Last ned Last ned

Forstoppelse

Hva er forstoppelse?

Har du problemer med sjelden, treg eller hard avføring? Da kan det hende at du lider av forstoppelse, også kalt obstipasjon. Tidspunkt og hyppighet for avføring varierer veldig fra person til person, og det finnes ingen fasit som gjelder for oss alle. Men merker du forandringer fra rutinene som du er vant til fra før av kan du være rammet. En forstoppelse kan være mer enn bare plagsomt, det kan også føre til andre plager i lengden. De fleste som rammes sliter også med mye magesmerter, kvalme, oppblåsthet, tretthet, og det å måtte gå oftere på toalettet. I mer alvorlige tilfeller vil man også kunne ende opp med smerte og blødninger i endetarmen etter en stund.

Hva kan jeg selv gjøre?

Det finnes flere behandlinger og tiltak som kan hjelpe om du lider av forstoppelse. Om du øker inntaket ditt av fiber og grovere kost vil mer av maten komme ned til tykktarmen, og avføringen vil også bli mykere og komme lettere ut. Drikker du nok vann i løpet av dagen vil det også bidra til å mykgjøre avføringen. Hyppigere og lengre fysisk aktivitet vil også kunne stimulere tarmen til å jobbe mer - bare det å gå eller jogge regelmessig kan gjøre en stor forskjell. Om ingen naturlige metoder fungerer kan du forsøke avføringsmiddel, men dette kan gi deg bivirkninger etter en stund.

Er det noen forskjeller mellom voksne og barn?

Eldre mennesker er den aller største gruppen som lider av forstoppelse. Selv om alder ikke er en veldig stor faktor i seg selv, er eldre mennesker mer utsatt, blant annet på grunn av mindre fysisk aktivitet eller problemer med fordøyelsen. Allikevel er det ikke uvanlig at barn også lider av dette, og man ser at barn i alderen 2 - 4 år er spesielt utsatt. Hos eldre barn som ikke lenger bruker bleie og er godt trent i å bruke toalettet på egenhånd, kan dette også føre til lekkasjer og uhell. Barn som ofte "holder seg" av forskjellige grunner er spesielt utsatte.

Når kan KRY hjelpe deg?

Om du enten lider av forstoppelse eller mistenker at barnet ditt gjør det, er vi her for å hjelpe deg. Gjennom en videosamtale med KRY vil vi kunne komme frem til hva du eller barnet ditt plages av, og hvordan problemet skal løses. Vi vil også kunne skrive ut en resept til deg om det vil bli nødvendig å bruke et avføringsmiddel.