Ta kontakt med lege dersom du er bekymret for symptomene dine. Bestill time

Vasovagal synkope – hva er det og hva bør du gjøre?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Vasovagal synkope er en ganske vanlig tilstand hvor en forbigående, nedsatt blodsirkulasjon til hjernen gjør at man besvimer. I de aller fleste tilfellene er det ikke grunn til å bekymre seg, men man bør likevel være flink å følge med, særlig hvis det skjer gjentatte ganger.

Hva er vasovagal synkope?

Vasovagal synkope skyldes en langsom hjerterytme og et blodtrykksfall. Disse symptomene er et resultat av økt aktivitet i vagusnerven. Vagusnerven er ekstremt viktig for funksjonen til kroppen fordi den leder motoriske impulser til luftveier, fordøyelsessystemet og regulering av blodtrykk og puls.

Blodtrykksfall gir en midlertidig nedsatt blodsirkulasjon til hjernen, som gjør at du kan få et illebefinnende og deretter besvime. Dette er vanligvis kortvarig og kalles en synkope.

Selv om vasovagal synkope er helt ufarlig i seg selv, kan det føre til alvorlige situasjoner ut i fra omstendighetene der det skjer. Et illebefinnende (uten å besvime) eller en synkope (besvimelse), kan føre til et traumatisk fall, eller til og med en dødsulykke hvis du kjører bil.

Fenomenet er svært vanlig i aldersgruppen 15-30 år, særlig hos kvinner.

Symptomer på vasovagal synkope

Vasovagal synkope kommer vanligvis gradvis, men kan også inntreffe ganske brått. Du kan bli kvalm, blek og begynner å svette. Andre symptomer som kan komme gradvis er:

 • Uklart syn
 • Øresus (andre lyder blir nærmest borte)
 • Svimmelhet
 • Hjertebank
 • Skjelving
 • Ute av stand til å snakke
 • Diaré eller vondt i magen
 • Hodepine
 • Svakhet i bena som kan føre til et fall
 • Du kan også oppleve bevisstløshet som varer i noen sekunder (synkope).

I motsetning til andre typer illebefinnende, kan vi derfor kjenne igjen starten på vasovagal synkope før bevisstløshet inntreffer. Det gjør det mulig å forebygge, og gir deg tid til å si i fra til andre når du opplever symptomer.

Noen symptomer kan vare i flere timer etter synkopen, som hodepine og ekstrem trøtthet.

Vanlige årsaker til vasovagal synkope

Vasovagal synkope er et vanlig fenomen og har mange årsaker. Det er ofte fysiske triggere involvert, som blant annet:

 • Syn av blod, som fra et sår eller en blodprøve
 • Å stå oppreist over lang tid
 • Stikkende smerte
 • Intens trøtthet
 • Sterk varme
 • Intens ytelse
 • Fasting over lengre tid
 • Reisesyke
 • Mangel på ventilering i et område med mye mennesker.

I tillegg til disse fysiske årsakene, kan det også være psykiske årsaker, som sterke følelser eller mye stress.

I noen tilfeller kan et blodtrykksfall inntreffe hvis du reiser deg for fort. Denne årsaken blir mer vanlig med alderen på grunn av flere ulike årsaker som blant annet stivere blodårer, forstyrrelser i det autonome nervesystemet, samt underliggende sykdommer.

Visse medisiner, og da særlig medisin for høyt blodtrykk, kan også utløse synkope.

Behandling mot vasovagal synkope

Det finnes ingen spesiell behandling for å forhindre vasovagal synkope. En løsning er å kjenne til hva dine triggere er, som for eksempel stressende situasjoner, langvarig fasting og mangel på ventilasjon - og forsøke å unngå disse i den grad det er mulig. Dersom du skulle komme opp i situasjoner som har ført til synkope tidligere, kan du forsøke å flytte fokus over på noe annet, eller ta forholdsregler for å unngå at det skjer igjen.

Sitt eller legg deg ned Når de første symptomene oppstår, er det svært viktig å sette seg ned for å regulere blodtilførselen. Hvis det er mulig, kan du legge deg ned med bena i opphøyd stilling ved hjelp av en pute. Dette vil få blodet til å strømme tilbake til hjernen.

Hvis du kjenner på symptomer, må du fortelle de rundt deg hvordan du føler deg. Dersom det ikke er mulig å sette seg ned, som for eksempel på offentlig transport, kan du spørre om støtte for å unngå å falle.

I de fleste tilfeller vil personen som opplever en vasovagal synkope kvikne til ganske raskt etter bevisstløshet. Da er det avgjørende å berolige vedkommende når hen våkner opp, og la personen ligge i minst 10 minutter med bena i opphøyd stilling.

Hvis du tror at personen har vært bevisstløs for lenge, er det visse tegn du kan se etter som kan være en indikator på at du umiddelbart må ta kontakt med legevakten, eller ringe 113:

 • Personen kommer ikke til bevissthet
 • Puster ikke
 • Har en uregelmessig, veldig langsom, eller til og med en fraværende puls.

Symptomer på vasovagal synkope forsvinner vanligvis raskt

Selv om en vasovagal synkope kan virke skummelt, varer det vanligvis i ganske kort tid. De andre symptomene forsvinner også vanligvis ganske raskt. Det kan ta drøye 15 minutter før blodomløpet til hjernen er tilbake til normalt og det avhenger også av hva som utløste det.

For å komme seg raskere etter en vasovagal synkope bør du :

 • Sitt eller legg deg ned.
 • Stram musklene i bena og armene i 30 sekunder før du slipper opp, for å hjelpe blodomløpet. Denne prosessen kan du repetere så mange ganger som nødvendig

Hvis du mister bevisstheten i mer enn ett minutt bør du oppsøke lege umiddelbart.

Kontakt lege om du opplever vasovagal synkope

Vasovagal synkope inntreffer vanligvis gjentatte ganger hvis personen er utsatt for samme trigger. Men det kan også være et tegn på underliggende problemer, så du bør alltid ta kontakt med en lege hvis du lider av gjentatte vasovagale synkoper.

Hva kan Kry hjelpe deg med?

Ta kontakt med lege dersom du er bekymret for symptomene dine.

Bestill time

Andre artikler

Illustrasjon av ultraprossesert mat
Livsstilsmedisin – 27. mai 2024

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Lurer du på hva ultraprosessert mat egentlig er? Få svar på dine spørsmål om helseeffekter, ernæring og mer i vår informative Q&A-artikkel.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.