Insektstikk og -bitt

Her har vi samlet artikler og informasjon om ulike insektstikk og -bitt, og sykdommer som kan bli utløst av dette.

Insektstikk og -bitt

Insekter er vanligvis ufarlig og stikk gir milde symptomer som kløe, rødhet og lett hevelse. De fleste går over av seg selv etter noen dager. Noen stikk og bitt kan allikevel være farlig dersom man utvikler en alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) eller utvikler sykdom etter flåttbitt, som skogflåttencefalitt (TBE) eller borreliose.

Symptomer og sykdommer

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Borreliose

Om du er så uheldig og blir bitt av flått, kan du få en flåttbåren sykdom. Borreliose er den vanligste i Norge, og bakterien borrelia er årsaken til sykdommen. Heldigvis blir få mennesker i Norge svært syke av dette. Les mer om hva borreliose er, symptomer på borreliose og hvordan infeksjonen behandles.

Flåttbitt

Flåtten lever i vegetasjon og setter seg på huden til dyr og mennesker som går forbi, for å suge blod. Den drar med seg mikroorganismer som kan gjøre oss ordentlig syke om vi får et flåttbitt. Heldigvis bærer ikke all flått med seg smitte. Får du et flåttbitt gjelder det å fjerne flåtten raskt, slik at risikoen for å bli smittet av flåttbårne sykdommer blir mindre.

Hodelus

Hodelus er ganske vanlig og noe som alle kan få. Hodelus smitter fra hode til hode. Her kan du lese mer om symptomene de gir og hvordan de skal behandles effektivt.

Insektstikk og insektbitt

I Norge er sommeren ofte preget av at man vil unngå vepsestikk og andre insekter. Insektstikk og-bitt er ofte etterfulgt av både kløe, svie og hevelse. Som regel går dette over av seg selv, men i mellomtiden er det ofte nødvendig å lindre plagene. Enkelte kan også oppleve kraftige allergiske reaksjoner etter et stikk eller bitt.

Skogflåttencefalitt (TBE)

Skogflåttencefalitt er en infeksjon i nervesystemet som forårsakes av viruset TBE (Tick-borne Encephalitis). Viruset spres via bitt fra en skogflått. Sykdommen går ofte over av seg selv, men noen blir også alvorlig syke. Les mer om hvordan man smittes av TBE-viruset, hva symptomene på skogflåttencefalitt er og hvordan man kan beskytte seg mot sykdommen.

Related articles

Un homme et un enfant marchant dans les hautes herbes