Brennkopper

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Nina Wiggen

, spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Brennkopper, også kalt impetigo, er en overfladisk hudinfeksjon forårsaket av bakterier. Infeksjonen er smittsom, og det er vanlig for barn i alderen 2 til 6 år å rammes. Nedenfor kan du lese råd og behandling av brennkopper.

Symptomer

Brennkopper starter vanligvis som en liten prikk. Prikken blir siden til en væskefylt blemme som gradvis forsvinner. Før den forsvinner helt dannes en honningfarget skorpe på blemmen. Det vanligste er å få brennkopper i ansiktet, som rundt munnen, nesen eller bak ørene, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Utslettet kan klø og svi.

Årsaker

Brennkopper er forårsaket av stafylokokker eller streptokokker. Det er når huden kommer i kontakt med disse bakteriene at en kan bli smittet.

Oftest er det barn i alderen to til seks år som får brennkopper. Voksne kan også få brennkopper, men det er mer uvanlig.

Brennkopper er smittsomt så lenge såret fra blemmene er vått. I barnehagen er det vanlig for barn å bli smittet, fordi de er i nær kontakt med hverandre og hverandres leker. Bakteriene kan enkelt feste seg i skadet hud, så det er lettere å bli smittet om du for eksempel har eksem.

Behandling

Du kan behandle sårene selv, så lenge de ikke er veldig utbredt eller du har feber. Fukt skorpene med vann og flytende såpe morgen og kveld før du skyller grundig med vann. Du kan også vaske med en klorhexidinløsning som er tilgjengelig uten resept på apotek. Tørk huden med et engangshåndkle, og forsøk å bløte til skorpene på blemmene samt fjerne dem under vask. Du kan også bruke reseptfri antiseptisk salve, som Brulidine.

Fordi brennkopper er svært smittsomt, er det viktig å hindre at flere blir smittet. Husk å dekke til sårene så sant det er mulig. Pass på å ikke dele sengetøy, håndklær og klær med andre, vask hendene forsiktig, bruk eget håndkle og klipp neglene korte.

Når bør du oppsøke legehjelp?

Brennkopper forsvinner vanligvis ved egenbehandling etter 5-7 dager. Dersom bedring ikke skjer bør du oppsøke legehjelp for å vurdere om du har behov for antibiotikabehandling. Får du feber i tillegg til utslettet kan infeksjonen ha forverret seg. Hvis dette skjer, bør du også oppsøke legehjelp.

Spesielt i tilfeller hvor brennkopper dekker store deler av kroppen og sårene fortsetter å spre seg, eller du får blemmer, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp. Da kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform. I noen tilfeller bør det tas bakterieprøve av sårene før oppstart av antibiotikabehandling.

Slik kan Kry hjelpe deg

Vi kan hjelpe deg med diagnose, veiledning og eventuelt resept både over video og på våre klinikker i Oslo. Om du oppsøker hjelp med sykt barn, husk at barnet ditt alltid må delta i samtalen om timen gjelder barnet.

Ofte stilte spørsmål

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Medisinsk direktør i Kry og spesialist i allmennmedisin
Nina Wiggen, spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

HudkløeUtslett hos barnEksemRosaceaHudkreft