Rosacea

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Thorleif Jansen

, Spesialist i allmennmedisin

Medisinsk godkjent

Rosacea er en kronisk og inflammatorisk hudsykdom som hovedsakelig rammer voksne over 30 år. Rosacea oppstår typisk i 30-50 årsalderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea.

Symptomer på rosacea

Det vanligste symptomet på rosacea er en permanent rødhet i ansiktet. Rødheten dukker oftest opp rundt pannen, kinnene, haken og nesen, og starter som oftest som periodiske anfall med rødming før den etter hvert blir mer vedvarende. Noen får også tykk hud med grove porer på nesen. Hudforandringene forverres ofte av for eksempel sterk mat, sollys, stress eller alkohol. Tilstanden gir ikke utslett på andre steder av kroppen, bare i ansiktet. I noen tilfeller får man også små røde prikker, nupper og pussfylte sår. Irritasjon i øynene kan også være et av symptomene.

Årsaker til rosacea

Rosacea skyldes en betennelsesreaksjon i huden. Det er hovedsakelig voksne og lyshudede mennesker som får rosacea, og det er flere kvinner enn menn som blir rammet. Årsaken til sykdommen er fortsatt ikke helt forstått, men en mistenker at det skyldes en kombinasjon av arvelige og miljømessige årsaker. En teori er at det er endringer i blodårene som forårsaker denne sykdommen. Sykdommen kan forverres ved å bruke produkter som irriterer huden eller øker tilstrømningen av blod til ansiktet.

Når du bør oppsøke legehjelp

Rosacea har en tendens til å forverres over tid. Du bør oppsøke legehjelp om du mistenker at du har rosacea. Det finnes enkelte reseptfrie legemidler, salver og geleer på apoteket som kan lindre symptomene. I mer alvorlige tilfeller kan det også være nødvendig å bruke reseptbelagte legemidler. Mange med rosacea synes det er ubehagelig, også psykisk. Dersom det påvirker livskvaliteten din, bør du oppsøke helsehjelp.

Diagnose

Rosacea diagnostiseres vanligvis ved at en lege har undersøker huden din. Dersom symptomene dine skulle ligne andre hudtilstander som akne, eksem, lupus eller psoriasis, kan hudprøver eller blodprøver være aktuelt for å sette riktig diagnose.

Før konsultasjonen med lege, kan det være lurt å skrive ned faktorer som forverrer tilstanden. Da er det lettere for legen å stille riktig diagnose og gi deg riktig behandling.

Rosacea kan arte seg forskjellig. Hos noen gir sykdommen milde symptomer, mens hos andre kan rosacea bli mer plagsomt, med store hudforandringer. Tilstanden inndeles i fire forskjellige subtyper, avhengig av hvordan den arter seg.

Hva du kan gjøre selv mot rosacea?

Rosacea kan ikke helbredes, men du kan lindre symptomene. Det finnes forskjellige kremer og stoffer som kan dempe rødheten, prikkingen og utslett. Vær forsiktig med matinntak, aktiviteter og andre ting som øker blodstrømmen til ansiktet. Sterk sol, kaffe, alkohol, sterk krydret mat, capsaicin og kremer som irriterer huden er eksempler på dette.

Behandling av rosacea

Behandlingen kommer an på alvorlighetsgraden av hudsykdommen. Noen mennesker får bare en lettere rødhet i ansiktet, mens andre får overfladiske årer, kraftig rødhet og aknelignende utslett. Kremer som inneholder metronidazol, et antibiotikum, kan brukes. Det er også mulig å ta antibiotika i tablettform, kalt tetracykliner, i en lengre periode. Laserbehandling kan også hjelpe i noen tilfeller.

Hva Kry kan hjelpe med

Av Kry-legene kan du få råd og veiledning om rosacea via videokonsultasjon. Vi kan også, om nødvendig, skrive ut resept eller gi henvisning til spesialist.

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Thorleif Jansen, Spesialist i allmennmedisin

Vi har også informasjon om

PsoriasisUtslettKeratosis pilaris (kyllinghud)Akne (kviser)HudkløeEksemHudkreft