Last ned Last ned

Sliter du med tørr hud, eksem eller psoriasis?

Sliter du med tørr hud, eksem eller psoriasis?
Sist oppdatert 24. feb. 2020

Om vinteren er luften tørr og og gir dermed ikke samme fuktighet til huden som om sommeren. Derfor opplever mange tørr og irritert hud som kan klø, flasse og sprekke opp. Les mer om symptomer, årsaker, behandling og når du eventuelt bør oppsøke legehjelp.

Symptomer
Hudkløe og tørr hud går ofte hånd i hånd. Noen ganger kan huden flasse og oppleves stram. Det kan være irriterende og vanligvis blir det bare verre desto mer man klør. Symptomene kan bli verre om natten, i varme omgivelser, etter en dusj eller når man går på medisiner. Dersom du oppsøker legehjelp kan det være lurt å finne ut hva som gjør kløen verre, slik at man lettere kan finne årsaken.

Årsaker
Det kan være flere ulike årsaker til at huden klør. Som nevnt blir huden ofte ekstra sensitiv om vinteren på grunn av den tørre luften, som kan føre til tørr hud som klør. Å vaske huden for ofte kan også føre til tørr hud, ettersom man fjerner det naturlige fettet i huden. Noen ganger kan årsaken til hudkløe være en hudsykdom som eksem eller psoriasis, eller som resultat av en allergisk reaksjon eller sykdommer i indre organer.

Behandling
Forebyggende behandling mot hudkløe er først og fremst å sørge for god fuktighet i huden. Bruk gjerne en god fuktighetskrem for å forhindre de vanligste problemene med kløe og tørr hud. Et annet råd er å bruke dusjolje for å unngå å tørke ut det naturlige fettet fra huden. Når du tørker deg er det best å klappe håndkleet forsiktig mot huden fremfor å gni, og bruke fuktighetskrem etterpå. Ved utslett kan du bruke kortisonkrem sammen med en fuktighetskrem, som gjør at huden leges fortere. Hydrokortisonkrem er et reseptfritt legemiddel, men sterkere kortisonkremer er reseptbelagt.

Når du bør oppsøke legehjelp

Har du vært plaget med hudkløe i mer enn en uke kan det være aktuelt å oppsøke legehjelp.

BESTILL LEGETIME

Sist oppdatert:

Andre artikler