Hudkløe

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Om vinteren er luften tørrere enn vanlig, noe som gjør at flere sliter med irritert og tørr hud som klør. Hudkløe kan også oppstå ved allergiske reaksjoner, eksem og i noen tilfeller ved sykdom i indre organer. Les om vanlige årsaker til hudkløe og hva som kan være riktig behandling for deg.

Symptomer

Hudkløe ledsages ofte av tørr hud. Noen ganger kan huden flasse og oppleves stram. Det kan være irriterende og vanligvis blir det bare verre desto mer man klør. Symptomene kan bli verre om natten, i varme, etter en dusj eller når man går på medisiner. Informer gjerne legen din om hva som gjør kløen verre, slik at man lettere kan finne årsaken til kløen.

Årsaker til kløe i huden

Det kan være flere ulike årsaker til at huden klør. Om vinteren blir luften tørr, både inne og ute, noe som gjør huden ekstra sensitiv. Det å vaske huden for ofte kan føre til at huden blir tørr, ettersom man fjerner det naturlige fettet i huden. Noen ganger kan årsaken være en hudsykdom, som eksem eller psoriasis. Andre årsaker kan være allergi eller sykdommer i indre organer. Om sommeren er stikk fra mygg og knott vanlige årsaker til kløe, samt kontakt med brennesle eller brennmanet.

Behandling av hudkløe

Forebyggende behandling mot hudkløe er først og fremst å sørge for god fuktighet i huden. Bruk gjerne en god fuktighetskrem for å forhindre de vanligste problemene med kløe og tørr hud. Et annet råd er å bruke dusjolje for å unngå å tørke ut det naturlige fettet fra huden. Når du tørker deg er det best å klappe håndkleet forsiktig mot huden fremfor å gni. Avslutt gjerne med en fuktighetskrem, spesielt i de kaldeste månedene. Ved utslett kan du bruke kortisonkrem sammen med en fuktighetskrem, som gjør at huden leges fortere. Hydrokortison krem er reseptfri. Sterkere kortisonkremer- eller salver er reseptbelagt. Behandling av eksem og annen hudkløe resulterer sjelden i arrdannelse i huden.

Når du bør oppsøke legehjelp

Har du vært plaget med hudkløe i mer enn en uke kan det være aktuelt å oppsøke legehjelp. Får du røde flekker som klør bør du kontakte en lege da det kan skyldes noe mer enn bare tørr hud.

Hva vi i Kry kan hjelpe deg med

Gjennom en videokonsultasjon med en av våre leger kan du få råd, resept eller henvisning ved hudkløe.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

EksemElveblestKeratosis pilaris (kyllinghud)Utslett hos barnKløe i øretSkabbUtslettUtslett i ansiktetVorterVannkopperPsoriasisRosaceaHodelusHudkreft