Kry-logo
Last ned
Hvis du er bekymret for avføringen din eller avføringsmønsteret ditt, ta kontakt med en lege for å hjelpe deg med å finne årsaken og se om det er nødvendig med behandling. Bestill time
10 ting avføring kan si om helsen din

10 ting avføring kan si om helsen din

Sist oppdatert:
søn. 2. mai 2021
Avføringsmønsteret vårt kan fortelle mye om helsen vår, fra forstoppelse til slim eller blod i avføringen. Rhianna McClymont, overlege hos Kry, gir råd om hvordan du kan tolke tarmen din.

Alle bæsjer, men mange synes det er flaut å snakke om. Men hvis du begynner å følge med på størrelsen, lukten, fargen og teksturen til avføringen din, kan det fortelle deg mye om helsen din.

Stadig mer tyder på at tarmhelsen vår, som består av trillioner av mikrober, har evnen til å påvirke mange sider av vår fysiske og psykiske helse, inkludert måten immunforsvaret vårt fungerer på.

«Det er viktig at vi normaliserer å snakke om avføring, fordi problemer med avføringen kan tyde på at det er et problem med fordøyelseskanalen. Hvis det er noe alvorlig er det helt avgjørende å avdekke det tidlig i sykdomsforløpet», sier Rhianna McClymont, overlege hos Kry.

Hvor ofte bør du ha avføring?

«Det kommer an på. Mange har det én gang om dagen, mens andre har det to ganger om dagen eller én gang annenhver dag. Det viktigste er å ta hensyn til hva som er «normalt» for deg», sier McClymont.

«Hvis hyppigheten til avføringen din plutselig endrer seg, så du enten får forstoppelse, eller har løs avføring flere ganger om dagen når du vanligvis bare bæsjer én gang om dagen, er det lurt å snakke med en lege», sier hun.

I denne oversikten kan du finne ut om du har en sunn avføring, hva du bør være på utkikk etter og når du bør gå til lege.

1. Brun, velformet avføring som lett kommer ut gjennom tykktarmen

Når det kommer til din avføring er det viktig å vite hva som er normalt for deg. En bæsj som er brun, velformet og lett kommer ut gjennom tykktarmen er sett på som en sunn avføring, forklarer McClymont. Bristol Stool Chart er en god referanse og viser hvordan bæsjen skal se ut.

10 things your poo can tell you about your health

2. Hard avføring (kulelignende)

Hard, kulelignende avføring kan tyde på forstoppelse, forklarer McClymont. Du har antageligvis forstoppelse hvis du ikke har hatt avføring minst 3 ganger i den foregående uken, og det er smertefullt eller vanskelig når du går på do.» Du kan også føle deg oppblåst, syk eller ha vondt i magen. Vanlige årsaker er mangel på fiber, at du er dehydrert, lite aktiv, reagerer på medisiner, opplever stress, angst eller depresjon.

Det er viktig å drikke mye vann og spise nok fiber, sier McClymont. Bevegelse og lett trening kan også sette i gang fordøyelsen.

3. Løs eller tyntflytende avføring

«Løs avføring eller diaré kan forårsakes av en mageinfeksjon, matvareintoleranse, visse medisiner, en overaktiv skjoldbruskkjertel, eller en tarmsykdom som Crohns sykdom. Visse typer mat kan også være årsaken, som alkohol, koffein, og sterkt krydret og fet mat», sier McClymont.

Stress og angst kan også føre til diaré, grunnet den sterke forbindelsen mellom magen og hjernen.

En av de mange hovedsymptomene på irritabel tarmsyndrom (IBS), som rammer 10 til 15 % av befolkningen på verdensbasis, er løs mage. «Det finnes mange som opplever sterkere IBS-symptomer i perioder med mye stress», forklarer McClymont.

«Behandling av løs mage avhenger av hva som trigger den. Det er viktig å drikke vann, spise mye fiber, og unngå mat som du vet irriterer fordøyelsessystemet», sier hun.

4. Fettete avføring

Hvis avføringen din virker fettede, flyter og er vanskelig å skylle ned, kan det bety at kroppen din ikke absorberer næring som den skal, eller at den ikke produserer galle eller enzymer for å effektivt fordøye maten. Andre vanlige symptomer på nedsatt næringsopptak til kroppen kan være luft, magekramper, diaré, vekttap og fordøyelsesbesvær.

«Det finnes mange grunner til dette», forklarer McClymont. «Hvis dette er noe som skjer med din avføring, er det lurt å ta kontakt med en lege.»

5. Slim i avføringen

Slim i avføringen kan noen ganger være en indikasjon på en infeksjon eller en underliggende sykdom som for eksempel Crohns eller ulcerøs kolitt, som begge er en form for kronisk betennelse, kalt inflammatorisk tarmsykdom (IBD), sier McClymont.

Et rift eller et åpent sår i nærheten av endetarmen (analfissur), magesår, irritabel tarmsyndrom (IBS) og matvareallergier kan også øke produksjonen av slim.

«Hvis du har slim i avføringen din og det skjer en endring i hvor ofte du har avføring, magesmerter eller blod i avføringen, er det viktig å nevne dette for legen din», sier McClymont.

6. Svart avføring (tjærelignende)

Jerntabletter som behandler jernmangel er en vanlig grunn til mørkere avføring, i tillegg til å spise mat som svart lakris. Men det kan også være et symptom på et blødende magesår eller kreft i magesekken.

«Svart eller tjæreaktig avføring kan være et tegn på blødninger i fordøyelseskanalen», sier McClymont. «Det er viktig å ta kontakt med en lege hvis du ser dette i avføringen din, da det kan hende at du trenger å ta noen flere tester».

7. Lyserødt blod i avføringen

Det kan kanskje føles skummelt å se lyserødt blod i avføringen sin, men blod i avføringen er mer vanlig enn du tror. Det kan komme av analfissurer, hemoroider, inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller divertikulitt (betente utposninger på tykktarmen).

Det kan også være et tegn på tarmkreft. I denne listen har McClymont samlet alvorlige tegn på inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller tarmkreft:

  • Vedvarende magesmerter
  • Blødning fra endetarmen – spesielt hvis blodet er blandet med avføring
  • Uforklarlig vekttap
  • Endring i ditt normale avføringsmønster
  • En masse i magen eller endetarmen

8. Fargerik avføring

Avføring kan være alt fra brun- til lillafarget. «Diverse mat kan endre fargen på avføringen din», sier McClymont.

«Rødbeter kan for eksempel gi en rødrosa farge, som kan virke noe bekymringsfullt med det første. Et kosthold med mye spinat og grønne bladgrønnsaker kan også resultere i en grønnere avføring.»

9. Blek eller leirefarget avføring

Galle produseres i leveren og gjør avføringen brun. Hvis avføringen din er blek, kan det være et tegn på at leveren ikke produserer nok galle eller at flyten blokkeres.

«Hvis du oppdager dette bør du ta kontakt med en lege da det mest sannsynlig bør undersøkes nærmere», sier McClymont.

10. Merkbart dårligere lukt på avføringen

Hvis avføringen din lukter verre enn normalt, kan det være et tegn på alt fra forstoppelse til en infeksjon, eller matvareintoleranse. Det kan også være på grunn av en nylig endring i kostholdet ditt.

«Hvis du er bekymret for det, eller om den illeluktende avføringen kommer i tillegg til noe annet, som for eksempel magesmerter, feber eller blod i avføringen, bør du snakke med en lege», sier McClymont.

Er det fremdeles flaut?

Hvis du fremdeles synes det er flaut å snakke med legen om avføring, anbefaler McClymont å ta en titt på Bristol Stool Chart, som kan hjelpe deg med å forklare formen på avføringen din, og om det har endret seg fra det som er normalt for deg.

En lege kan ta en blodprøve og utføre en endetarmsundersøkelse, og be deg om å levere en avføringsprøve.

«Det er like normalt å avgi en avføringsprøve som blodprøve, og for legen er det helt vanlig å spørre pasienten sin om det», sier McClymont.

«Prøven blir sendt av gårde til et laboratorium for analyse.»

Hvis du er bekymret for avføringen din eller avføringsmønsteret ditt, ta kontakt med en lege for å hjelpe deg med å finne årsaken, og vurdere om behandling er nødvendig.
Bestill time
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Last updated:

Andre artikler