Kløe i øret

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Kløe i øret kan være svært irriterende. Hvis det klør i øret og det ikke går over av seg selv, kan det skyldes øregangseksem, som er en svært vanlig tilstand.

Årsaker

En vanlig årsak til kløe i øret er øregangseksem, som kan føre til betennelse i øregangen hvis huden blir irritert og betent. Milde tilfeller av øregangseksem er vanlig blant personer som svømmer eller bader mye, men kan også skyldes overdreven bruk av bomullspinner til rengjøring av øregangen.

Det er vanligere å bli rammet om sommeren eller i varme og fuktige omgivelser.

Eksemet kan gå over til betennelse ved at hudbarrieren blir svekket, for eksempel hvis en pirker i øret med bomullspinner, eller en får kjemikalier som hårspray eller hårfarge i øregangen.

Fuktig miljø, for eksempel ved opphold i vann gjør også at bakterier i hudfloraen lettere formerer seg, og kan gi infeksjon.

Symptomer

Det vanligste symptomet på øregangseksem er at det klør i øret og, at huden i øregangen blir flassende. Det kan også hende at hørselen blir dårligere og at øregangen hovner opp, noe som da kan føre til at det renner puss ut av øret.

Hvis du har vondt i øret og samtidig får feber, kan øregangseksemet ha spredt seg til det indre øret. Hvis infeksjonen i stedet sprer seg til det ytre øret, kan det bli rødt, hovent, ømt og varmt. Det er heller ikke uvanlig at huden rundt øret blir rødt, noe som kan føre til at det gjør vondt når du gaper eller tygger.

Behandling

Når det klør i øret, kan du selv lindre plagene ved å holde øret tørt. Bruk for eksempel dusjhette når du bader og dusjer. Du kan også bruke bomullsdotter og ørepropper som kan kjøpes reseptfritt.

Dersom du har kløe i øregangen, bør du unngå å klø eller pirke deg i øret, ettersom det kan forverre plagene. Vanligvis går plagene over av seg selv. Hvis kløen er plagsom og kommer ofte tilbake, kan du rådføre deg med en lege.

Når du bør oppsøke legehjelp

Hvis du bare klør i øret og ikke har andre symptomer, går det som oftest over av seg selv.

Hvis øregangen er hoven og irritert, og det ikke går over i løpet av et par dager, bør du oppsøke lege. Hvis det i tillegg renner puss ut av øret, det ytre øret er rødt og hørselen er nedsatt, bør du rådføre deg med lege.

Hva Kry kan hjelpe deg med

For å gjøre en vurdering av øret og øregangen er det nødvendig med en fysisk undersøkelse, og du bør derfor oppsøke en fysisk lege for å få hjelp hvis du er plaget med kløe i øret.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.
Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

ØrebetennelseKløe i ansiktetKløe på hendeneHodelus