Har du spørsmål knyttet til skjoldbruskkjertelen? Bestill legetime

Skjoldbruskkjertelen - hva er dens funksjon og hvordan kan den påvirke stoffskiftet ditt?

Sist oppdatert:

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Hva er skjoldbruskkjertelen?

Skjoldbruskkjertelen finner man rett under strupehodet foran på halsen. Den har en sommerfuglaktig form og produserer to hormoner som heter tyroksin og trijodtyronin.

Hva er skjoldbruskkjertelens funksjon i kroppen?

Skjoldbruskhormoner regulerer energi, stoffskifte, kroppstemperatur, kroppsvekt, muskelstyrke, matlyst, pust, vekst og reproduksjonssystemet, i tillegg til hjerte-, hjerne- og nyrefunksjon. Når skjoldbruskkjertelen er velfungerende og produserer riktig antall hormoner, går alt som det skal. Mengden skjoldbruskhormoner som produseres og skilles ut, kontrolleres av to deler av hjernen som heter hypothalamus og hypofysen.

Hva påvirker tilstanden til skjoldbruskkjertelen?

Livsstilsfaktorer kan påvirke tilstanden til skjoldbruskkjertelen. For å ha en velbalansert skjoldbruskkjertel, er det viktig å spise et næringsrikt kosthold, få nok søvn, trene regelmessig, håndtere stressnivået og ha et sunt immunforsvar.

Jod er et mineral som har kun én funksjon i kroppen, nemlig å inngå i stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) som produseres i skjoldbruskkjertelen. Kroppen produserer ikke jod selv. For å sikre at kjertelen fungerer som den skal, er det derfor viktig å få i seg dette via mat. Meieriprodukter og hvit fisk som torsk er gode kilder til dette.

Finnes det noen sykdommer knyttet til skjoldbruskkjertelen?

Det er antatt at 200 millioner mennesker over hele verden har en eller annen form for sykdom relatert til skjoldbruskkjertelen. De to vanligste skjoldbruskkjertelsykdommene er lavt stoffskifte (hypotyreose) og høyt stoffskifte (hypertyreose), som er 10 ganger så vanlig hos kvinner enn hos menn.

Hva er lavt stoffskifte (hypotyreose)?

Ved lavt stoffskifte har skjoldbruskkjertelen en unormalt lav produksjon av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Ettersom hormonnivået synker, øker nivået av thyreoideastimulerende hormon (TSH). For lavt nivå av T4 og T3 gjør at du kan føle deg trøtt, “frossen” og deprimert. Det er mer vanlig for kvinner å få slike typer problemer med skjoldbruskkjertelen, spesielt i overgangsalderen, mens hypotyreose forekommer i alle aldre.

Symptomer på lavt stoffskifte:

Tretthet Når du har et lavere nivå av thyreoideahormoner, sakker kroppens prosesser ned farten. Stoffskiftet og pulsen går saktere, blodsirkulasjonen blir tregere og energinivået synker. Dette kan gjøre at du føler deg utslitt.

Vektøkning Når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, kan det føre til lav basalmetabolisme (BMR). Når stoffskiftet går saktere betyr det at du ikke forbrenner energi (kalorier) like effektivt, så vekten øker. Vektøkning og oppblåsthet kan også forekomme grunnet væskeansamling. Lav mengde av skjoldbruskhormoner går ut over nyrefunksjonen og øker salt- og vannansamling. Dette kan gjøre at du ser oppsvulmet ut.

Depresjon Skjoldbruskhormoner spiller en viktig rolle i å vedlikeholde en sunn hjernefunksjon. Når du har et lavt nivå kan det føre til depresjon. For eksempel kan skjoldbruskhormoner bidra til å regulere hypothalamus-hypofyse-skjoldbruskkjertelaksen som er med på å regulere følelser, humør og atferd. Depresjon som er forårsaket av en underaktiv skjoldbruskkjertel kan reverseres med en behandling for lavt stoffskifte.

Forstoppelse Et lavt stoffskifte bremser fordøyelsen. Dette kan bety at maten går saktere gjennom fordøyelsessystemet og gjør deg mer utsatt for forstoppelse.

Andre symptomer på lavt stoffskifte:

 • Kuldesensitivitet
 • Generell slapphet
 • Mangel på energi
 • Ømme muskler og leddsmerter
 • Væskeansamling
 • Tørr hud
 • Tynt, tørt hår eller hårtap
 • Uregelmessig mens hos kvinner, kraftigere og oftere menstruasjon.
 • Konsentrasjonsvansker
 • Hovent ansikt
 • Tregere puls og lavt blodtrykk.

Hva er høyt stoffskifte (hypertyreose)?

Ved høyt stoffskifte produserer skjoldbruskkjertelen for mye skjoldbruskhormoner. Dette fører til et system som går på høygir og får kroppen til å føle seg «høy».

Symptomer på høyt stoffskifte:

Vekttap (på tross av vanlig matinntak) Overproduksjon av skjoldbruskhormoner gir høyt stoffskifte som fører til vekttap.

Hyppige turer på toalettet Skjoldbruskhormoner påvirker fordøyelsessystemet så overproduksjonen kan føre til hyppigere avføring, inkludert diaré. Nyrefunksjonen kan også påvirkes og føre til hyppigere vannlating.

Angst Skjoldbruskhormoner bidrar til å regulere det sympatiske nervesystemet (SNS). Når SNS blir overstimulert, kan dette utløse et «overlevelsesinstinkt» som fører til økt antall hjerteslag, angst, grettenhet, humørsvingninger, panikkanfall, noe som påvirker evnen din til å takle stress.

Andre symptomer på høyt stoffskifte:

 • Nervøsitet
 • Tretthet
 • Svakhet
 • Hjertebank og økt puls
 • Økt svetteproduksjon
 • Insomnia
 • Tørr hud og hår (som kanskje begynner å tynnes ut)
 • Humørsvingninger
 • Varmesensitivitet
 • Uregelmessige blødninger hos kvinner (for eksempel kortere og mer uregelmessig mens)
 • En hevelse på halsen fra en forstørret skjoldbruskkjertel (struma)
 • Skjelving

Når bør du oppsøke hjelp om du mistenker problemer med skjoldbruskkjertelen?

Hvis du mistenker at dine symptomer kan være knyttet til skjoldbruskkjertelen, bør du ta kontakt med en lege som kan utføre nødvendige tester.

Symptomene dine kan ha forskjellige årsaker, men en blodprøve kan hjelpe deg med å finne årsaken og hvilke behandlinger som finnes.

Kry-legene kan hjelpe deg på en av våre klinikker med nødvendige undersøkelser dersom du opplever problemer med skjoldbruskkjertelen.

Ta kontakt med lege hvis du opplever problemer knyttet til skjoldbruskkjertelen.

Bestill legetime

Andre artikler

Illustrasjon av ultraprossesert mat
Livsstilsmedisin – 27. mai 2024

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Lurer du på hva ultraprosessert mat egentlig er? Få svar på dine spørsmål om helseeffekter, ernæring og mer i vår informative Q&A-artikkel.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.