Møt en lege for nødvendige undersøkelser, veiledning, råd og behandling. Les mer

FORDØYELSE

Sammenhengen mellom stress, angst og symptomer på irritabel tarmsyndrom (IBS)

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Camilla Wolff, Allmennlege
Mange av oss opplever både stress, angst og irritabel tarm, men visste du at det kan være en sammenheng mellom tilstandene?

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Mange av oss opplever både stress, angst og irritabel tarm, men visste du at det kan en sammenheng mellom tilstandene?

Lege i Kry, Camilla Wolff, forteller at irritabel tarmsyndrom (IBS) er en tarmlidelse som gir ubehag eller smerter i magen, forstoppelse eller diaré og oppblåsthet.

— IBS er den hyppigst forekommende mage-tarmdiagnosen, og det antas at rundt 15 % av Norges befolkning sliter med denne sykdommen.

Hva er IBS, og hvem får det?

— Vi vet ikke nøyaktig hva som fører til irritabel tarm, men én teori er at musklene rundt tykktarmen trekker seg sammen sterkere eller svakere enn normalt. Dette kan føre til for rask eller langsom tarmpassasje av avføringen.

Du har større sannsynlighet for å få IBS dersom du:

  • Er under 50 år
  • Er kvinne
  • Har familiehistorikk med IBS
  • Lider av angst, stress eller andre psykiske helseutfordringer

Fere mener at det er en tett sammenheng mellom tarmhelse og psykisk helse – hovedsakelig på grunn av det som kalles tarm-hjerneaksen. Altså kan du lindre symptomene dine dersom du lærer å håndtere angst- og stressnivåene dine.

Hva er de vanligste symptomene på IBS?

Ifølge Wolff er de vanligste symptomene på irritabel tarm:

— Man kan oppleve at plagene kan komme og gå. Symptomene kan vare noen dager, uker eller måneder og variere i styrke, forteller hun.

Hva er sammenhengen mellom tarm og hjerne?

Wolff forteller at det ikke finnes støtte for at psykologiske faktorer som angst, hypokondri eller depresjon påvirker forekomsten eller forløpet av irritabel tarm, men at det derimot er påvist at stress kan forverre symptomene.

— En forklaring på dette kan være at hjernen sender ut unormale signaler til tarmen, noe som ofte skjer når vi er stresset. Dette betyr likevel ikke at irritabel tarmsyndrom bare sitter i hodet eller at det er noe du innbiller deg, men at stress kan forverre symptomene.

Få organer er nemlig koblet til så mange nerver til hjernen som det tarmen er – signalene fra hjernen gir derfor helt reelle forandringer i tarmen. Denne koblingen kalles gjerne tarm-hjerneaksen, og er et begrep som brukes for å beskrive den toveis kommunikasjonen mellom det sentrale og det enteriske systemet som forbinder hjernens emosjonssenter med tarmfunksjonene.

— Gjennom denne koblingen kan følelser påvirke tarmen samtidig som tarmen også kan påvirke psyken. Dette betyr imidlertid ikke at alle tarmsymptomer som er knyttet psykisk helse skyldes irritabel tarm – angst kan for eksempel føre til at alt fra magesmerter til endret avføringsmønster.

Kan stress og angst gi magesmerter og irritabel tarm?

— Om du har IBS er balansen mellom hjerne og tarm forstyrret – dersom du er stresset eller sliter med angst, kan dette også forårsake mageproblemer og IBS-symptomer.

IBS blir i økende grad faktisk sett på som en kombinasjon av irritabel tarm og irritabel hjerne.

— I tillegg til at stress og angst kan utløse IBS-symptomer, kan IBS også forårsake stress og angst, og føre til en ond sirkel. På tross av denne sammenhengen er stress sjeldent den eneste faktoren, men kan spille en viktig rolle, sier Wolff.

Stress frigir nemlig hormoner som kan påvirke tarmen negativt, og kronisk stress kan føre til en ubalanse i tarmbakteriene og bidra til at man utvikler IBS.

Hvordan behandles IBS i forbindelse med angst og stress?

— En del personer kan bli kvitt IBS-symptomer ved hjelp av endringer i kosthold og livsstil samt stressmestring, men om dette ikke er tilstrekkelig, kan en kombinasjon av legemidler og rådgivning være til hjelp.

Forskning viser at behandling basert på kognitiv atferdsterapi kan redusere IBS-symptomer. Kognitiv atferdsterapi lærer deg å endre uhensiktsmessige tankemønstre, bruke avspenningsteknikker og endre atferd som kan bidra til psykiske helseproblemer. På denne måten kan man lære hvordan stressrespons er knyttet til tarmsymptomer, og hvordan man kan endre denne responsen. I tillegg til å redusere tarmsymptomer kan også kognitiv atferdsterapi forbedre livskvaliteten og redusere stress og angst.

Behandling av IBS

Mange med irritabel tarm prøver å takle symptomene selv, men å rådføre seg med en lege kan også være til god hjelp.

— Å lære å mestre stress samt ha et riktig kosthold kan være en viktige bidragsytere til å redusere symptomene på irritabel tarm. Det kan også være nyttig å lære så mye som mulig om sykdommen, da dette er en viktig del av behandlingen.

Wolff sier at det også finnes en rekke tips som kan hjelpe om man sliter med IBS-symptomer:

- Før dagbok over IBS-symptomene dine

Stress og enkelte matvarer kan forverre symptomene. Om du fører en dagbok over symptomene dine kan det være lettere å kartlegge hva som oftest frembringer symptomene dine.

  • Matvarer som kan forverre IBS-symptomer er blant annet:
  • Meieriprodkter
  • Mat som inneholder fruktose
  • Kaffe og annen koffeinholdig drikke

- Legemidler mot IBS

Behandling med legemidler for IBS-symptomer er basert på hvilke symptomer man har, og man fokuserer dermed på det symptomet som plager pasientene mest.

Ved å rådføre seg med en lege kan man få foreskrevet eventuelle legemidler dersom det er behov for det.

- Prøv ut en lav FODMAP-diett mot IBS-symptomer

Mange opplever symptomlindring av IBS gjennom å endre kostholdet. Lav FODMAP-diett har blitt vanlig å prøve for å forsøke å redusere og lindre fordøyelsesplager knyttet til IBS.

FODMAP er en forkortelse for Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakarider. Lav FODMAP-diett betyr altså å føre et kosthold der man forsøker å minimere inntaket av karbohydrater som fruktose, laktose, fruktaner, galataner og polyoler som finnes i en rekke matvarer. Disse karbohydratene kan gi økt ubehag for symptomer hos personer med IBS. Dietten anbefales imidlertid ikke for friske mennesker, og bør derfor kun benyttes om man opplever symptomer knyttet til IBS.

- Fekal transplantasjon mot IBS

En annen behandling som har vist å være effektiv mot IBS-symptomer er også fekal transplantasjon, noe som innebærer transplantasjon av avføring mellom en person med IBS-symptomer, og en person med frisk tarmflora. En studie ved Universitetet i Bergen viser god effekt av å behandle pasienter med irritabel tarm, og effekten ser ut til å holde seg i flere år etter behandlingen dersom det er gjort på riktig måte.

- Annen behandling som kan hjelpe mot IBS

Pepperminteolje kan også virke mot tarmkramper og smerter, og fåes reseptfritt som dråper eller pastiller.

Noe forskning har også bevist at hypnose kan hjelpe på IBS-symptomer for dem som ikke merker endringer etter livsstilsendringer eller medisiner.

Hvordan kan jeg håndtere stress for å hindre at IBS-symptomene kommer tilbake?

Wolff anbefaler at du finner ut hva som er de viktigste stressfaktorene i livet ditt.

— Det kan være til hjelp å føre dagbok over symptomene dine hver dag for å se om det er en sammenheng mellom symptomene dine og hvordan du føler deg mentalt.

Når du har funnet ut hva som utløser symptomene dine kan du prøve å unngå eller mestre det. På grunn av samspillet mellom hjerne og tarm kan dette gi en forbedring av IBS symptomene eller at de forekommer sjeldnere.

For å dempe symptomene anbefaler Wolff følgende:

  • Å prøve ut stress-reduserende aktiviteter som yoga, meditasjon, pusteøvelser og regelmessig mosjon
  • Å ha gode søvnvaner – legg deg til fast tid, reduser skjermtiden før leggetid, og sørg for at det er mørkt på rommet ditt
  • Sov i minst 7-8 timer hver natt
  • Drikk rikelig med vann hver dag
  • Kutt ned på koffein, som stimulerer tarmen
  • Spis mindre måltider, men hyppigere
  • Unngå sterk eller fet mat
  • Unngå matvarer som du vet utløser symptomer – som høy FODMAP – dette kan innebære varer som meieriprodukter, bønner, linser, kål, brokkoli eller andre matvarer som fører til gassdannelse. Det kan hjelpe å
  • Ta symptomlindrende legemidler om du har behov for det
  • Å snakke med en lege

Når bør jeg snakke med en lege om stress og IBS-symptomer?

— Hvis du opplever symptomer knyttet til IBS som går ut over dagliglivet ditt, bør du snakke med en lege, råder Wolff.

Legen vil gå gjennom symptomene dine og foreta en undersøkelse og eventuelt ta blodprøver eller avføringsprøve.

— Det finnes ikke en spesifikk test som kan påvise IBS, men legen ønsker å utelukke andre mage- og tarmsykdommer som for eksempel inflammatorisk tarmsykdom, tarminfeksjoner, cøliaki og kreft i tarmen.

Kry VIA kan Kry-legene ta blodprøver og utføre endetarmsundersøkelser, samt be deg levere avføringsprøver for å finne – eller luke ut – hva som kan være årsaken til plagene dine. En lege kan også gi kostholdsråd når det gjelder IBS-symptomer, og hjelpe deg å finne et kosthold som kan passe akkurat til deg.

Du bør imidlertid være oppmerksom dersom du opplever følgende symptomer: Utilsiktet vekttap Blod i avføringen En hard klump eller hevelse i magen Kortpustethet, hjertebank og blekhet (tegn på anemi - lav blodprosent)

Disse symptomene kan være tegn på noe mer alvorlig, og om du opplever noen av dem bør du oppsøke lege umiddelbart.

Hvis du opplever utfordringer knyttet til stress, har angst eller IBS-symptomer kan det hjelpe å prøve å snakke med venner og familie. Det kan også hjelpe å snakke med en psykolog for å få hjelp til å mestre stress.

Hva kan vi i Kry hjelpe med?

Om du opplever plager knyttet til stress, angst og IBS-symptomer, kan du møte en av våre leger på Kry VIA for nødvendige undersøkelser og råd, eller snakke med en psykolog for å mestre stress og angst.

Bestill time

Andre artikler

Fordøyelse – 3. okt. 2023

10 ting avføring kan si om helsen din

Avføringsmønsteret vårt kan fortelle mye om helsen vår, fra forstoppelse til slim eller blod i avføringen. Vi gir deg tips til hvordan du tolker tarmen din.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.