Falsk krupp

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Falsk krupp skyldes en virusinfeksjon i de øvre luftveier som gir betennelse i luftrøret nedenfor stemmebåndet. Sykdommen rammer kun barn, ettersom de har trangere luftveier enn voksne. Hos voksne vil en slik infeksjon oppfattes som en vanlig forkjølelse. Dersom barnet har opplevd falsk krupp tidligere, er det stor sannsynlighet for at barnet kan få symptomer på nytt ved nye virusinfeksjoner.

Symptomer

Barn som har falsk krupp, pleier å få en bjeffende og hard hoste. De blir som oftest også hese og får en anstrengt hvesende pusting, særlig ved innpust. Før symptomene på falsk krupp oppstår, har barnet ofte hatt forkjølelsessymptomer i et par dager. Symptomene kommer som oftest om kvelden, ettersom hevelsen i luftveiene øker når barnet ligger nede. Barnet har vanligvis god allmenntilstand og sjeldent høy feber.

Årsaker

Falsk krupp er som oftest forårsaket av virus. Virusinfeksjon skaper en betennelse i øvre luftveier som fører til hevelse i slimhinnene. Når slimhinnene hovner opp, blir det trangere i luftrøret, og dette er grunnen til den karakteristiske hvesende innpusten og gjøende hosten. I sjeldne tilfeller kan bakterier være årsaken. Før vi fikk vaksinen mot bakterien Hemophilus influenzae type B, kunne disse bakteriene også forårsake en alvorlig sykdom, som kalles epiglotitt, men ble kalt ekte krupp på folkemunne. Symptomene på falsk krupp kan ligne litt på epiglotitt, og er grunnen til at sykdommen blir kalt falsk krupp. Falsk krupp kan oppleves som skremmende og ubehagelig, men er vanligvis ufarlig.

Behandling

Forsøk å trøste og roe barnet så mye som mulig, ettersom stress kan forverre symptomene. Falsk krupp blir verre når barnet ligger nede, så hvis det er mulig, kan det lindre symptomene at du holder barnet i oppreist stilling, eller lar barnet ligge med hodet høyt. Kjølig luft fører til redusert hevelse, og det kan derfor være lurt å åpne et vindu eller ta med barnet ut. Drikke kan lindre hosten, så la gjerne barnet drikke noe det liker. Febernedsettende medisin og nesespray kan brukes ved behov. Hvis barnet har alvorlige pustevansker, ring 113.

Når du bør kontakte lege

Kontakt legevakt eller 113 dersom barnet ditt strever med å puste, har høy feber eller er svært medtatt.

Hva Kry kan hjelpe deg med

Hos Kry kan du få råd og veiledning hvis barnet ditt har symptomer på falsk krupp.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

HosteForkjølelseForkjølelse hos barn