Sopp i underlivet - underlivssopp

Sist oppdatert:

Godkjent av:

Pia Ødegaard

, Allmennlege

Medisinsk godkjent

Sopp i underlivet er mest vanlig hos kvinner. Typiske symptomer er kløe, svie, tørrhet og rødhet i skjedeåpningen. Mange får også en endret utflod fra skjeden.

Symptomene kan forsvinne av seg selv, men noen ganger er det nødvendig med medisiner. Det er viktig å ikke behandle for mye ettersom slimhinnen kan bli tørr og skjør.

Generelt om underlivssopp

Sopp i underlivet kan påvirke både kvinner og menn, men det er mer uvanlig å få sopp på penis. Tre av fire kvinner får vaginal sopp i fertil alder eller i forbindelse med østrogenbehandling, under eller etter overgangsalderen.

Eldre kvinner og unge jenter får sjelden problemer fordi sopp trenger kjønnshormonet østrogen for å overleve i skjeden.

Symptomer på sopp i underlivet

Kløe og svie i underlivet er vanlige tegn på sopp. Kvinner har vanligvis mer symptomer enn menn - slimhinnene i skjeden blir skjøre, og under infeksjonen kan det for eksempel gjøre vondt å tisse eller ha samleie.

Vanlige symptomer hos kvinner:

 • Kløe, svie og rødhet rundt skjedeåpningen

 • Hvit og kornete utflod

 • Hovne og ømme kjønnslepper

 • Sprekker i huden mellom indre og ytre kjønnslepper

 • Sprekker i huden mellom skjeden og endetarmsåpningen

 • Svie når du tisser

 • Svie og smerte under samleie

Vanlige symptomer hos menn:

 • Rødhet og tørrhet på glans, forhud og penis

 • Rødhet og tørrhet på pungen og lysken

 • Hvit hinne på eller rundt glans, under forhuden eller på penisskaftet

Andre mulige forklaringer på underlivssopp

Østrogenmangel i forbindelse med for eksempel overgangsalder eller amming kan føre til tørre slimhinner med svie og kløe i underlivet. Det kalles atrofisk vaginitt. Bakteriell vaginose er en ubalanse i skjeden som også kan forårsake kløe og svie, men da er det typisk å også ha illeluktende utflod.

Hvis det gjør vondt og klør i underlivet, kan det noen ganger være seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, gonoré, herpes og mycoplasma.

En urinveisinfeksjon er vanligvis preget av at du må tisse oftere enn vanlig og at det svir når du tisser. Hvis du er mann og opplever svie eller smerter ved vannlating, kan det også skyldes infeksjoner i sædledere eller prostata.

I mer uvanlige tilfeller kan alvorlig kløe med hvit, perlemorskinnende hud på kjønnsleppene være en kronisk tilstand som må undersøkes.

Problemene kan også påvirke menn - da oppstår kløe og forandring i huden på glans.

Årsaker til sopp i underlivet

Soppinfeksjoner er forårsaket av en sopp, ofte kalt candida albicans. Den finnes naturlig i tarmen og også i små mengder på andre deler av kroppen. Hvis soppen formerer seg, kan det føre til en soppinfeksjon i for eksempel magen. For noen mennesker er det lettere å få underlivssopp enn andre, og det ser ut til å være en arvelig faktor.

Soppen fester seg lettere hvis slimhinnen er skjør, skadet eller hvis bakteriefloraen i skjeden eller på penis har endret seg. Dette kan for eksempel skyldes antibiotikabehandling.

Hormonbalansen kan også påvirke soppvekst - for eksempel er det mer vanlig å få sopp dagene før menstruasjon og hvis du tar p -piller.

Utløsende faktorer som kan forårsake underlivssopp:

 • Hormonelle endringer - graviditet, menstruasjonssyklus og prevensjonsmidler med hormoner som p -piller og spiral kan forårsake at soppen formerer seg.

 • Antibiotikabehandling - kan forstyrre bakteriebalansen i skjeden.

 • Svekket immunsystem - for eksempel ved sykdom eller stress.

 • Friksjon mot kjønnsorganene - for eksempel sykling, ridning og ofte sex.

 • Forhudsproblemer hos menn - infeksjon eller innsnevring av forhuden gjør det spesielt let for soppen å formere seg.

Det var tidligere en tro på at sukker og gjær i dietten forårsaker sopp, men det er ingen vitenskapelig bevis.

Du kan ikke få sopp gjennom oralsex, og det er uvanlig at en soppinfeksjon overføres til noen andre fra penis eller skjede.

Utredning og behandling av sopp i underlivet

Hvis du er usikker på hva som forårsaker kløe og svie, må du kanskje bli undersøkt av en lege som kan stille riktig diagnose og utelukke andre plager.

En soppinfeksjon kan forsvinne av seg selv, men noen ganger må den behandles med reseptfrie medisiner, for eksempel vagitore eller salve.

Problemer med penis trenger vanligvis ikke å bli behandlet. Hvis reseptfrie medisiner ikke hjelper, eller hvis du får en soppinfeksjon flere ganger, kan du trenge reseptbehandling.

Noen ganger kan soppinfeksjoner utløses av p -piller eller andre hormonelle prevensjonsmidler - da bør du velge en annen prevensjonsmetode. Snakk med lege eller jordmor hvis du tror det er en sammenheng.

Hva kan du selv gjøre ved soppinfeksjon?

Soppinfeksjoner kan forsvinne av seg selv etter noen dager, uten behandling. Dette gjelder spesielt sopp på penis. Hvis du har sopp i skjeden din som ikke forsvinner, kan du behandle med reseptfrie medisiner som er tilgjengelig på apotek.

Behandle bare med medisiner hvis du er sikker på at du har sopp i underlivet og ikke mer enn to ganger i løpet av en seks måneders periode. Det er viktig å ikke bruke medisiner unødvendig da de kan dehydrere og gjøre slimhinnen i skjeden skjør og sensitiv - da blir du mer sårbar for nye soppinfeksjoner og andre kjønnsproblemer.

Hvis du er gravid og har soppinfeksjon, bør du kontakte lege eller jordmor før du behandler med reseptfrie medisiner.

Ettersom sopp gjør slimhinnen tørr og skjør, gjør det ofte vondt å ha samleie. Derfor bør du ikke ha penetrerende sex når du har en soppinfeksjon.

Det er en risiko for at smerten legger seg som et minne i kroppen og da kan du få tilbakevendende smerter under vaginalt samleie i fremtiden - det er et smertesyndrom som kalles vestibulitt.

Soppinfeksjoner øker også risikoen for seksuelt overførbare sykdommer fordi små sprekker i en tørr slimhinne gjør det lettere å overføre en mulig infeksjon.

Slik kan du lindre soppinfeksjon i kjeden:

 • Unngå såpe - bruk bare vann når du vasker kjønnsorganet.

 • Ikke bruk vann unødvendig - vann er dehydrerende, så bruk gjerne litt babyolje over skjedeveggen før du dusjer.

 • Gi ekstra fuktighet til skjeden - babyolje eller vaselin kan for eksempel lindre smerter.

 • Avstå samleie - slimhinnen er skjør under infeksjonen, og det kan da gjøre vondt å ha samleie.

Du har kanskje hørt at yoghurt, melk eller produkter med melkesyrebakterier kan lindre problemene med en soppinfeksjon, men det er ingen klare bevis på at det ville skape en bedre pH -balanse i magen.

Menn som har en soppinfeksjon kan lindre ubehaget ved å holde penis og forhuden ren og tørr - vask bare med lunkent vann.

Når oppsøke legehjelp?

Hvis du har symptomer fra underlivet og er usikker på om plagene skyldes en soppinfeksjon, bør du oppsøke lege for å få en diagnose og utelukke andre lignende problemer.

Søk lege hvis du har brukt reseptfrie soppdrepende medisiner uten bedring eller hvis du får sopp mer enn to ganger i løpet av en seks måneders periode.

Søk lege hvis du mistenker at du har sopp på penis og at problemene ikke forsvinner av seg selv etter noen dager.

Søk nødhjelp hvis du har underlivsproblemer i kombinasjon med feber, kraftige blødninger eller magesmerter.

Hvordan Kry kan hjelpe med sopp i underlivet

Kry kan gi råd om reseptfri behandling, men dersom bedring av dette uteblir og det fortsatt er hyppige plager må du oppsøke fysisk lege.

Hvis du har blitt diagnostisert med sopp i underlivet tidligere og kjenner igjen symptomene, kan vi hjelpe deg selv uten et fysisk møte.

På våre klinikker i Oslo kan du få hjelp raskt fra våre leger og psykologer. Vi kan også hjelpe deg i appen hver dag, hele året.

Ofte stilte spørsmål

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Pia Ødegaard, Allmennlege