Insektstikk og -bitt

Om har fått stikk eller bitt og du trenger noen å snakke med kan våre leger kan hjelpe deg. De vil gi en vurdering av symptomene dine og annet som kommer frem under legetimen. Slik kan legen gi deg gode råd og eventuell behandling. Om det er nødvendig vil de henvise deg til videre undersøkelser.

Bestill time

Insektstikk og -bitt

Insekter er vanligvis ufarlig og stikk gir milde symptomer som kløe, rødhet og lett hevelse. De fleste går over av seg selv etter noen dager. Noen stikk og bitt kan allikevel være farlig dersom man utvikler en alvorlig allergisk reaksjon (anafylaksi) eller utvikler sykdom etter flåttbitt, som skogflåttencefalitt (TBE) eller borreliose.

Symptomer og sykdommer

Skriv inn en tilstand eller symptom, for å filtrere søkeresultatet.

Borreliose

Om du er så uheldig og blir bitt av flått, kan du få en flåttbåren sykdom. Borreliose er den vanligste i Norge, og bakterien borrelia er årsaken til sykdommen. Heldigvis blir få mennesker i Norge svært syke av dette. Les mer om hva borreliose er, symptomer på borreliose og hvordan infeksjonen behandles.

Flåttbitt

Flåtten lever i vegetasjon og setter seg på huden til dyr og mennesker som går forbi, for å suge blod. Den drar med seg mikroorganismer som kan gjøre oss ordentlig syke om vi får et flåttbitt. Heldigvis bærer ikke all flått med seg smitte. Får du et flåttbitt gjelder det å fjerne flåtten raskt, slik at risikoen for å bli smittet av flåttbårne sykdommer blir mindre.

Hodelus

Hodelus er ganske vanlig og noe som alle kan få. Hodelus smitter fra hode til hode. Her kan du lese mer om symptomene de gir og hvordan de skal behandles effektivt.

Insektstikk og insektbitt

I Norge er sommeren ofte preget av at man vil unngå vepsestikk og andre insekter. Insektstikk og-bitt er ofte etterfulgt av både kløe, svie og hevelse. Som regel går dette over av seg selv, men i mellomtiden er det ofte nødvendig å lindre plagene. Enkelte kan også oppleve kraftige allergiske reaksjoner etter et stikk eller bitt.

Skogflåttencefalitt (TBE)

Skogflåttencefalitt er en infeksjon i nervesystemet som forårsakes av viruset TBE (Tick-borne Encephalitis). Viruset spres via bitt fra en skogflått. Sykdommen går ofte over av seg selv, men noen blir også alvorlig syke. Les mer om hvordan man smittes av TBE-viruset, hva symptomene på skogflåttencefalitt er og hvordan man kan beskytte seg mot sykdommen.

Relaterte artikler

Dame med epipen i hånden
Allergier – 9. aug. 2022

Hva gjør man ved en alvorlig allergisk reaksjon?

Allergiske reaksjoner kan være farlige hvis man ikke får rask behandling. Les mer om hvordan man kan gjenkjenne en alvorlig allergisk reaksjon og hva man bør gjøre hvis man opplever dette.

Les mer