Eksem

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Eksem er en samlebetegnelse for ulike betennelsestilstander som oppstår i huden. Eksem klør, irriterer og kan være sjenerende. Eksem er en vanlig plage, spesielt hos barn. Det finnes gode behandlingsmetoder for å lindre plagene.

Symptomer på eksem

Symptomene på eksem kan være temmelig like for de fleste typer eksem. Eksem roer seg ofte om sommeren og blusser opp om vinteren.

Vi skiller også mellom akutt og kronisk eksem. Akutt kontakteksem gir typisk væskefylte blemmer, mens du ved kronisk eksem vil kunne oppleve at huden fortykkes og kanskje også sprekker opp.

De vanligste symptomene på eksem er at huden

 • klør

 • blir tørr

 • blir skjellende

 • flasser

 • blir hard/fortykkes

I noen tilfeller kan du også oppleve å få små bylle-lignende ansamlinger i huden. Disse er fylt med væske og vil etter hvert sprekke og størkne.

Årsaker til eksem

Eksem er en betennelse i huden som ofte skyldes at hudens naturlige beskyttende barriere for fuktighet og fett blir svekket eller skadet av dehydrering.

Du kan også få eksem hvis huden din blir utsatt for irriterende stoffer, for eksempel sterke rensemidler, eller hvis du er allergisk mot for eksempel nikkel eller latex.

Miljøfaktorer kan skape en større sårbarhet for eksem, samtidig som genetiske faktorer spiller inn - risikoen for å få eksem øker hvis nære slektninger har det samme problemet.

Faktorer som kan forårsake eller forverre eksem:

 • Vann.

 • Kjemikalier.

 • Allergeniske stoffer som nikkel, krom, latex, gummi eller kolofonium som blant annet finnes i tape og plaster.

 • Kaldt eller tørt klima.

 • Stress og søvnproblemer.

 • Infeksjoner og ulike sykdommer.

Eksem er noe som ikke er smittsomt.

Ulike typer eksem

Eksem kan ha flere årsaker, og det finnes flere ulike typer eksem. De vanligste typene er atopisk-, seboreisk- og kontakteksem. Bleieeksem og soleksem er også vanlige plager.

Atopisk eksem er vanligst blant barn, men i noen tilfeller kan eksemet følge deg inn i voksen alder.

Hvor på kroppen eksemet dukker opp varierer og kan påvirkes av barnets alder. Spedbarn får ofte atopisk eksem på kinn eller hake, mens litt eldre barn oftere opplever å få det på hendene/håndleddene, innsiden av albuen og innside knehasen eller på anklene.

Denne typen eksem kan ofte klø, være rødt, flassende og lede til sprukken hud.

Vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til atopisk eksem. Mulige årsaker kan være arv og genetikk, eller allergi. Om du mistenker allergi bør du ta en allergitest hos legen.

I sjeldne tilfeller kan dyrehår, stress og kumelk forårsake eksemet. Saltvann kan forverre kløen.


©DermNet New Zealand

Seboreisk eksem kommer av at huden produserer for mye talg, noe som kan gi fet, rød og flassende hud. Årsaken er noe uklar, men trolig overreagerer huden på en gjærsopp (malassezia furfur) som finnes naturlig i huden.

Seboreisk eksem har tendens til å dukke opp i ansiktet (typisk rundt nesen, munnviken eller øyebryn), i hodebunnen (kjennetegnet med flass), på brystet, armhulene, i lysken eller i ørene.

Sollys kan ofte forbedre symptomene på seboreisk eksem.


©DermNet New Zealand

Kontakteksem kan deles inn i toksisk irritativt kontakteksem som utgjør 75% av tilfellene, og allergisk kontakteksem. Kontakteksem kommer av at huden kommer i kontakt med noe den reagerer på eller får en allergisk reaksjon på.

Huden kan for eksempel irriteres av kjemikalier i såper, vaskemidler eller skjønnhetsprodukter. En allergisk reaksjon kan skapes av allergifremkallende stoffer som krom, kobolt, nikkel og parfyme.

Huden blir i slike tilfeller ofte rød, tørr og irritert. Det er typisk for denne formen for eksem å dukke opp på hendene, men også i hodebunnen eller i ansiktet – hvor enn huden din kommer i kontakt med noe den reagerer på.

Toksisk irritativt kontakteksem er spesielt vanlig blant rengjøringspersonell, gartnere, frisører og andre som er i jevnlig kontakt med sterke stoffer.

Denne type eksem oppstår gjerne dersom du ofte eksponeres for vann og såpe som bidrar til å irritere huden og svekke hudbarrieren.


©DermNet New Zealand

Soleksem ved at det skal langt mindre soleksponering før det melder seg. Soleksem, også kalt solallergi, lager gjerne noen reaksjoner i huden som danner kjemiske forbindelser som er fremmed for kroppen.

Det igangsettes dermed en motreaksjon fra kroppen, og det utvikler seg en lokal betennelse. Huden din kan ofte bli rød, varm og hoven. Det dannes også blemmer og små røde prikker.

Ved soleksem er det lureste du kan gjøre å holde deg unna sola. Kløen kan være plagsom, og det kan dermed hjelpe med allergidempende og kløestillende medisiner som du kan få reseptfritt på apotek.

En annen ting som kan være med på å lindre ubehaget er hvis du smører på aloe vera.

Bleieeksem er en betennelse i bleiregionen hos barn og baby. Dette kommer av kontakt med irriterende stoffer, og det kan føre til infeksjon. Bleieeksem medfører gjerne røde, flekkvise forandringer med glatt og blank overflate, noe som senere kan medføre sår.

Det er vanligst å få utslett der hvor huden er i kontakt med bleien. Hvis utslettet går utover dette området, er det gjerne et tegn på at utslettet har blitt betent.

Årsaken til bleieeksem kan være:

 • Gjentatte, løse avføringer.

 • Vask i seteområdet som ikke er god nok.

 • Fuktighet under tette bleier.

 • Underliggende hudsykdommer som psoriasis.


©DermNet New Zealand

Eksem hos barn og baby

Atopisk eksem er den vanligste formen for eksem hos barn. I likhet med atopisk eksem hos voksen vil du oppleve av barn får hud som er tørr enkelte steder, rød og kløende.

Ved at barnet klør på huden kan den bli skjellende og noen ganger sprekke opp, noe som kan gi små blemmer, skorper og fuktige og væskende områder på huden. Dette kan føre til irritasjon og mer kløe hos barnet.

Hos babyer forekommer gjerne eksemet på kinn og hake, mens hos de eldre er det vanligste å få det på innsiden av albueleddet, i knehasen eller rundt håndleddet, hender og ankler.

Ved eksem hos baby og barn er det lurt å ha gode hudpleierutiner som kan bidra til at huden kjennes mindre kløende og tørr. Tørre hudpartier bør smøres daglig med fuktighetskrem for å holde huden intakt og smidig.

Kan symptomene på eksem være tegn på noe annet?

Eksem kan lett forveksles med andre sykdommer, blant annet ulike barnesykdommer, elveblest, utslett, psoriasis, skabb og rosacea.

Når må du oppsøke legehjelp for eksem?

Eksem er ikke en farlig tilstand, men kan være ukomfortabelt, skjemmende og gå utover livskvaliteten.

I noen tilfeller kan eksem føre til sprukken hud som igjen kan resultere i infeksjoner i huden. Ta kontakt med en lege om du mistenker at det har utviklet seg en infeksjon som følge av eksemet.

Klassiske tegn på infeksjon er rødme, varme, smerte og hovenhet, i tillegg kan man få feber og nedsatt allmenntilstand. Ta også kontakt med en lege dersom eksemet ikke blir bedre, eller blir så plagsomt at det går utover nattesøvnen og humøret.

I de fleste tilfeller vil en lege kunne fastslå hvilken type eksem du har eller om det er en annen sykdom. Legen kan vurdere om det bør bli tatt hudprøver og/eller allergitester for å stille riktig diagnose.

Ved behov kan legen henvise deg videre til en hudspesialist.

Hvordan behandle eksem selv?

Noen typer eksem oppstår fordi huden er tørr, og derfor kan bruk av fuktighetskrem for å behandle eksemet. Å smøre huden med fuktighetskrem kan i tillegg forebygge at huden blir skjellete og sprekker opp.

Du bør også passe på å bruke såper og skjønnhetsprodukter som er milde mot huden og som ikke utløser eller forverrer eksemet.

Du kan ha god nytte av å bruke løse klær laget av for eksempel bomull i områdene du har eksem. Å unngå klær laget av grov ull kan spare deg for kløe.

Den beste måten å bli kvitt kontakteksem er å unngå det som utløser den allergiske reaksjonen eller skaper irritasjon i huden. Du bør også bruke hansker når du er i kontakt med sterke vaskemidler eller andre kjemikalier.

Mange kan oppleve at mild reseptfri kortisonkrem/-salve kan virke lindrende på symptomene. Dersom du mistenker at du er allergisk mot noe, kan du enkelt bli testet hos en lege.

Enkelte faktorer slik som stress, dårlig søvn og antibiotika kan i noen tilfeller forverre eller trigge nye utbrudd av seboreisk eksem og psoriasis. Snakk med en lege for å finne den beste måten å håndtere disse faktorene.

Atopisk eksem kan bli trigget av en rekke faktorer. Følg med på hva slags faktorer som utløser eksemet hos deg slik at du kan unngå disse. Vanlige faktorer er stress, overvekt, svette, sterke vaskemidler, støv, pollen eller noen typer mat (typisk egg, melk og hvete).

Det kan også hjelpe å sette ned temperaturen på vannet når du dusjer/bader, i tillegg til å korte ned tiden du bruker. Dette vil redusere muligheten for å irritere og tørke ut huden.

Generelt om hvordan lindre eksem:

 • Smør huden regelmessig - mykgjørende salve beskytter sensitiv hud.

 • Ikke dusj og bad for ofte - vann tørker ut huden.

 • Prøv å ikke klø på eksemet - det forverrer problemet, og når det dannes sår, kan bakterier forårsake en infeksjon.

 • Unngå vanlig såpe - bruk gjerne hudolje når du dusjer og bader.

 • Velg skånsom rengjøring - bruk uparfymert vaskemiddel og unngå tøymykner.

 • Vask med oppvaskhansker - da beskytter du hendene mot både vann og vaskemiddel.

 • Bruk hudvennlige materialer nærmest kroppen - ull og syntetisk kan irritere mer enn for eksempel bomull, silke og bambus.

 • Senk varmen og sov gjerne i et kjølig rom - oppvarming innendørs om vinteren reduserer fuktigheten og kan forverre problemene.

 • Bruk bomullshansker om natten - da holder du hendene tørre, myke og klør ikke på samme måte.

Behandling av eksem

Heldigvis finnes det gode måter å behandle eksem på.

Ved behandling av seboreisk eksem er målet gjerne å drepe soppen som trolig forårsaker eksemet. Da kan du bruke kortisonkrem/ -salve eller soppdrepende krem/salve, slik som ketokonazol eller terbinafin.

Kalsinevrinhemmere, som pimekrolimus og tacrolimus, kan også være til nytte ved behandling av seboreisk eksem. Preparatene demper immunresponsen. Dette er noe du eventuelt får resept på fra en lege og bør ikke brukes over lengre tid.

Soppdrepende tabletter kan vurderes i omfattende tilfeller der krem/salve ikke har effekt, men slike tabletter kan gi alvorlige bivirkninger og unngås derfor så langt det lar seg gjøre.

Har du seboreisk eksem i hodebunnen vil det også være hensiktsmessig å bruke flassjampo eller sjampo som inneholder soppdrepende midler.

Atopisk eksem behandles gjerne med kortisonkrem/ -salve, i kombinasjon med fuktighetskrem. Disse kremene fås i ulike styrker, avhengig av hvor plaget du er med eksemet og hvor på kroppen eksemet befinner seg. Som for seboreisk eksem kan det være aktuelt å bruke kalsinevrinhemmere, se beskrivelsen over.

Hanskes du med kronisk eksem, og reagerer positivt på sollys, kan du teste lysbehandling. Her brukes ultrafiolette stråler for å bedre eksemet.

Blir jeg frisk fra eksem?

Når det gjelder atopisk eksem, som er vanligst i barndommen, er det vanlig å vokse det av seg. Noen kan imidlertid være plaget i ungdomsårene og i voksen alder.

Symptomene på seboreisk eksem kan gå over av seg selv, men selve eksemet vil kunne komme og gå i perioder.

For kontakteksem er det som regel nok å unngå hva enn det er som utløser eksemet. Plagene knyttet til eksemet vil dermed gå over av seg selv.

Hva kan Kry hjelpe deg med

Med Kry kan du få en videokonsultasjon med en av våre leger. Her får du råd dersom du eller barnet ditt er plaget av eksem.

God rådgivning kan gjøre veien videre mye enklere, og ved behov kan vi skrive ut resepter eller henvise til annet helsepersonell.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege

Vi har også informasjon om

PsoriasisRosaceaUtslettUtslett i ansiktetUtslett i pannenHodelusUtslett hos barnHudkreftKeratosis pilaris (kyllinghud)