Kry-logo
Last ned
Hvis du er bekymret for hjertebank eller stressnivået ditt, bør du bestille time for å snakke med en lege. Bestill legetime
Hvorfor slår hjertet mitt raskt når jeg hviler? fakta om hjertebank

Hvorfor slår hjertet mitt raskt når jeg hviler? Fakta om hjertebank

Sist oppdatert:
tor. 13. mai 2021
Overlege hos Kry, Rhianna McClymont, forklarer hva som gir hjertebank, hva du selv kan gjøre for å redusere det, og når du bør få det undersøkt.

Folk i alle aldre får hjertebank, og det beskrives som at du kan kjenne hjertet slå i brystet.

– Noen sier det føles som at hjertet raser av gårde, at det slår veldig hardt eller hamrer, eller at det hopper over et slag. Andre beskriver en flimrende følelse i brystet. Denne følelsen kan vare i bare noen sekunder eller den kan pågå i flere timer, sier McClymont.

Hjertebank er uspesifikk, det betyr at det kan være et symptom eller en diagnose.

– Det finnes mange årsaker til hjertebank, forklarer hun.

Mange av årsakene er ifølge overlegen helt ufarlige, og som oftest tyder ikke hjertebank på at det er noe galt.

Hva forårsaker hjertebank?

Det finnes mange ulike årsaker til hjertebank, deriblant:

  • Livsstil, som anstrengende trening og alkoholforbruk
  • Angst, panikkanfall og andre psykologiske faktorer
  • Rytmeforstyrrelser i hjertet og hjertelidelser, som atrieflimmer
  • Hormonelle endringer, som overgangsalder og graviditet
  • Legemidler, deriblant visse antihistaminer og antidepressiva
  • Medisinske tilstander, som hypertyreose

Livsstil er en vanlig utløsende årsak. Noen får hjertebank når de drikker alkohol.

– Koffein og nikotin kan også gi hjertebank, spesielt i store mengder, i likhet med andre rusmidler, forklarer McClymont.

Hvis du får hjertebank når du har spist, kan det skyldes ekstra sukkerholdig mat, energidrikker eller overspising.

Trening kan gi hjertebank fordi hjertet må slå raskere for å sende oksygenanriket blod til musklene, men McClaymont understreker at regelmessig trening er viktig for et sunt hjerte.

Hva er koblingen mellom stress og hjertebank?

– Vi kan få hjertebank hvis vi opplever mye stress eller sterke følelser, forteller McClymont, og legger til at spesielt angstlidelser og panikkanfall er knyttet til hjertebank.

Faktisk viser studier at angst og andre psykosomatiske faktorer står for om lag en tredel av alle tilfeller av hjertebank.

Hvorfor får jeg hjertebank når jeg hviler?

De fleste tilfeller av hjertebank har ifølge McClymont faktisk ingenting å gjøre med aktivitetsnivået. Det er ikke uvanlig å kjenne ekstra hjertebank om kvelden når du prøver å sove.

– Da er det stille rundt deg, og du er ikke opptatt med andre oppgaver, forklarer overlegen.

Det kan dessuten være lettere å merke hjertebank når du ligger på venstre side, for i denne stillingen er hjertet rett ved siden av brystveggen.

Er hjertebank knyttet til langvarig covid-19?

Hjertebank er et av flere vanlige symptomer på langvarig covid-19, og flere studier viser at covid-19-viruset går til hjertet og kan forårsake unormale strukturelle endringer i tillegg til betennelse.

– Mange pasienter med langvarig covid-19 har rapportert hjertebank, bekrefter McClymont.

– Vi vet at mange som ble innlagt med alvorlige covid-19-symptomer, fikk skader og betennelse i hjertemuskelen, men det er også slik at personer med forholdsvis milde symptomer på covid-19 har utviklet en rekke symptomer etterpå, samlet kalt langvarig covid-19, fordyper hun.

– Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om langvarig covid-19 når det gjelder prognose, alvorlighetsgrad og varighet av symptomer, men det forskes fortsatt.

Kan hjertebank være et symptom på andre medisinske tilstander?

– Problemer med skjoldbruskkjertelen, spesielt en overaktiv kjertel, er en vanlig årsak til hjertebank, sier McClymont.

– Andre assosierte lidelser er anemi, lavt blodtrykk, dehydrering og sepsis.

Hun forklarer at anemi fører til at hjertet må jobbe hardere siden det er færre røde blodceller i kroppen til å frakte oksygen. Dette betyr at hjertet må slå raskere for å transportere de røde blodcellene som finnes rundt i kroppen for å tilføre nok oksygen.

– Dette ekstraarbeidet for hjertet kan gi hjertebank.

Overlegen trekker også frem at lidelser som påvirker hjertet, som hjertesvikt, feil på hjerteklaffene, kardiomyopati, og problemer med elektriske impulser, kan også være ulike årsaker til hjertebank.

I sjeldne tilfeller kan hjertebank være et symptom på en alvorlig hjertesykdom, som visse typer strukturelle hjertesykdommer. Hvis det ikke er noen åpenbar forklaring på symptomene dine og hjertebanken ikke forsvinner, bør du kontakte lege.

Er det vanlig å få hjertebank under graviditet?

– Når du er gravid, må hjertet pumpe mer blod rundt i kroppen for å forsyne fosteret og morkaken. Dette øker hjerterytmen, og kan noen ganger gi hjertebank, bekrefter McClymont.

Hjertebank er ganske vanlig under graviditet, og tyder vanligvis ikke på noe alvorlig. Men hvis det viser seg at hjertebanken er et symptom på forstyrrelser i hjerterytmen og dermed må behandles, kan de fleste behandlinger trygt gjennomføres i graviditeten.

Hva kan jeg gjøre for å minimere hjertebanken?

– Hvis du drikker alkohol eller koffein jevnlig, vil det å redusere inntaket ofte gi mindre eller ingen hjertebank, anbefaler McClymont.

Hun forteller at det anbefales å drikke færre enn 14 enheter med alkohol i uken, og det beste er å fordele dem jevnt utover i uken. Inntak av store mengder alkohol over en kortere periode, kan ofte gi hjertebank.

Tenk også på hva som utløser stress eller angst. Hvis du har angst, vil hjerterytmen stige når du kommer i kjemp, frykt eller flykt-modus, og det gir hjertebank. Snakk med legen hvis du er mye plaget, for det finnes ting du kan gjøre for å takle symptomene.

Når bør du bekymre deg for hjertebank

– Hvis du har hjertebank kombinert med brystsmerter, svimmelhet eller alvorlig kortpustethet, eller hvis du besvimer eller kollapser, bør du kontakte nærmeste akuttmottak ettersom det kan være et tegn på at det er et alvorlig problem med hjertet, forklarer McClymont.

– Kontakt lege for å ta ytterligere prøver hvis du stadig får hjertebank og en endret livsstil ikke har hjulpet, anbefaler hun.

Denne artikkelen er medisinsk godkjent av Rhianna McClymont, overlege hos Kry

Hvis du er bekymret for hjertebank eller stressnivået ditt, bør du bestille time for å snakke med en lege.
Bestill legetime
Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Last updated:

Andre artikler