin blir stadig mer vanlig. Vi har snakket med Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin hos Kry for å få svar på det mange lurer på.

Helsehjelp når det passer deg

Ned i vekt med Kry - bestill kartleggingstime

Charlotte Salter er ekspert i livsstilsmedisin og har hjulpet flere hundre pasienter med å gå ned i vekt gjennom vektnedgangsprogrammet Ned i vekt med Kry.

Under svarer Charlotte på vanlige spørsmål om vektreduserende medikamenter, på folkemunne kalt slankemedisin:

Er slankemedisiner en enkel løsning for å gå ned i vekt?

Nei, dette er ikke en snarvei. Det er også viktig å være klar over at medisinene kan virke veldig godt for noen, mens andre kan oppleve minimal effekt. Dette er veldig individuelt.

Hvis du begynner på slankemedisin, er det uansett viktig at du kombinerer det med livsstilsendringer. Spesielt når det kommer til:

  • Næringsrik mat
  • Økt fysisk aktivitet
  • Gode søvnrutiner
  • Gode strategier for stressmestring

Det er veldig viktig å være påpasselig med innholdet i maten du spiser når du står på slankemedisin. Dette er fordi det gjerne skal mindre mengder mat til for å gjøre deg mett. Den maten du spiser, må derfor inneholde alt du trenger av næringsstoffer.

Kostholdet ditt vil altså fortsatt påvirke helsen din i stor grad, selv om du står på slankemedisin.

Hva er slankemedisin?

Slankemedisiner er legemidler som kan være egnet for pasienter som er overvektige eller har fedme. Målet er ikke alltid å oppnå normalvekt, men heller å gå ned nok til å redusere risikoen for andre sykdommer som hjertesykdom, diabetes, kreft og søvnapné for å nevne noe.

Hvem kan få slankemedisin?

Leger bør alltid følge gjeldene retningslinjer for hvert enkelt legemiddel.

De fleste slankemedisiner har retningslinjer som krever at pasienten har en BMI på minst 30 eller 27, i kombinasjon med en annen helseutfordring (for eksempel høyt blodtrykk eller høyt kolesterol) før legen kan skrive ut medisinen.

Kan alle som ønsker å gå ned i vekt bruke slankemedisiner?

Nei, dessverre ikke. Medisinene har noen kontraindikasjoner, som betyr at det kan være risikabelt å bruke dem i noen tilfeller. Du kan for eksempel ikke få slankemedisin hvis du prøver å bli gravid, er gravid eller ammer. Et annet eksempel kan være hvis du tar medisiner fra før. I noen tilfeller kan nemlig slankemedisinen påvirke virkningen av disse, eller omvendt. Dette gjelder ikke for alle medisiner, så det er viktig at du snakker med en lege om din helsehistorikk og faste medisiner.

Det er også noen som rett og slett ikke tåler medisinene og får for mange bivirkninger. Da er de best å avslutte bruken.

Hvor mye kan jeg forvente å gå ned i vekt med slankemedisin?

En realistisk forventning til vekttap ved hjelp av slankemedisin vil i gjennomsnitt ligge på rundt 5 - 10 % av din startvekt.

Slik kan Kry hjelpe deg

Hos oss kan du få hjelp med vekt, livsstil og kosthold. Dersom du er over 16 år, har overvekt eller fedme og ønsker hjelp med livsstilsendringer og vektnedgang, kan du ha nytte av vårt program for vektbehandling. Der vil du møte erfarne leger som gir deg personlig og trygg veiledning gjennom månedlig oppfølging.

Les mer om Ned i vekt med Kry

Andre artikler

Illustrasjon av ulike kropper
Livsstilsmedisin – 5. feb. 2024

Vektnedgang som varer - slik gjør du det

Vanskelig å holde vekten nede? Få ekspertråd og tips for varig vektnedgang som hjelper deg å nå dine mål og holde deg frisk

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.