Psoriasis

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Sigrid Vikjord

, Allmennlege i Kry

Medisinsk godkjent

Omtrent 3% av befolkning har psoriasis, og risikoen for å få det øker dersom flere i familien har det. Psoriasis er like vanlig hos menn og kvinner. Den kan oppstå i alle aldre, men gjennomsnittsalder for debut er 28 år.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk sykdom som hovedsakelig påvirker huden, men i noen tilfeller også ledd . Huden får ofte røde, flassende flekker, og leddene kan bli betente. Årsaken til sykdommen er sammensatt, men den har en arvelig komponent. Sykdommen kan utløses, eller forverres av infeksjoner, stress eller legemidler.

Leddgikt er vanlig ved psoriasis, og noen ganger kan inflammatorisk tarmsykdom også forekomme hos de med psoriasis. Hos noen oppstår psoriasis som et utbrudd eller ved tilbakefall, hos andre er det mer permanent.

Årsaker til psoriasis

Psoriasis er en kronisk inflammatorisk sykdom som påvirker huden, men noen ganger også leddene. Årsaken til sykdommen er sammensatt, men den har en arvelig komponent. Sykdommen kan utløses, eller forverres av infeksjoner, stress eller legemidler.

Livstidsrisikoen for psoriasis er opptil 25% hvis én forelder har psoriasis og opptil 60% hvis begge foreldrene har det. Man har foreløpig ikke kartlagt alle årsaker til sykdommen.

Enkelte faktorer kan bidra til å utløse eller forverre psoriasis:

Symptomer på psoriasis

Det vanligste symptomet på psoriasis er avgrensede, runde, røde merker på kroppen som er dekket av grå- og sølvaktig skjeller. Den berørte huden flasser ofte og kan klø i perioder. Huden kan bli rød og begynne å blø hvis det ytre skjellende hudlaget fjernes. Psoriasis utslettet er vanligvis rundt:

 • Albue

 • Kne

 • Rumpe

 • Hodebunn

 • Armhule

 • Lyske

 • Hender og føtter

Omtrent halvparten av alle med psoriasis får forandringer i neglene. Det kan være små spissformede fordypninger eller negler som løsner fra roten.

1/3 av de som lider av psoriasis har også leddbetennelse eller betennelse i sener og muskelfester, som kalles psoriasisartritt. Det påvirker vanligvis ledd i hender, føtter, rygg eller bekken samt fotsåler eller hælsener.

Psoriasis er også assosiert med andre autoimmune sykdommer som alopecia, vitiligo og cøliaki – glutenintoleranse. Inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er også mer vanlig hos personer med psoriasis.

Ulike typer psoriasis

Det finnes ulike typer psoriasis som hovedsakelig er delt inn basert på stedet på kroppen hvor utslettet oppstår. Her er en liste over noen av typene psoriasis vi har og deres symptomer.

Kronisk plakkpsoriasis

Er den vanligste typen psoriasis, og kalles gjerne psoriasis vulgaris. Denne typen utgjør ca 90 prosent av alle tilfellene for psoriasis. Er gjerne preget av utslett i albuen, på kneet, rumpen og overkroppen. Utslettflekkene vokser seg gjerne gradvis større og får en skjellende skorpe, som kan forårsake blødninger dersom de løsner.

Hudpsoriasis

Vanligvis er utslettet velavgrensede forandringer, røde og runde med en flasset overflate. Plassering, flass og utbredelsen kan variere. Kløe er vanlig, men forekommer ikke alltid.

Psoriasis i hodebunnen

De fleste med sykdommen opplever psoriasis i hodbunnen. Dette kan gjøre det mer utfordrende å behandle i forhold til andre steder på kroppen. Det er sjelden psoriasis kun oppstår i hodebunnen. Psoriasis i hodebunnen gir gjerne tykke skjell og rødhet i hele eller deler av hodebunnen og 1-2 cm utenfor hårfestet. Det kan også forårsake betennelse i det ytre øret.

Guttat psoriasis

Har man guttat psoriasis oppstår det gjerne små, dråpeformede psoriasisflekker. Disse kommer gjerne raskt og over store deler av kroppen. Guttet psoriasis er mer vanlig hos barn og ungdom og er ofte forbundet med en halsinfeksjon. Utslettet oppstår akutt på bena, armene og overkroppen. De er 0,5 - 1 cm runde, røde flekker med en viss tendens til avskalling.

Invers psoriasis

Invers psoriasis forekommer i hudfolder som armhulen, lysken, navlen, under brystene eller i magen. Utslettet kan også være i ansiktet eller på penis (psoriasis i underlivet). Denne formen for psoriasis er ofte forbundet med fedme.

Seborroisk psoriasis

Seborroisk psoriasis forekommer gjerne i hodebunnen, bak ørene, ved skulderbladene, i lysken eller armulen. Denne type psoriasis er preget av røde, skjellende flekker i huden.

Pustulær psoriasis

Ved denne typen psoriasis dannes det gjerne væskefylte blemmer i huden. Blemmene utvikler seg til å bli brunlige og tørre, og oppstå som regel på hendene og føttene. Pustulær psoriasis er gjerne forårsaket av infeksjoner, svangerskap, enkelte medisiner og røyking.

Generalisert erytroderm psoriasis

Dette er den mest alvorlige type psoriasis hvor mer enn 90% av hudoverflaten er dekket av utslett. Dette er heldigvis uvanlig, men dersom dette skulle forekomme trenger man innleggelse ved hudavdeling.

Neglepsoriasis

Ved psoriasis på neglene kan man oppleve små, hvite hull i neglene. Alle neglene blir nødvendigvis ikke rammet, men kan spre seg utover. Både finger- og tånegler kan bli skadet ved denne typen psoriasis.

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en litt annerledes variant av psoriasis. Sykdommen angriper ikke huden, men leddene i kroppen og regnes som en revmatisk sykdom. Her kan man oppleve smertefulle ledd som blir stive, hovne og betente. Som regel er det fingre og tær som som er utsatt, men det kan også forekomme i andre ledd som ryggraden. Knær, hofter og albue kan også bli rammet, men dette er mer sjeldent.

Psoriasis hos barn

Psoriasis hos barn kan forekomme fra spedbarnsalderen. Noen ganger kan sykdommen forveksles med eksem. Symptomer hos barn med psoriasis er utslett på albuer, knær, hodebunn og rygg. Her er det vanlig å oppleve kløe.

Barn kan få guttat psoriasis som hovedsakelig gir små, runde utslett over hele kroppen. Utslettet oppstår ofte i forbindelse med en halsinfeksjon. Invers psoriasis kan og forekomme og gir utslett i lysken, navlen og under armene. Barn får sjelden leddproblemer i forbindelse med psoriasis.

Det er viktig at barnet får støtte fra foreldre og at behandlingen skjer på barnets premisser. Informer de som er involvert i omsorgen for barnet ditt om sykdommen og sørg for at barnet forstår at sykdommen ikke er smittsom. Psoriasis trenger ikke være mer utbredt eller vanskelig å behandle senere i livet bare fordi barnet ditt får psoriasis tidlig.

Barn med psoriasis trenger sjelden like mye behandling som voksne.

Behandling av psoriasis

Ved legebesøk forklarer du om symptomene dine og hvor lenge du har hatt dem. Legen gjør ofte en helkroppsundersøkelse og ser på hvordan utslettet ser ut og hvor de er på kroppen. I noen tilfeller må du kanskje ta en vevsprøve for å utelukke andre sykdommer. Noen ganger kan alvorlig psoriasis trenge ytterligere undersøkelse og behandling av hudlege.

Psoriasis behandles forskjellig avhengig av type og hvor utbredt det er. I de fleste tilfeller er lokal behandling av utslettet tilstrekkelig, men noen ganger kan systemisk behandling og lysbehandling være nødvendig.

1. Lokal behandling

 • Bløtgjørende behandling og skjellfjerning

 • Vitamin D3-analoger

 • Kortisonkrem

2. Lysbehandling

 • Brukes ved moderat hudpsoriasis hvor lokal behandling ikke gir tilfredsstillende resultater.

 • Klimabehandling: (ofte i solrikt og varmt miljø) foreskrives i tillegg til annen behandling hos pasienter med moderat til alvorlig psoriasis

3. Systemisk behandling

 • Andre legemidler gis i tablettform eller direkte i blodet ved alvorlig psoriasis når annen behandling ikke virker.

Hva hjelper mot psoriasis? Dette kan du gjøre

Det er noen grep som hjelpe du selv kan gjøre for å redusere psoriasis. Naturlig sol og bading har god effekt for mange med psoriasis – det er imidlertid viktig å ikke brenne seg i solen. Fuktighetsgivende kremer og oljebad kan også være til hjelp.

Alvorlig psoriasis er assosiert med de samme risikofaktorene som hjerte- og karsykdommer, som kan forbedres ved livsstilsendringer som:

Hvordan Kry kan hjelpe med psoriasis

Du kan kontakte oss i Kry for hjelp med psoriasis. En lege foretar en individuell vurdering basert på dine symptomer og informasjonen som kommer frem under videomøtet. Du kan da få foreskrevet behandling eller bli henvist til videre behandling. Noen ganger kan psoriasis kreve en fysisk undersøkelse.

Husk at dersom det er ditt barn som har skal ha videomøtet for psoriasis, må barnet være tilstede under konsultasjonen.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Sigrid Vikjord, Allmennlege i Kry

Vi har også informasjon om

UtslettUtslett hos barnKeratosis pilaris (kyllinghud)EksemRosaceaHudkløeAkne (kviser)Hudkreft