Behøver du legehjelp? Bestill legetime

Disse rådene bør du følge når du trener i varmen

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Lege
Charlotte Salter, overlege i livsstilsmedisin
Charlotte Salter som er allmennlege og sertifisert i livsstilsmedisin, deler sine tips om hvordan du kan trene trygt når temperaturen stiger ute.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Lengre dager og varmere vær gjør sommermånedene til en perfekt tid for å trene ute i frisk luft. Men hvis du ikke er forsiktig når du trener i varmen, kan det være risikabelt for helsen din.

— Trening stresser kroppen på en god måte, men å øke dette stresset ved å utføre treningsøkten i varmen eller uten god hydrering, legger for mye press på kroppens reguleringsmekanismer, og kan føre til heteutmattelse (også kalt overoppheting) – eller enda verre; heteslag, forklarer Charlotte Salter.

Hva skjer med kroppen vår når vi trener i varmen?

Når du trener øker behovet ditt for oksygen – pusten går raskere og hjertet pumper mer blod rundt i kroppen for å hjelpe musklene dine. Som en følge av dette produserer du mer varme og kjernetemperaturen din øker.

— For å regulere og senke kjernetemperaturen vår, utvides blodårene våre slik at det dannes en større overflate for varmetap, og vi svetter, forklarer Charlotte.

Hun sier at idet svetten fordamper, tar den med seg varme.

— Hvis vi er i solen eller det er varmt der vi befinner oss, må kroppen utvide blodårene enda mer, hovedsakelig ved å øke svetteproduksjonen, forteller Charlotte.

  • Vær obs dersom du slutter å svette, eller om du opplever svimmelhet, kvalme, hodepine eller besvimelse.

Hvordan påvirkes gravide og hjertesyke av trening i varmen?

  • Både lufttemperatur og luftfuktighet kan øke kjernetemperaturen når man trener. Det betyr at kroppen må øke blodsirkulasjonen for å kjøle ned kroppen, og det resulterer i at det blir mindre blodtilførsel til muskler, som igjen øker hjerterytmen, sier Charlotte.

Hun forteller at gravide bør være ekstra forsiktige når det er varmt ute, da de er mer sårbare for dehydrering.

Det samme gjelder personer med hjerteproblemer, da hjertet må jobbe ekstra hardt i varmen.

Hvordan kan jeg trene på en trygg måte når det er varmt?

Her finner du noen enkle måter for å holde deg trygg hvis du skal trene i varmt vær:

1. Vær ekstra nøye med å drikke vann

Det er veldig viktig at du holder deg hydrert når du oppholder deg, eller trener i varmen. Mens du trener bør du derfor få i deg væske for å erstatte væsketapet som følger med når man svetter.

— Hvis du trener over lengre perioder og svetter mye, skal du også erstatte saltene du mister. Dette kan du gjøre ved å drikke en sportsdrikk eller elektrolyttdrikk, anbefaler Charlotte.

2. La kroppen din akklimatisere seg til varmen

Varmen og fuktigheten vil påvirke treningen din, så det er viktig at du lytter til kroppen. Det kan ta noen uker før kroppen din er akklimatisert til varmen, så start sakte med kortere og mindre intense treningsøkter. Intervalløkter kan fungere for noen, slik at kroppen får tid til å hente seg inn mellom slagene.

Når du begynner å venne deg til varmen, vil du kanskje merke at kroppen responderer bedre på den. Det kan være du vil begynne å svette tidligere for å kjøle deg ned, og over tid vil du kanskje ikke hjerterytmen stige like høyt under treningsøkten.

I det du venner deg stadig mer til varmen, vil du kanskje merke at kroppen din responderer bedre på den. Kanskje vil du begynne å svette tidligere for å kjøle deg ned. Over tid vil kanskje heller ikke hjerterytmen din stige like høyt under treningsøktene.

3. Tren på riktig tid på dagen

Dersom temperaturene skal bli veldig høye, bør du forsøke å trene om morgenen eller senere på kvelden for å unngå den verste heten og fuktigheten midt på dagen.

Utfør treningsøkten din i områder som ligger i skyggen hvis det er mulig, og ta deg tid til å hvile, drikke og kjøle deg ned – både underveis og etter økta.

4. Beskytt huden din med solfaktor

Det er viktig å bruke solkrem under treningsøkter utendørs, for å beskytte huden din mot solbrenthet.

– Ved å trene på morgenen eller kvelden vil du ofte ikke svette like mye, ogs sjansen er mindre for at solkremen svettes bort og du blir solbrent, råder Charlotte.

5. Velg tynne og lette klær som holder deg avkjølt og tørr

— Disse lar svetten fordampe, slik at du kan bli avkjølt, forklarer Charlotte. Dersom klærne er tunge eller tettsittende, forklarer han at kroppen din ikke vil kunne avkjøle seg like effektivt.

— Vær mer forsiktig i solen, så du ikke presser deg selv mer enn du tåler, råder Charlotte.

Trenger du legehjelp?

Bestill legetime

Andre artikler

Illustrasjon av ultraprossesert mat
Livsstilsmedisin – 27. mai 2024

Spørsmål og svar om ultraprosessert mat

Lurer du på hva ultraprosessert mat egentlig er? Få svar på dine spørsmål om helseeffekter, ernæring og mer i vår informative Q&A-artikkel.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.