Få en status på din mentale helse. Ta selvtest

MENTAL HELSE

Føler du på ensomhet i julen?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Tora Johanne Kielland, Psykolog
Julen er for mange synonymt med sosiale lag med nære og kjære, julehandel og mat. Men mange opplever også ensomhet i julen, eller at julen bringer frem vonde følelser.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill psykologtime

Dersom du føler deg ensom i julen, eller høytiden bringer frem vonde følelser, er du ikke alene om å føle det sånn.

— Pandemien som nå er over, har gjort at mange har opplevd å kjenne seg ensomme, også de som ikke har følt spesielt mye på dette før. Mange kan ha opplevd at tradisjoner fra tidligere år nå er brutt som en konsekvens av pandemien, sier psykolog hos Kry, Tora Johanne Kielland.

Ensomhet er likevel noe annet enn å være alene – ensomhet er følelsen av lengsel etter andre.

— Mange trives med å være alene og noen foretrekker også å tilbringe høytider alene. Men dersom du du helst skulle vært sammen med andre, og altså ikke velger å være alene i julen, ville det ikke være rart om du kjente deg ensom, utdyper hun.

Mange kjenner på ensomhet i julen

Det perfekte bildet som skapes av førjulstid og jul i reklame og filmer, er familier og venner som samles i en uavbrutt rekke av selskaper og koselige sammenkomster. Ifølge Kielland er virkeligheten ganske annerledes for mange.

— Levekårsundersøkelsen (2020) viser at 16% av Norges befolkning oppgir at de føler på en grad av ensomhet. Hadde man spurt i julehøytiden, ville tallet antageligvis vært høyere, sier psykologen.

Hun forteller at ensomhet er et folkehelseproblem – alle kan føle seg ensomme uavhengig av befolkningsgruppe eller alder, men at andelen er høyere blant studenter, pensjonister, uføretrygdede eller arbeidsledige. Aleneboende over 45 år er også mer utsatt for å kjenne seg ensomme.

I julen kan denne følelsen bli mer påtrengende enn resten av året.

Press på å ha “den perfekte jul”

— Julen assosieres med fellesskap og sosiale sammenkomster. Idealet er at man skal utveksle gaver, spise middager med venner og familie og ikke minst helst kontinuerlig ha "julestemning", sier Kielland.

Vi bombarderes ned av media og reklame med fremstillinger av hvordan julen bør være, og råd og tips for hvordan man kan komme seg nærmere idealjulen. Psykologen mener det enorme fokuset kan bidra til å øke vanskelige følelser for mange.

— De som allerede kjenner på et savn etter tilhørighet og nære relasjoner, kan oppleve at avstanden mellom fremstillingen av "den perfekte" julen og virkeligheten blir stor. Dette vil potensielt kunne bidra til å skape en følelse av ensomhet, forklarer hun.

Man kan føle at man står utenfor et fellesskap som “alle andre” har – dette kan kjennes sårt og vondt.

— Mange sier at 1. juledag er årets verste dag – da er alt stengt, og hele samfunnet er lagt opp til at man skal være sammen med familien sin. Det er det mange som av ulike grunner ikke har mulighet til, sier Kielland.

Psykologens tips mot ensomhet i julen

Ifølge Kielland finnes det flere tiltak og grep vi kan gjøre dersom vi kjenner på ensomhet.

Snakk med noen du stoler på

Å våge å åpne seg litt, øker sjansen for at den man betror seg til vil følge opp i etterkant.

Men alle har ikke en de kan betro seg til. Da kan en psykolog, fastlegen eller hjelpetelefoner være god støtte:

Oppsøk andre i julen

Del positive erfaringer, følg opp en hobby eller oppsøk fellesskap der du møter de samme personene hver gang. Psykologen påpeker at dette øker sannsynligheten for å bli kjent, og at fremmede utvikler seg til venner.

— I sammenheng med jul kan dette være å engasjere seg i nabolagets markering av jul og adventstid, oppsøke organisasjoner som har ulike sosiale arrangementer eller bruke hobbyen din til å lage noe som kan selges på et julemarked, foreslår Kielland.

Ikke la deg stoppe av frykt

— Frykt for å bli avvist er et vanlig fenomen, men forsøk å ikke la det hindre deg. Ta initiativ og bruk nettverket du allerede har. En venn av en venn kan raskt bli din nye venn. Kanskje har de allerede tenkt at det ville ha vært gøy å bli bedre kjent med deg, men en av dere er nødt til å ta kontakt først, oppfordrer Kielland.

Demp urealistiske forventninger

— Det kan ta tid å bygge nye, nære relasjoner. Slik er det for alle, og det handler ikke om at noen avviser deg som person. Ha derfor tålmodighet i denne prosessen og gi den andre tid til å bli kjent med deg, sier psykologen.

Bruk internett for hva det er verdt

Digitalt kan du med letthet bevege deg utenfor hjemmet ditt, byen din og landegrensene – også for å møte nye mennesker.

Internett gir mange muligheter, og er en viktig sosial base for mange.

– Men vær obs på baksiden av medaljen da man også kan treffe på svindlere som er profesjonelle i å “fake” relasjonsbygging. Vær bevisst og tenk deg om dersom noen lover mer enn du tror er mulig, råder hun.

Man bør heller aldri sende penger til andre.

Bruk sosiale medier med omhu

Vær bevisst på hvordan du bruker sosiale medier. Kjenn ordentlig etter: Dersom du blir nedstemt av å lese om alle andres perfekte juleforberedelser, som kanskje egentlig ikke er så perfekt som de skal ha det til, bør du begrense tiden du bruker på det.

— Forsøk å oppsøke reelle fellesskap istedenfor, disse finnes også digitalt, forteller psykologen.

Gjør noe meningsfullt

For å endre fokus og få nye inntrykk, kan du gjøre noe meningsfullt for andre. Tenk over hvilke ressurser du har som du kan bruke til å støtte andre mennesker, for eksempel gjennom frivillige organisasjoner.

  • Kanskje du kan gå tur med naboens hund, eller måke gårdsplassen til en eldre nabo? Kanskje er det en annen du vet om i nærområdet som kan trenge noen å feire jul sammen med?, undrer Tora.

Uansett hva, det er helt sikkert noen som trenger deg.

Hvordan kan du støtte noen du tror er ensom i julen?

Det kan være utfordrende å vite hvordan man kan være der for noen som har det vanskelig eller føler seg ensom. Ifølge Kielland er det likevel tre ting du kan gjøre: still opp som samtalepartner, lytt, og følg opp.

— Dersom du mistenker at noen er ensom, er det viktig at du tar kontakt heller enn å vente på initiativ fra noen du tror har det vanskelig.

Du kan også prøve å kontakte noen du ikke har vært i kontakt med på en stund. En tekstmelding eller telefon til en du ikke har snakket med på lenge kan utgjøre en stor forskjell. Inviter gjerne på middag eller annet samvær om du kan.

— Om du ikke kan gi en klem, kan et hyggelig kort eller en liten gave vise nærhet og omtanke, avslutter psykologen.

Ønsker du å snakke med noen?

Hvis du føler at ensomhet påvirker din mentale helse, kan det hjelpe å snakke med en psykolog. Både Tora og flere av våre andre psykologer har erfaring med samtaler rundt ensomhet, og har kort ventetid for å få time.

Les mer og bestill time

Andre artikler

Illustrasjon av nedstemt tenåring
Mental helse – 15. feb. 2024

Bekymret for tenåringen din? Slik kan du hjelpe

Usikker på hvordan du skal snakke med tenåringen din om psykisk helse? Les psykologens enkle råd for å få ungdom til å åpne seg, og gi dem støtten de trenger.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.