Snakk med en lege hvis du har bekymringer rundt heteutmattelse eller heteslag. Bestill legetime

Hva er symptomene på heteslag?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege
Lær å gjenkjenne symptomene på heteslag og raske avkjøingsmetoder - dr. Samuel Menon, ledende allmennpraktiserende lege hos Kry, forklarer hvordan man holder seg trygg i solen.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Når solen skinner, er det ingen steder det er så fint å være som utendørs. Men varme sommerdager fører med seg en risiko for heteutmattelse, som – dersom det ikke behandles – kan gå over i heteslag.

Heteslag er en alvorlig og livstruende tilstand som inntreffer når kroppens kjernetemperatur er for høy. Grunnet klimaendringene som gir en økning i globale temperaturer, forventer man at dødsfall forbundet med heteslag er mer enn doblet innen 2050-årene.

Heteslag kan ramme alle, men risikoen er høyest for eldre, små barn og babyer; de som lider av kroniske helsetilstander som diabetes eller hjerte-, lunge- eller nyresykdom; og personer som tar visse legemidler.

Hva forårsaker heteslag?

Heteslag oppstår når kroppen din utsettes for så mye varme at den ikke lenger greier å regulere sin egen temperatur.

Kroppene våre er sofistikerte maskiner. Våre vitale organer samarbeider om å holde alt i balanse gjennom en prosess som kalles homeostase, som nøye kontrollerer temperatur, blodsukkernivå og konsentrasjonen av forskjellige ioner i blodet ditt. Når været er varmt har kroppen din flere måter å opprettholde en jevn temperatur på:

 • Huden svetter for å kvitte seg med varme
 • Kroppen din forteller deg at du er tørst og at du må drikke vann
 • Nyrene dine begynner å lage mindre tiss for å spare vann

Hvis du oppholder deg for lenge i varmen, må kroppen din jobbe hardere for å vedlikeholde kjernetemperaturen. Dette kan føre til heteutmattelse (også kalt overoppheting), som igjen kan utvikle seg til et heteslag.

Hovedsymptomene på heteutmattelse

Heteutmattelse i seg selv er vanligvis ikke alvorlig, men det medfører risiko for heteslag.

 • Kroppstemperatur på 38°C eller mer
 • Svimmelhet og forvirring
 • Hodepine
 • Intens tørste
 • Føle seg uvel og tap av appetitt
 • Usedvanlig mye svetting
 • Tretthet
 • Rask puls
 • Kramper i armer, ben og mage
 • Redusert mengde urin, og urinen er også veldig mørk

Flytt deg til et område i skyggen eller et kjølig rom så snart som mulig. Legg deg deretter ned og med føttene lett hevet. Pass på at du drikker rikelig med vann eller sportsdrikk. Avkjøl huden din ved å spraye den med lunkent vann eller slå på en vifte. Hvis du har mulighet, prøv å plassere ispakninger i lysken, armhulene eller nakken.1

Hva er tegnene på heteslag?

Heteslag er et medisinsk nødstilfelle. Det må behandles raskt før det forårsaker alvorlig skade på hjerne, hjerte, nyrer og andre vitale organer. Her er symptomene du må være obs på:

 • Høy kroppstemperatur over 40°C
 • Kvalme
 • Hodepine
 • Rask, kraftig puls
 • Rød, varm hud
 • Føle seg forvirret
 • Tap av bevissthet

— Det kan hende du må bli værende på sykehuset for observasjon, sier Menon. Tiden det tar å bli frisk avhenger av hver enkelt person og hvor dårlige de var da de ble tatt til sykehuset.

Kan barn få heteslag?

— Barn er mer utsatte for varmerelatert sykdom enn voksne, forklarer Menon.

— Sammenlignet med voksne produserer de mer varme under forbrenning og absorberer mer varme. De svetter også mindre og er dårligere tilpasset når det gjelder å tape svette.

Symptomene på både heteutmattelse og heteslag er vanligvis de samme for barn og voksne.

— Ofte er barn mindre i stand til å kommunisere bekymring enn voksne, sier Menon. Hvis barnet ditt har feber og ikke virker å være seg selv etter å ha vært ute i solen, er det kjempeviktig at du rådfører deg med en lege eller tar dem med til legevakten. Barnet ditt kan føle seg kvalm eller kaste opp, klage over hodepine eller virke søvnig eller slapp. De vil sannsynligvis også svette og puste raskere enn normalt, sier han.

Sørg for at de har på seg lette klær som puster. Små barn vil kanskje ikke be om vann, så pass på at de drikker rikelig med væske gjennom hele dagen.

Hvordan kan jeg unngå heteutmattelse og heteslag?

Det er naturligvis best å unngå å få heteutmattelse eller heteslag. Ved å følge disse enkle tipsene kan du holde deg trygg i sommervarmen:

1. Hold deg hydrert

Drikk rikelig med kalde drikker, og dersom du trener utendørs, pass på at du får i deg mer væske enn du mister. Drikk før du begynner å føle deg tørst – jo eldre du blir, jo mindre responsiv blir kroppen din når det gjelder det å merke at du er dehydrert. Fargen på urinen din kan også fortelle deg om du drikker nok. En blek stråaktig farge betyr vanligvis at du er godt hydrert.

2. Hold deg i skyggen

Det er best å oppholde seg i skyggen mellom kl. 11:00 og kl. 15:00 som er når solens stråler er sterkest. Pass på at du bruker en solkrem med SPF 30+ og som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og smør deg inn der huden er eksponert for solen.

3. Riktige klær

Klær med lyse farger reflekterer varme, mens løstsittende klær laget av naturfibre som bomull eller lin lar svetten fordampe slik at du blir avkjølt. Å gå med en bredbremmet hatt er en enkel måte for å beskytte ører, ansikt og baksiden av nakken fra solen. Ta vare på øynene dine ved å velge solbriller med høy UV-beskyttelse.

4. Opphold deg i det kjøligste rommet

Dersom du kommer ut for en hetebølge, burde du oppholde deg i det kjøligste rommet i hjemmet ditt. Lukk gardiner eller persienner for å stenge ute sollys. Bruk en vifte og hold vinduene lukket dersom det er varmere utendørs enn innendørs. Du kan åpne dem igjen dersom temperaturen faller på natten.

5. Vær forsiktig med alkohol

Å drikke alkohol i varmen kan virke inn på kroppens kjernetemperatur. Alkohol er vanndrivende, som betyr at nyrene vil miste ekstra væske slik at du må tisse mer, noe som øker sjansene for at du blir dehydrert.

Selv om varmerelaterte sykdommer kan være alvorlige, er den gode nyheten at de stort sett er enkle å forhindre. Neste gang du er ute i solen, vær på vakt overfor de vanlige tegnene på heteutmattelse og heteslag.

Møt en lege om heteslag

Snakk med en lege hvis du har bekymringer rundt heteutmattelse eller heteslag.

Andre artikler

Illustrasjon av føtter på en vekt og spørsmålstegn
Livsstilsmedisin – 19. mars 2024

Legen svarer om slankemedisin

Få svar om slankemedisin og vektreduserende medikamenter av lege Charlotte Salter. Les om effekt, bruk og hvordan man kombinerer slankemedisinen med livsstilsendringer.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.