Vi kan hjelpe deg med varig vektnedgang: Les mer om Ned i vekt med Kry

LIVSSTILSMEDISIN

Vektnedgang som varer - slik gjør du det

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin
Illustrasjon av ulike kropper
Strever du med å holde vekten nede? Overlege i livsstilsmedisin Charlotte Salter gir deg sine beste råd for varig vektnedgang

Helsehjelp når det passer deg

Ned i vekt med Kry - bestill kartleggingstime

Å gå ned i vekt kan virke enkelt til å begynne med. Kanskje du selv har opplevd det i forbindelse med strenge dietter som kaloritelling eller keto? Kiloene kan forsvinne raskt - men å holde vekten nede kan derimot være mye vanskeligere.

Overlege i livsstilsmedisin Charlotte Salter har hjulpet flere hundre pasienter med å gå ned i vekt gjennom vektnedgangsprogrammet Ned i vekt med Kry. Hun forteller at nøkkelen ligger i en helhetlig tilnærming, der man jobber med å etablere sunne vaner som du kan ha over tid.

— Mitt fokus når jeg veileder er aldri vekten din i seg selv, men heller din langsiktige helse. Ved å skape sunne vaner som kan forebygge, reversere og til og med behandle kroniske sykdommer - vil det også hjelpe deg å bli værende på trivselsvekten din.

Handler ikke om viljestyrke

Såkalt jojo-slanking der vekten svinger opp og ned, kan oppleves både frustrerende og demotiverende. Salter forteller:

— Dessverre er det typiske mønsteret at du først går ned i vekt, men så går opp til en høyere vekt enn før – om og om igjen. Dette skyldes ikke din manglende viljestyrke, men kroppens indre overlevelsesmekanisme!

Hun utdyper:

— Overvekt og fedme er kroniske sykdommer. Hvis du sliter med dette, må det behandles som sådan - med vedvarende tiltak som tar hensyn til hele deg og som er laget for å vare livet ut.

Studier viser at du har 50% sjanse for å legge på deg den tapte vekten etter en diett innen 2 år, og 80% innen 5 år.

— De beste metodene for å gå ned i vekt innebærer ikke å være superstreng med deg selv, trene på en måte du synes er kjedelig, eller følge et kosthold du ikke kan se for deg resten av livet. Det er heller ikke lurt å ignorere helseproblemer eller faktorer du ikke kan kontrollere, forklarer Salter.

Råd for å holde vekten nede

Å gå ned i vekt handler om å etablere gode vaner som du kan ha over tid.

I følge Salter har små, men realistiske endringer større sjanse for å ha en positiv effekt på helsen din enn tiltak som er for store til å vedvare.

1. Fokuser på næring, ikke kalorier Fokuser på å få i deg næringsrik mat, å utvikle et sunt spisemønster og unngå ultraprosesserte matvarer.

2. Skap positive vaner, unngå restriksjoner Hvis innføringen av en ny vane føles som en stor kamp, vil du mest sannsynlig ikke klare å holde på den når livet kommer i veien.

3. Finn glede i bevegelse Finn noe du liker å gjøre, så er det større sannsynlighet for at du faktisk gjør det. Å være aktiv er bra for både kroppen og humøret. Det beskytter også mot hjertesykdommer og styrker ledd og bein. Du føler deg vanligvis mye bedre etter bare litt bevegelse!

4. Dropp tidsfrister Et kjennetegn på en sunn vane er at du ønsker og er i stand til å gjøre det resten av livet. Veien til god helse bør ikke involvere deadlines og tidsfrister.

5. Få nok søvn Prioriter søvn slik at kroppen din kan restituere og rehabilitere seg. Hvis du føler deg oppladet, er du i bedre stand til å ta gode valg. Les mer om hvordan søvn kan påvirke vekten din her.

6. Finn gode måter å håndtere stresset ditt på Vi spiser ofte på grunn av følelsene våre, og ikke fordi vi faktisk er sultne. Kjeder du deg? Er du trøtt? Litt stressa? Hvis du finner årsakene til de usunne matvanene dine, er du allerede på veldig god vei til å kunne endre dem.

Gode vaner må også fungere på dårlige dager

Hvis de nye vanene du prøver å etablere er vanskelige, tidkrevende, kjedelige eller til og med føles som en stor byrde, er det lite sannsynlig at du opprettholder dem når du har en dårlig dag på jobben, står overfor stress eller møter andre utfordringer i livet.

— Mitt klare råd er å jobbe med realistiske og sunne vaner som kan vare, forbedre livskvaliteten din og få deg til å føle deg bra. Så kan du heller bli positivt overrasket hvis du også opplever vektnedgang, avslutter Salter

Ønsker du hjelp med vektnedgang?

Vi tilbyr medisinsk og trygg hjelp for de som er over 16 år, er overvektige eller har fedme og ønsker å gå ned i vekt. Vi vet at en vektreise er utfordrende og vil støtte deg hele veien.

Gjennom månedlig oppfølging, veiledning rundt livsstilsendring og eventuelt vektreduserende medisiner, kan våre leger hjelpe deg til en trygg, varig og forskningsbasert vektnedgang og livsstilsendring.

Les mer om Ned i vekt med Kry

Andre artikler

Person sykler der man kun ser underkroppen.
Livsstilsmedisin – 17. okt. 2023

Kan en livsstilsendring være gøy og motiverende?

Martin (40) levde et nokså vanlig liv, med jobb, familieliv og lite aktivitet. Så fikk han beskjed om at blodtrykket hans var skyhøyt – han måtte gjøre en livsstilsendring. Les mer om hva han gjorde og hvorfor det bedret helsa hans

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.