Last ned Last ned

Hånd-, fot- og munnsykdom

Generelt

Hånd-, fot- og munnsykdom er en sykdom som forårsakes av virus. Sykdommen forekommer oftest om sommeren og høsten og rammer i de fleste tilfeller barn under 10 år. Smittefaren er størst ved sykdomsutbrudd, noe som betyr at den spres raskt i for eksempel barnehager og på skoler. Infeksjonen spres ved hoste og nysing, i tillegg til nærkontakt, og forsvinner vanligvis av seg selv.
##Symptomer
Sykdommen starter som regel med feber, sykdomsfølelse og sår hals. Etter noen dager oppstår det blemmer på slimhinnene i munn og på tunge, og like etterpå utvikles det som regel ømme blemmer på hendene også. Utslett kan også forekomme på føtter og i seteregionen. Blemmene kan ofte sprekke, og det vil da oppstå små sår.

Årsaker

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som er mest vanlig på sensommeren og høsten. Risikoen for infeksjon er størst i begynnelsen av sykdomsperioden, når man enda ikke vet at man er smittet. Dette gjør at sykdommen sprer seg som små epidemier både i barnehager og på skoler. Det er derfor ikke nødvendig å holde barnet hjemme dersom formen er god, fordi sykdommen mest sannsynlig allerede har blitt spredd. Du blir som regel immun mot sykdommer etter å ha fått infeksjonen, men om du allikevel skulle bli smittet på et senere tidspunkt, vil infeksjonen virke mildere.

Behandling

Det finnes ingen behandling eller vaksine mot hånd-, fot- og munnsykdom. Virusinfeksjonen går over av seg selv og gir vanligvis ingen komplikasjoner, men kan være svært ubehagelig. Det er viktig å få i seg nok væske, og kjølige drikkevarer eller is kan ofte lindre ubehaget i munnhulen. Det kan være lurt å holde seg unna salte og sure matvarer, fordi disse kan irritere og forsinke helingsprosessen.

Når du bør kontakte lege

Hvis barnet ditt, eller du selv, får blemmer eller sår på eller i munnen og samtidig har veldig høy feber, kontakt lege for å eliminere andre årsaker. Det samme gjelder hvis barnet ditt ikke får i seg nok drikke på grunn av ubehag fra munnhule eller har nedsatt allmenntilstand med eller uten feber.

Dette kan KRY hjelpe med

Hånd-, fot- og munnsykdom er en ubehagelig infeksjon som kan kreve behandling. Hos KRY får du et videomøte med en av våre leger som gir råd og veiledning samt nødvendige reseptbelagte medisiner.