Last ned Last ned

Mat som styrker immunforsvaret

Sist oppdatert: 12. mai 2020

Et sterkt immunforsvar krever gode byggesteiner.

Du kan bygge opp cellene i kroppen din ved å spise næringsrik mat, og på den måten bidra til å styrke immunforsvaret ditt. Vi har skrevet om 6 viktige næringsstoffer, deres funksjon og i hvilke matvarer du finner dem.

Hvilke næringsstoffer er viktig for immunforsvaret?

Alle celler i kroppen trenger god næring for å fungere optimalt. De ulike cellene i immunforsvaret kan styrkes ved å spise riktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Vitamin A er viktig for nydannelse og vedlikehold av hud og slimhinner i mage, tarm og luftveier - de fungerer som det første forsvaret mot bakterier og virus.

Vitamin B6 bidrar til å produsere både antistoffer og hvite blodceller som sirkulerer i blodet og er en del av immunforsvaret. Vitamin B6 trengs også for å produsere hemoglobin (røde blodlegemer), et stoff som er viktig for å frakte oksygen rundt i kroppen.

Vitamin C bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. Vitamin C trengs når kroppen lager antistoffer, som beskytter kroppens celler mot for eksempel infeksjoner.

Vitamin D bidrar til å bevare balansen i hele immunforsvaret og i tarmen. Vitamin D kan også hjelpe ved inflammasjon og autoimmune sykdommer, tilstander hvor immunforsvaret angriper sin egen kropp.

Magnesium er viktig for flere prosesser i immunforsvaret og støtter blant annet funksjonen til de hvite blodcellene.

Sink bidrar til å holde hele immunforsvaret stabilt. Sink er også et nødvendig næringsstoff for heling av sår og hudens kvalitet.

Hva slags mat kan styrke immunforsvaret ditt?

Å ha et variert og næringsrikt kosthold er den beste måten å få i seg de næringsstoffene som bidrar til å styrke immunforsvaret.

Vitamin A finnes blant annet i

  • Mørkegrønne bladgrønnsaker som brokkoli, spinat og grønnkål.
  • Rød- og oransjefarget frukt og grønnsaker som gulrot, paprika og aprikoser.
  • Animalsk mat som leverpostei, fet fisk, egg, helmelk, smør og ost.
    Tran

Vitamin B6 finnes blant annet i

  • Korn og belgvekster
  • Grønne bladgrønnsaker og bær
  • Kjøtt fra fugl og svin
  • Egg og ost

Vitamin C finnes blant annet i

  • Appelsin og andre sitrusfrukter
  • Paprika, brokkoli, spinat, kålrot, nypotet og tomat
  • Bær som jordbær, solbær og nyper

Vitamin D finnes blant annet i

  • Fet fisk som laks, makrell, ørret og sild. Fet fisk inneholder også omega 3 som kan virke betennelsesdempende og bidra til å redusere inflammasjon.
  • Men den viktigste kilden til vitamin D er sollys

Magnesium danner ikke kroppen av seg selv, så mineralet må tilføres via mat og drikke, som for eksempel

  • Grønnsaker, spesielt poteter og bladgrønnsaker
  • Grovt mel, havregryn og mandler
  • Melkeprodukter, kjøtt, fisk og skalldyr

Sink dannes heller ikke i kroppen, og må også tilføres via mat og drikke, som for eksempel

  • Kornprodukter og belgvekster
  • Melk og ost
  • Skalldyr, fisk og storfekjøtt
Sist oppdatert:
12. mai 2020