Last ned Last ned

Artrose

Artrose er en sykdom i leddene som er forårsaket av slitasje i leddbrusken og som medfører leddsmerter. Det er heller ikke uvanlig at de artroserammede leddene hovner opp.

Det første tegnet på artrose er smerter som forverres ved belastning av leddene, for eksempel hoftesmerter etter en lang gåtur. Andre symptomer er stivhet, en viss ømhet over leddet, hevelse og bevegelsesvansker. Bevegelser som det tidligere har vært enkelt å utføre, f.eks. åpne lokket på en boks og ta på seg sokker, kan bli både vanskelige og smertefulle å utføre. I begynnelsen merkes artrosen mest når leddet belastes, men ved fremskreden sykdom kan smerten også oppstå i hvile.

En stor del av den nordeuropeiske befolkningen har røntgenforandringer som indikerer artrose, men det er bare 10 % som får symptomer eller utvikler sykdommen fullt ut. Den nøyaktige årsaken til sykdommen er ennå ikke kjent. De bakenforliggende årsakene vi kjenner til er for eksempel tungt arbeid med monotone bevegelser, inaktivitet, leddskade, alder, arvelighet og overvekt. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn, og risikoen for å rammes øker med alderen.

I dag finnes det ingen behandling som kan kurere artrose, og det er stort sett bare alvorlige tilfeller av hofte- og kneartrose som opereres. Ved operasjoner erstattes leddet med en leddprotese. Du kan selv gjøre en del for å forebygge og lindre smerten i leddene. Du kan få hjelp til et treningsprogram som bygger opp musklene rundt leddene og stabiliserer dem hos fysioterapeuter eller kurs og opptreningsopplegg. Noen har behov for smertestillende medisiner. Mosjon er viktig for alle, og spesielt for artrosepasienter, ettersom mosjon både styrker musklene og forebygger overvekt.

Hvis du får vondt i leddene når du anstrenger deg fysisk og smerten ikke gir seg, blir verre eller kommer tilbake, kan det være en god idé å kontakte lege for å få vurdering og råd. For å stille sikker diagnose må man som regel ta et røntgenbilde. Det finnes i dag ingen kur for artrose, men det finnes behandling og trening som kan forebygge og forsinke utviklingen av sykdommen.

Hos KRY kan du få råd om artrose. For å stille en sikker diagnose er det imidlertid per i dag nødvendig å oppsøke fastlege for undersøkelse.

Sist oppdatert:
23. okt. 2019
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef i Kry og spesialist i allmennmedisin