Last ned Last ned

Elveblest

Generelt

Elveblest er et utslett som kommer av flere ulike årsaker, som for eksempel allergi, insektstikk, medisiner eller reaksjon på en infeksjon.

Symptomer

Hvis du får kløe på kroppen, som blir etterfulgt av utslett som utvikler seg raskt kan dette være elveblest. Ofte oppstår og forsvinner utslettet i løpet av kort tid, fra minutter til noen timer. Det består av røde vabler. Formen og størrelsen på denne typen utslett kan variere ganske betydelig, noen ganger er de små og vises bare noen få steder på kroppen. Du kan også få store utslett i større områder. Typisk for elveblest er at det ikke etterlater merke på huden når det forsvinner.

Årsaker

Det er forskjellige årsaker til elveblest, men utslettet oppstår vanligvis når histamin eller andre irriterende stoffer trenger inn i huden. Det som skjer er at huden åpner seg og får blodvæske opp til huden, noe som igjen danner et klumpete utslett. En skiller mellom allergiske og ikke-allergiske årsaker. Noen ganger kan det være vanskelig å finne noen egentlig årsak til utslettet. I noen tilfeller kan du også få elveblest når huden er utsatt for trykk, kulde, sollys eller anstrengelser.

Behandling

Ved milde plager er det vanligvis ikke nødvendig med behandling. En kald dusj eller kalde omslag kan lindre kløen. Dersom du får elveblest kan det være en fordel å unngå kontakt med matvarer eller stoffer som irriterer eller utløser allergi. Det er også mulig å bruke antihistaminer, som du kan få både reseptfritt og på resept.

Når du bør oppsøke legehjelp

Elveblest er oftest ufarlig og går vanligvis over av seg selv etter kort tid. I noen tilfeller kan plagene vedvare i flere dager. Da bør man oppsøke lege.

Du bør ringe 113 dersom utslettet sprer seg raskt, du har tidligere hatt alvorlige allergiske reaksjoner, eller du har andre tegn på en alvorlig allergisk reaksjon, som for eksempel hovne lepper og tunge, hoste og pustevansker, samt kløe som begynner først i hodebunnen og spres til ansiktet.

Dette kan KRY hjelpe deg med

Dersom du har fått elveblest og det ikke er en nødsituasjon, kan du få råd fra en av våre leger gjennom en videosamtale. Vi kan også skrive ut resepter på medisiner hvis det er nødvendig.