Kry-logo
Last ned
Eksem

Eksem

Eksem er en samlebetegnelse for ulike betennelsestilstander som oppstår i huden. Eksem klør, irriterer og kan være sjenerende. Eksem er en vanlig plage, spesielt hos barn. Det finnes gode behandlingsmetoder for å lindre plagene.

Symptomer

Symptomene på eksem kan være temmelig like for de fleste typer eksem. Eksem roer seg ofte om sommeren og blusser opp om vinteren.

Vi skiller også mellom akutt og kronisk eksem. Akutt kontakteksem gir typisk væskefylte blemmer, mens du ved kronisk eksem vil kunne oppleve at huden fortykkes og kanskje også sprekker opp.

De vanligste symptomene er at huden

  • klør
  • blir tørr
  • blir skjellende
  • flasser
  • blir hard/fortykkes

I noen tilfeller kan du også oppleve å få små bylle-lignende ansamlinger i huden. Disse er fylt med væske og vil etter hvert sprekke og størkne.

Typer eksem

Eksem kan ha flere årsaker, og det finnes flere ulike typer eksem. De vanligste typene er atopisk-, seboreisk- og kontakteksem. Bleieeksem og soleksem er også vanlige plager.

Atopisk eksem er vanligst blant barn, men i noen tilfeller kan eksemet følge deg inn i voksen alder. Hvor på kroppen eksemet dukker opp varierer og kan påvirkes av barnets alder. Spedbarn får ofte atopisk eksem på kinn eller hake, mens litt eldre barn oftere opplever å få det på hendene/håndleddene, innsiden av albuen og innside knehasen eller på anklene.

Denne typen eksem kan ofte klø, være rødt, flassende og lede til sprukken hud.

Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til atopisk eksem. Mulige årsaker kan være arv og genetikk, eller allergi. Om du mistenker allergi bør du ta en allergitest hos legen. I sjeldne tilfeller kan dyrehår, stress og kumelk forårsake eksemet. Saltvann kan forverre kløen.

Seboreisk eksem kommer av at huden produserer for mye talg, noe som kan gi fet, rød og flassende hud. Årsaken er noe uklar, men trolig overreagerer huden på en gjærsopp (malassezia furfur) som finnes naturlig i huden.

Seboreisk eksem har tendens til å dukke opp i ansiktet (typisk rundt nesen, munnviken eller øyebryn), i hodebunnen (kjennetegnet med flass), på brystet, armhulene, i lysken eller i ørene.

Sollys kan ofte forbedre symptomene på seboreisk eksem.

Kontakteksem kan deles inn i toksisk irritativt kontakteksem som utgjør 75% av tilfellene, og allergisk kontakteksem. Kontakteksem kommer av at huden kommer i kontakt med noe den reagerer på eller får en allergisk reaksjon på. Huden kan for eksempel irriteres av kjemikalier i såper, vaskemidler eller skjønnhetsprodukter. En allergisk reaksjon kan skapes av allergifremkallende stoffer som krom, kobolt, nikkel og parfyme.

Huden blir i slike tilfeller ofte rød, tørr og irritert. Det er typisk for denne formen for eksem å dukke opp på hendene, men også i hodebunnen eller i ansiktet – hvor enn huden din kommer i kontakt med noe den reagerer på.

Toksisk irritativt kontakteksem er spesielt vanlig blant rengjøringspersonell, gartnere, frisører og andre som er i jevnlig kontakt med sterke stoffer. Denne type eksem oppstår gjerne dersom du ofte eksponeres for vann og såpe som bidrar til å irritere huden og svekke hudbarrieren.

Hva annet kan det være?

Eksem kan lett forveksles med andre sykdommer, blant annet ulike barnesykdommer, elveblest, utslett, psoriasis, skabb og rosacea.

Når må du oppsøke hjelp?

Eksem er ikke en farlig tilstand, men kan være ukomfortabelt, skjemmende og gå utover livskvaliteten.

I noen tilfeller kan eksem føre til sprukken hud som igjen kan resultere i infeksjoner i huden. Ta kontakt med en lege om du mistenker at det har utviklet seg en infeksjon som følge av eksemet. Klassiske tegn på infeksjon er rødme, varme, smerte og hovenhet, i tillegg kan man få feber og nedsatt allmenntilstand. Ta også kontakt med en lege dersom eksemet ikke blir bedre, eller blir så plagsomt at det går utover nattesøvnen og humøret.

I de fleste tilfeller vil en lege kunne fastslå hvilken type eksem du har eller om det er en annen sykdom. Legen kan vurdere om det bør bli tatt hudprøver og/eller allergitester for å stille riktig diagnose. Ved behov kan legen henvise deg videre til en hudspesialist.

Selvhjelp og råd

Noen typer eksem oppstår fordi huden er tørr, og derfor kan bruk av fuktighetskrem bedre eksemet. Å smøre huden med fuktighetskrem kan i tillegg forebygge at huden blir skjellete og sprekker opp. Du bør også passe på å bruke såper og skjønnhetsprodukter som er milde mot huden og som ikke utløser eller forverrer eksemet.

Du kan ha god nytte av å bruke løse klær laget av for eksempel bomull i områdene du har eksem. Å unngå klær laget av grov ull kan spare deg for kløe.

Den beste måten å bli kvitt kontakteksem er å unngå det som utløser den allergiske reaksjonen eller skaper irritasjon i huden. Du bør også bruke hansker når du er i kontakt med sterke vaskemidler eller andre kjemikalier. Mange kan oppleve at mild reseptfri kortisonkrem/-salve kan virke lindrende på symptomene. Dersom du mistenker at du er allergisk mot noe, kan du enkelt bli testet hos en lege.

Enkelte faktorer slik som stress, dårlig søvn og antibiotika kan i noen tilfeller forverre eller trigge nye utbrudd av seboreisk eksem og psoriasis. Snakk med en lege for å finne den beste måten å håndtere disse faktorene.

Atopisk eksem kan bli trigget av en rekke faktorer. Følg med på hva slags faktorer som utløser eksemet hos deg slik at du kan unngå disse. Vanlige faktorer er stress, overvekt, svette, sterke vaskemidler, støv, pollen eller noen typer mat (typisk egg, melk og hvete). Det kan også hjelpe å sette ned temperaturen på vannet når du dusjer/bader, i tillegg til å korte ned tiden du bruker. Dette vil redusere muligheten for å irritere og tørke ut huden.

Behandling

Heldigvis finnes det gode måter å behandle eksem på.

Ved behandling av seboreisk eksem er målet gjerne å drepe soppen som trolig forårsaker eksemet. Da kan du bruke kortisonkrem/ -salve eller soppdrepende krem/salve, slik som ketokonazol eller terbinafin.

Kalsinevrinhemmere, som pimekrolimus og tacrolimus, kan også være til nytte ved behandling av seboreisk eksem. Preparatene demper immunresponsen. Dette er noe du eventuelt får resept på fra en lege og bør ikke brukes over lengre tid.

Soppdrepende tabletter kan vurderes i omfattende tilfeller der krem/salve ikke har effekt, men slike tabletter kan gi alvorlige bivirkninger og unngås derfor så langt det lar seg gjøre. Har du seboreisk eksem i hodebunnen vil det også være hensiktsmessig å bruke flassjampo eller sjampo som inneholder soppdrepende midler.

Atopisk eksem behandles gjerne med kortisonkrem/ -salve, i kombinasjon med fuktighetskrem. Disse kremene fås i ulike styrker, avhengig av hvor plaget du er med eksemet. Som for seboreisk eksem kan det være aktuelt å bruke kalsinevrinhemmere, se beskrivelsen over.

Hanskes du med kronisk eksem, og reagerer positivt på sollys, kan du teste lysbehandling. Her brukes ultrafiolette stråler for å bedre eksemet.

Å bli frisk

Når det gjelder atopisk eksem, som er vanligst i barndommen, er det vanlig å vokse det av seg. Noen kan imidlertid være plaget i ungdomsårene og i voksen alder.

Symptomene på seboreisk eksem kan gå over av seg selv, men selve eksemet vil kunne komme og gå i perioder.

For kontakteksem er det som regel nok å unngå hva enn det er som utløser eksemet. Plagene knyttet til eksemet vil dermed gå over av seg selv.

Hva kan Kry hjelpe deg med

Med Kry kan du få en videokonsultasjon med en av våre leger. Her får du råd dersom du eller barnet ditt er plaget av eksem. God rådgivning kan gjøre veien videre mye enklere, og ved behov kan vi skrive ut resepter eller henvise til annet helsepersonell.

Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Last updated:

Vi har også informasjon om

Psoriasis