Last ned Last ned

Hodepine

Hodepine er noe de fleste nordmenn opplever en eller flere ganger i løpet av livet. I de fleste tilfellene er det en ufarlig og forbigående smertetilstand, og det er sjeldent at det er en farlig årsak til hodepinen.

Årsaker og symptomer

En av de vanligste typer hodepine er såkalt spenningshodepine, som er forårsaket av muskelspenninger i nakke og hodebunn. Symptomene er som oftest en følelse av at en har et stramt bånd rundt hodet. Migrene er en type hodepine som kommer i anfall. Oftest er det en kraftig, bankende hodepine, som ofte sitter i èn halvdel av hodet, og er ledsaget av lyd- og lysskyhet, kvalme og oppkast. Hver tiende kvinne rammes av denne hodepinen, og kan påvirke både arbeidsførhet og livskvalitet hos mange. Andre og ufarlige årsaker til hodepine kan være dehydrering (mangel på væskeinntak) eller “hangover-hodepine” etter for høyt alkoholinntak kvelden før.

Hva kan jeg selv gjøre?

Har du fått hodepine bør du først og fremst fastslå hva som er årsaken til hodepinen, for å få riktig behandling. I mange tilfeller vil væskeinntak og smertestillende medikamenter som fås uten resept være effektivt. Både dehydreringshodepine og “hangover-hodepine” kan ofte behandles med litt ro og vann. Begge er forårsaket av at man har for lite vann i kroppen. Migrene kan behandles med egne medikamenter som må foreskrives av lege.

Ring legevakt eller 113 dersom hodepinen:

  • Oppstår plutselig og er svært kraftig
  • Ledsages av feber, stiv nakke, utslett, mental forvirring, kramper, dobbelsyn, svimmelhet, uttalt svakhet, tap av balanse, nummenhet eller talevansker
  • Er kraftig og kommer etter at du har hatt en sår hals eller luftveisinfeksjon
  • Forverres etter en hodeskade - etter et fall eller hodestøt
  • Er en ny smerte og du er eldre enn 55 år

Er det noen forskjeller på voksne og barn?

Hodepine hos barn og voksne er i utgangspunktet det samme. Det er allikevel noen forskjeller. Voksne har ofte lengre anfall enn barn. Migreneanfall forekommer litt sjeldnere hos barn enn voksne. Samtidig er det flere og flere barn og unge som får migrene. Symptomene er stort sett det samme hos både voksne og barn. En lett til hard dunking i hodet, eller et press rundt hele hodet, kvalme og oppkast, lyd- og lysskyhet er ofte de vanligste symptomene på migrene. Dersom barn får kraftig hodepine - som for eksempel migrene - bør man alltid kontakte lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Har du eller barnet ditt hodepine som du er usikker på hvordan du skal behandle, kan du kontakte en av KRY sine leger hjemmefra. Her kan du få råd og behandling. Dersom det er behov for resept kan våre leger skrive ut dette.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin