Elveblest

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Elveblest er et utslett som kan komme av flere ulike årsaker, som for eksempel allergi, insektstikk, medisiner eller reaksjon på en infeksjon. Det er også vanlig å ikke vite hva årsaken til at man får elveblest er.

Symptomer

Hvis du får kløe på kroppen, som blir etterfulgt av utslett som utvikler seg raskt kan dette være elveblest. Ofte oppstår og forsvinner utslettet i løpet av kort tid, fra minutter til noen timer. Det består av røde vabler. Formen og størrelsen på denne typen utslett kan variere ganske betydelig, noen ganger er de små og vises bare noen få steder på kroppen. Du kan også få store utslett i større områder. Typisk for elveblest er at det ikke etterlater merke på huden når det forsvinner.

Årsaker til elveblest

Elveblest oppstår når histamin frigjøres i huden. En skiller mellom allergiske og ikke-allergiske årsaker. Ofte vet man ikke nøyaktig årsak til at elveblest oppstår. Mulige, ikke-allergiske årsaker kan være trykk mot huden, kulde, varme, sollys eller anstrengelser.

Behandling av elveblest

Ved milde plager er det vanligvis ikke nødvendig med behandling. En kald dusj eller kalde omslag kan lindre kløen. Dersom du får elveblest kan det være en fordel å unngå kontakt med matvarer eller stoffer som irriterer eller utløser allergi. Det er også mulig å bruke antihistaminer, som du kan få både reseptfritt og på resept.

Når du bør oppsøke legehjelp

Elveblest er oftest ufarlig og går vanligvis over av seg selv etter kort tid. I noen tilfeller kan plagene vedvare i flere dager. Da bør man oppsøke lege.

Du bør ringe 113 dersom utslettet sprer seg raskt, du har tidligere hatt alvorlige allergiske reaksjoner, eller du har andre tegn på en alvorlig allergisk reaksjon, som for eksempel hovne lepper og tunge, hoste og pustevansker, samt kløe som begynner først i hodebunnen og spres til ansiktet.

Dette kan vi i Kry hjelpe deg med

Dersom du har fått elveblest og det ikke er en nødsituasjon, kan du få råd fra en av våre leger gjennom en videosamtale. Vi kan også skrive ut resepter på medisiner hvis det er nødvendig.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

PollenallergiUtslettUtslett i ansiktetUtslett hos barn