Last ned Last ned

Borreliose

Vår og varme lokker fram glade smil og grønne planter - og flåtten. Flåtten henger små og iherdige der vi ferdes på enger og i skogkanter. I tillegg til at de kan gi kløende utslett og være vanskelige å fjerne, kan de spre ulike sykdommer, som for eksempel borreliose. Les mer om hva borreliose er og hvordan vi i KRY kan hjelpe deg.

Borreliose er en bakteriell infeksjon og forårsakes hyppigst av en bakterie som heter borrelia burgdorferi. Sykdommen spres av flått, men det er bare rundt 20% av flåtten som bærer på bakterien.

Flåttens livssyklus
Flåtten klekkes ut av egg, og kan leve i to til tre år. Den utvikles fra larve til nymfe, og blir deretter voksen. Flåtten trenger blod for å vokse. Når den leter etter føde sitter den i trær eller på et strå et stykke over bakken, og venter på at et dyr eller menneske skal gå forbi. Flåtten griper så tak i det som passerer med forbeina sine. Den er ikke særlig stor, og blir vanligvis mellom tre og fire millimeter som voksen. Flåtten er aktiv fra april til desember, og det er også da det er vanligst å få borreliose.

Tiden fra du blir bitt av en flått og til du får symptomer på borreliose kan variere. Det er vanligvis fra tre dager til én måned, iblant er det lenger. Det er heller ikke alle som vet at de har hatt blitt bitt av flått når de blir syke.

Et vanlig symptom mange, men ikke alle får, er et utslett i form av en rød ring der flåtten har sittet. Flåttbitt kan gi flere ulike symptomer, der hudutslett erythema migrans er det vanligste. Men du kan også ha borreliose uten å få utslett.

Du kan også få en liten hevelse eller rødhet i huden der flåtten har vært, uten at det er borreliose. Da er det en normal hudreaksjon.

Erythema migrans
Erythema migrans er den vanligste hudinfeksjonen som du kan få av flått. Symptomene kommer én til fire uker etter flåttbittet, og du ser en lett rødhet der flåtten har sittet. Rødheten forandres gradvis til å likne en rosa ring. Ringen vokser deretter langsomt i størrelse. Er ringen større enn 5 cm i diameter, bør du oppsøke lege for å få undersøkt om det kan være borreliose.

Akrodermatitt
Akrodermatitt er en betennelse i huden som kan oppstå fra noen måneder til flere år etter et flåttbitt. Betennelsen sitter ofte der du ble bitt av flått, vanligvis på leggen eller foten. Iblant kan akrodermatitt også gi vondt i ledd, bein og rygg. Du får blårøde flekker på huden som vokser langsomt. Etter en stund blir huden tynn og rynkete. Betennelsen forekommer vanligvis hos eldre.

Lymfocytom
Lymfocytom kan gi plager allerede kort tid etter flåttbittet. Da får du en blårød hevelse som ser ut som en kul. Kulene sitter vanligvis på øreflippen eller ved brystvorten, og er 1 til 5 cm stor. Det er særlig barn som får denne betennelsen.

Nevroborreliose
Nevroborreliose vil si at du har en infeksjon i det sentrale nervesystemet. Du kan blant annet ha hodepine, ansiktslammelser, smerter og trøtthet. Symptomene kommer vanligvis én til tre måneder etter flåttbittet. Barn får oftere nevroborreliose enn voksne.

 • Fjern flåtten så fort du ser den.
 • Bruk pinsett eller annen flåttfjerner, og grip tak i flåtten så nær huden som mulig. Vri mot klokka.
 • Dra flåtten forsiktig rett ut og ikke klem for hardt.
 • Vask hendene etterpå med såpe og vann eller bruk desinfeksjonsmiddel.
 • Kontroller huden i noen uker.
 • Oppsøk lege hvis det oppstår en rødhet som er større enn 5 cm.

Det finnes ingen vaksine mot borreliose. Men du kan redusere risikoen for sykdommen ved å

 • Bruke klær med lange ermer og ben når du ferdes ute i skog og mark der det finnes flått.
 • Ha «flåttkontroll» hver kveld for å se om du har flått som kryper eller sitter fast. Risikoen for borreliose øker hvis flåtten har sittet i lenger enn 24 timer.
 • Sørge for å ha pinsett eller annen flåttfjerner hjemme. Det finnes ulike typer hjelpemidler til å fjerne flått på apoteket.

Kontakt lege hvis du har fått en rosa ring som øker i størrelse eller er større enn 5 cm i diameter. Hvis du har feber, hodepine, føler deg sliten og har vondt i ledd og muskler og vet at du hatt et flåttbitt, skal du også ta kontakt – selv om du ble bitt for noen uker siden.

Du kan henvende deg til oss for å få hjelp med

 • Rådgivning
 • Individuell vurdering og resept ved behov

Borreliose behandles med antibiotika.

Sist oppdatert:
6. jan. 2020
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Medisinsk sjef