Få medisinske råd, vurderinger og vaksiner før du skal reise hos Kry Reiseklinikken. Bestill time på Kry Reiseklinikken

REISEMEDISIN

Utenlandsferie med små barn - hva må jeg tenke på?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Spesialist i infeksjonsmedisin, overlege Kry Reiseklinikken og zoolog
Gunnar Hasle, overlege ved Kry Reiseklinikken og spesialist i infeksjonssykdommer
Bilde av et lite barn med solkrem i ansiktet
Planlegger du en utenlandsferie med små barn? Spesialist i infeksjonssykdommer Gunnar Hasle deler sine råd for en trygg reise for hele familien

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time hos Kry Reiseklinikken

Ferie er et høydepunkt for hele familien, men når man reiser med små barn er det viktig å ta noen forholdsregler.

Barn under 5 år mest utsatt

Visste du at små barns immunforsvar ikke er modent før barnet er omtrent 5 år? Og at små barn er mer utsatt for smittsomme sykdommer ved utenlandsreiser?

— Før immunforsvaret er modent vil risikoen for alvorlige infeksjoner være mye høyere enn hos større barn. Dette gjelder både luftveisinfeksjoner, mage/tarminfeksjoner og for eksempel Malaria, sier Gunnar Hasle.

Videre forklarer han at risikoen for at en luftveisinfeksjon med virus skal utvikle seg til en bakteriell lungebetennelse, også er større i eksotiske strøk enn i Norge:

— Dette gjelder både for voksne og barn, men de minste barna er mest utsatt for alvorlig forløp.

Diaré hos små barn på ferie

— Den største faren for små barn er dehydrering på grunn av akutt diaré. Når du er i utlandet med små barn, er det derfor viktig å være nøye med mat-, vann- og håndhygiene. Dette beskytter mot smitte av infeksjoner som gir diaré, sier Hasle.

Han forteller videre at de minste barna i tillegg bør være vaksinert mot rotavirus i forkant av reisen. Rotavirus er en tarminfeksjon som er årsak til mange dødsfall blant barn i fattige land.

— Dersom barnet får diaré på reisen, er det viktig å huske at du ikke må gi stoppende midler som imodium eller loperamid.

Han utdyper:

— Det viktigste du kan gjøre for å forebygge dehydrering, er å gi barnet rikelig med drikke når barnet får diaré. Dersom barnet dier, virker morsmelk også forebyggende. Morsmelk er i tillegg den beste rehydreringsvæsken!

Husk vaksiner i god tid før avreise

— Det er viktig å være ut i god tid med vaksiner til de minste, sier Hasle.

Små barn anbefales å ha startet barnevaksinasjonsprogrammet før utenlandsreiser, og i noen tilfeller bør det også fremskyndes:

— Ved reiser til land med høy forekomst av meslinger bør det vurderes å fremskynde MMR- vaksine til små barn yngre enn 15 måneder. Den kan gis helt ned til 9 måneders alder, forteller Hasle.

Vaksine mot hepatitt-A kan også være aktuelt:

— Alle barn over ett år bør få vaksine mot hepatitt A før reiser til områder med høy forekomst av dette. Dette er for å unngå spredning av hepatittsmitte etter hjemkomst til Norge.

Generelle råd

Små kropper er generelt mer utsatt enn voksne på ferie, sier Hasle, og kommer med disse generelle rådene:

  • Små barn er mer utsatt for solforbrenning. Bruk gjerne langermet badetøy, og smør ofte med solkrem
  • Husk å la barna få lov til å drikke rikelig. Barn plages mer av varmen enn voksne.
  • Husk å ta med plaster og væske til å rense sårene med, for eksempel klorhexidin. Barn er mer utsatt for småskader og dermed sårinfeksjoner.
  • Små barn kan få vondt i ørene av trykkforhold på flyreisen. Det kan hjelpe å amme eller gi flaske ved avgang og landing

Vær obs på denguefeber i Thailand

— Den vanligste årsaken til feber hos små barn som kommer til lege i Thailand, er denguefeber. Denne sykdommen er farligere å få andre eller tredje gang enn første gang, forteller Hasle.

Nå har det kommet en vaksine mot denguefeber som gir god immunitet mot sykdommen.

Hold avstand til dyr

— Unngå å få ferien ødelagt av dyrebitt. Dersom du eller barnet ditt blir bitt av hund, må dere til lege for vaksinering på dag 1,3,7 og 14 - altså mer enn nok til å ødelegge ferien for hele familien.

Han utdyper:

— I mange land må man i tillegg reise langt for å få tak i vaksine og behandling for rabies, som kan være livsnødvendig etter gjennomtrengende hundebitt.

Hold derfor avstand til aper, hunder og katter. Ikke la barnet ditt leke med dyr på reise.

Bør man unngå å ta med små barn til eksotiske reisemål?

— Du bør velge et reisemål hvor det er liten eller ingen risiko for malaria, med rolige politiske forhold og med et brukbart helsevesen, sier Hasle.

Eksempler på slike land kan være:

  • Thailand
  • Seyshellene
  • Mauritius
  • Spania (Kanariøyene)

— Mitt klare råd er allikevel å vente med de mest eksotiske reisemålene til det minste barnet har fylt 5 år. Du er for eksempel ikke alltid garantert god helsehjelp i nærheten, dersom barnet skulle bli alvorlig sykt.

Han tillegger:

— Vi må allikevel skille mellom korte feriereiser og langtidsopphold, for eksempel i forbindelse med jobb. Det å få bo noen år i tropene som småbarnsfamilie kan være en fantastisk opplevelse, så lenge man tar forholdsregler.

Få medisinske råd, vurderinger og vaksiner før reisen din.

Bestill time hos Kry Reiseklinikken

Andre artikler

Bilde for å illustrere seksuell helse og forholdsregler man bør ta dersom man har sex i utlandet
Reisemedisin – 9. mai 2024

Sikker sex på ferie - dette må du tenke på

Spesialist i infeksjonssykdommer, Gunnar Hasle, deler råd og tanker om hvordan unngå smitte av HIV/AIDS og andre kjønnssykdommer på reise.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.