Koronatesting for bedrifter? Klikk her

Hvordan holde en filmproduksjon smittefri?

Sist oppdatert:
Hvordan holde tv-produksjonen smittefri?
De økonomiske og helsemessige konsekvensene kan være store dersom filmproduksjoner stanses. Men hvordan kan produksjonsselskaper gå til verks, for å unngå smitteutbrudd når én-meteren stort sett ikke er mulig å overholde?

Tilbake i tid

Folk står tett i tett og man hører samtaler på både norsk og engelsk. Latteren sitter løst mens en mann får en siste justering på frisyren.

Hadde det ikke vært for bruken av munnbind og den lille, men merkbare lukten av desinfeksjonsmiddel, kunne dette vært en situasjon fra februar 2020: tiden før pandemien.

Vi er derimot på settet for HBO-produksjonen Beforeigners i februar 2021.

Den vanskelige én-meteren

Som alle vet så altfor godt, har vi siden mars 2020 vært i en unntakstilstand der godt smittevern plutselig er den viktigste suksessfaktoren i nær sagt alle bransjer.

For produksjonsselskapene har det bydd på utfordringer som karantene for innreisende crew og cast, endring av filmlokasjon på kort varsel grunnet nedstengte kommunegrenser, som gir en påfølgende endring i en allerede stram fremdriftsplan.

I denne bransjen kan ikke det endelige resultatet av et prosjekt jobbes ut fra et excel-ark på hjemmekontor. Produksjonen er avhengig av å kunne bryte en av de viktigste smittevernreglene vi har blitt innprentet fra pandemiens start: én-meteren.

Har unngått smitteutbrudd

Kry har erfart at bistand til TV- og filmproduksjon har gått fra null til relativt omfattende på svært kort tid.

Gjennom testopplegget vi har hatt på HBO-produksjonen Beforeigners, har vi fått tilbakemelding om at jevnlig testing av både cast og crew har vært en avgjørende faktor for å unngå store utsettelser i produksjonen.

Resultatet av både hyppig testing og andre strenge smitteverntiltak, er at de har unngått smitteutbrudd, selv på en stor og internasjonal produksjon som dette.

Vi forventer at verden går i retning av det normale etter hvert. Behovet for godt smittevern kan vi likevel forvente blir med oss enda en god stund til, særlig som følge av virusmutasjonene som har kommet siden årsskiftet.

3 erfaringer og råd fra Kry

Det siste halvåret har gitt oss noen erfaringer rundt hva som kan bidra til å holde produksjonen smittefri:

  • Utpek en smittevernansvarlig

Hver enkelt må alltid ha smittevern i bakhodet, men sørg for at produksjonen har en smittevernansvarlig på settet. En som er oppdatert på regler, vet hvordan smittevern praktiseres og som kan passe på at øvrige etterlever reglene. Dette er kompliserte spørsmål som krever nøyaktighet. Sørg for at ansvaret er tydelig plassert hos dedikerte ressurser, for å unngå slurv.
Kontakt oss for rådgivning rundt smittevern.

  • Test!

Sørg for hyppig testing av alle som jobber tett på produksjonen og innspillingene. Da kan man avdekke smitte tidlig, og unngå at smitten når flere. Hurtigtester der svaret er klart etter 15 minutter, er et svært nyttig verktøy som kan brukes under produksjonen. Kontakt oss for tilbud på koronatesting.

  • Planlegg for karantener

Ha kontroll på hvem som er nærkontakter, og i den grad det er mulig: lag kohorter i produksjonen for å unngå at både crew og cast må gå i karantene dersom smitte blir påvist.

Vår respekt for filmfaget og den norske produksjonsbransjen har vokst ytterligere etter møtet med en dedikert, grundig og gjennomprofesjonell næring. Ansvarligheten bransjen har vist under pandemien har lagt til rette for at vi i Norge har laget tv i verdensklasse, tross nye og svært utfordrende arbeidsvilkår.

Andre artikler

13. mar. 2022

Slik satser Olivia på lavere sykefravær og en attraktiv arbeidsplass

HR-ledelsen i restaurantgruppen Olivia har innført ulike tiltak for å jobbe mot lavere fravær, ved å rette fokuset på medarbeideres fysiske og psykiske helse.

Les mer