Kry-logo
Last ned
Behøver du legehjelp? Bestill legetime

En liten vitaminguide

Sist oppdatert:
man. 11. mai 2020
Det finnes 13 ulike vitaminer som alle er nødvendige for at kroppen din skal fungere som normalt.

Får du i deg for lite av dem, kan det i verste fall føre til mangelsykdommer og andre helseproblemer. Heldigvis holder det som regel med et variert og næringsrikt kosthold for å fylle dagsbehovet. Man bør også være oppmerksom på å ikke få i seg mye mer enn dagsbehovet - det er ikke nødvendig, og kan i verste fall være skadelig for kroppen.

Her er en oversikt over de viktigste vitaminene, deres funksjon og hvor du finner dem:

Vitamin A

Vitamin A er viktig for normal funksjon av synet, huden og slimhinnene. Normalt inntak av vitamin A er svært viktig for gravide, da både alt for høyt og alt for lavt inntak kan skade fosteret.

Mangel på vitamin A kan ses ved underernæring og ved noen sykdommer, som blant annet akne, psoriasis og enkelte øyesykdommer. Noen tegn på mangel er dårlig nattsyn, nedsatt vekst hos barn og tegn på nedsatt immunforsvar. I mange utviklingsland er mangel på vitamin A en viktig årsak til blindhet.

Bra kilder til vitamin A er brokkoli, spinat, grønnkål, gulrot, paprika, aprikos, leverpostei, fet fisk, egg, helmelk, smør, ost og tran.

Vitamin B

B-vitaminer er en gruppe vitaminer som blant annet påvirker kroppens omsetning av næringsstoffer, samt immunforsvar og celledeling.

Tiamin (B1) finnes blant annet i kjøtt, melkeprodukter, belgfrukter, nøtter og frø. Riboflavin (B2) finnes blant annet i kjøtt, fugl, egg, melk, belgvekster, bladgrønnsaker og fullkornsprodukter. Niacin (B3) finnes blant annet i kylling, fisk, kjøtt og helkornsprodukter. Pantotensyre (B5) finnes i de fleste matvarer, men spesielt i fullkornsprodukter, belgfrukter og animalske matvarer. Pyridoksin (B6) finnes blant annet i kjøtt, fugl, egg, poteter, frukt og bær. Biotin (B7) finnes i nesten alle matvarer, men spesielt i lever, eggeplomme, havregryn og belgfrukter. Kroppen lager også sitt eget biotin, så lenge tarmsystemet fungerer som det skal. Folsyre (B9) finnes i blant annet i ulike bladgrønnsaker og kål, samt i bønner, kikerter, linser, frukt og bær. Kobalamin (B12) finnes først og fremst i animalske matvarer som fisk, kjøtt, skalldyr, egg, melk og ost.

Vitamin C

C-vitamin bidrar til å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. Vitamin C trengs når kroppen lager antistoffer, som beskytter kroppens celler mot for eksempel infeksjoner. I tillegg forbedrer C-vitamin opptaket av flere mineraler, blant annet jern.

Mangel på vitamin C kan forårsake tretthet, irritasjon og hyppige infeksjoner. Alvorlig mangel på C-vitamin kan i verste fall forårsake skjørbuk, en sykdom med symptomer som bløende tannkjøtt, løse tenner, smerter i ledd og hudblødninger.

Bra kilder til vitamin C er de fleste grønnsaker, bær og frukter, spesielt sitrusfrukter.

Vitamin D

D-vitamin er nødvendig for at skjelett og tenner skal utvikle seg og fungere normalt. Vitamin D bidrar også til å bevare balansen i hele immunforsvaret og i tarmen.

Mangel på vitamin D gir vanligvis diffuse eller ingen symptomer, men symptomer man bør være oppmerksom på er svekket immunsystem, utmattelse, slapphet (spesielt i vinterhalvåret) og smerter i ledd eller muskler.

Bra kilder til vitamin D er fremfor alt sollys, men også fet fisk som laks, sild og makrell. I Norge er det spesielt mange som får mangel på D-vitamin om vinteren, så det er også tilsatt D-vitamin i flere typer melk, margarin og smør.

Vitamin E

E-vitamin er en antioksidant som blant annet bidrar til å beskytte cellene dine mot oksidativt stress.

Mangel på vitamin E er relativt sjeldent. Skulle det derimot forekomme, er symptomer på mangel nevrologiske forandringer, som for eksempel ustø gange.

Bra kilder til vitamin E er frø, vegetabilsk olje, margarin, bladgrønnsaker, avokado, fullkornsprodukter og egg.

Vitamin K

K-vitamin er er en samlebetegnelse for de to vitaminene K1 og K2. Vitamin K er viktig for blodlevringen, prosessene som fører til at blodet stivner eller levrer seg til en geléaktig masse. K-vitamin er også viktig for normal beinmetabolisme.

Mangel på vitamin K er uvanlig, men skyldes som regel mangel på tarmbakterier, som kan være et resultat av langvarig antibiotikabehandling. Mangel på vitamin K kan føre til økte blødningstendenser, som dårlig sårheling og neseblod.

Bra kilder til vitamin K1 er grønnsaker, spesielt grønne bladgrønnsaker som spinat, rosenkål og brokkoli. Vitamin K2 produseres av bakterier i mage- og tarmkanal, eller ved inntak av fermentert og modnet mat som yoghurt og oster.

Trenger du legehjelp?

Bestill legetime
Sist oppdatert:

Andre artikler