Har du symptomer på stress? Få en status på din mentale helse. Ta selvtest

MENTAL HELSE

Hvordan stresse mindre i julen?

Sist oppdatert:
Godkjent av:
Ida Rolsfnes, Psykolog
Nærbilde av grantre med julelys i bakgrunnen
Julen kan være stressende for mange. Enten det er stress på jobben eller høye forventninger fra din sosiale krets, gir psykolog hos Kry, Ida Rolfsnes, råd om hvordan du kan mestre stresset og bli bedre til å ta ting som det kommer i tiden frem mot jul.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill psykologtime

— Førjulstiden er travel for mange, og kan være vanskelig å håndtere særlig om man allerede er stresset eller føler seg overveldet i utgangspunktet, sier psykolog hos Kry, Ida Rolfsnes.

Spesielt for barnefamilier er desember ofte fylt til randen med gjøremål, aktiviteter og oppgaver som skal gjøres.

— Når disse faktorene kommer i tillegg til stress på jobben, press fra familie eller annet stress i hverdagen, kan perioden før jul føles og være ekstra belastende, sier hun.

Om for eksempel familiemedlemmer nylig har gått bort eller det finnes harde konflikter i familien, kan dette føre til ytterligere emosjonelt stress i en periode som for mange allerede er nokså krevende.

Rydd unna de største stressfaktorene

Ifølge Rolfsnes er det gjerne visse situasjoner mange synes er ekstra stressende, derfor ønsker hun å gi konkrete tips til hvordan du kan håndtere dem dersom de skulle dukke opp:

Stressfaktor 1: Stressende sammenkomster og familiedynamikk i julen

Psykologens råd: Tenk gjennom hvordan du ønsker å bruke tiden din

For mange er jul en familieorientert og tradisjonsbunden høytid, og forventingene kan være høye om at "nå skal vi kose oss sammen".

Men det blir ikke alltid akkurat slik man ser for seg.

– Kanskje har noe endret seg det siste året, som dødsfall eller sykdom i familien, nye svigerforeldre eller barn. Dette kan også endre familiedynamikken, hvordan feiringen organiseres eller hvordan man kommuniserer sammen, utdyper Rolfsnes.

Andre har opplevelser fra oppveksten eller tidligere juler som gjør høytiden stressende og man bruker mye tid og krefter på å grue seg til å være sammen.

– Er dette årsaken til at du er stresset i desember, ta en runde med deg selv og sjekk inn med dine behov. Hva trenger du denne julen? Er svaret på dette noe annet enn å tilbringe mye tid med familie og dra på andre sammenkomster, kan det være viktig å ta disse behovene på alvor, råder psykologen.

Det er lov å takke nei til invitasjoner, eller ta kortere pauser i form av alenetid om man kjenner at det blir for slitsomt under en sammenkomst.

– Du kan gå ut en tur, tilby deg å hugge ved ute, gå en tur på butikken, trene eller ta deg en hvil. Minn deg selv på at det er viktig å ta vare på seg selv også i slike sammenhenger.

Stressfaktor 2: Sosialt press

Psykologens råd: Tenk deg om før du lover noe

Kanskje føler du press fra familie eller venner til å dra på juleselskap eller julebord? Da kan du prøve å sette grenser for deg selv.

Å klare å si nei til invitasjoner dersom du allerede føler deg overveldet og stresset, kan bidra til å redusere stresset ditt før jul.

— Ofte tror vi at folk blir skuffet eller sinte dersom vi sier nei til en invitasjon, men slik kan vi ikke tenke. Dersom vi skulle brukt livet vårt på å tilfredsstille alle andre ender det med at vi glemmer å leve slik vi selv vil, sier psykologen.

Du må prioritere deg selv. Rolfsnes råder til å prøve og si “Jeg må tenke på det, og så hører du fra meg”, eller rett og slett “Tusen takk, men jeg kan ikke”.

— Familie og venner kan føles invaderende, og spille på skam og skyldfølelse – da må du huske på at du ikke er nødt til å forsvare hvordan du vil bruke tiden din. Vær tro mot grensene dine – gjerne forklar hvorfor, men stå ved dem og ikke gå i forsvar, råder Rolfsnes.

Stressfaktor 3: Stress på jobben før jul

Psykologens råd: Sett realistiske mål og tidsfrister

Mange kontorer tar seg fullstendig fri i julen og holder dermed stengt. Dette kan føre til korte frister og en travel og intensiv periode før jul.

Rolfsnes foreslår at du kan dele opp arbeidsmengden i overkommelige oppgaver – dette kan gjøre det lettere å takle arbeidsrelatert stress.

— Sett deg noen realistiske mål som du kan nå før du tar deg ferie. Hvis lederen din eller teamet ditt har urealistiske forventninger til deg, kan du prøve å snakke med dem for å bli enige om mer gjennomførbare oppgaver og frister før ferien, forklarer hun.

Vi er bare mennesker, og om man snakker høyt om arbeidsopppgavene og presset, kanskje man erfarer at det er flere kollegaer som stresser over det samme og bli enige om at det er noe som kan vente til over jul?

— Ferie skal være ferie, og en tid som skal brukes til restitusjon. Prøv derfor å koble helt av, og ikke sniksjekk e-post og lignende før du er tilbake på arbeid igjen.

Stressfaktor 4: Du har søvnproblemer som blir forverret av stresset

Psykologens råd: Finn ut hva som er de viktigste årsakene til søvnproblemene

Ofte er det slik at stress ikke er isolert, men også kan påvirke andre deler av livet. Når man er stresset er det mange som også opplever problemer med søvnen, ettersom stress kan holde hjernen stimulert slik at vi ikke klarer å slappe av og sove.

Ifølge Rolfsnes kan det hjelpe å prøve å finne ut hva som er årsaken til stresset.

— Hva er de største stressfaktorene dine? Har de å gjøre med jobben, familie, kjæreste, barn, venner eller andre faktorer?

Denne refleksjonen kan du gjøre på egenhånd, eller sammen med en venn eller profesjonell samtalepartner for å få perspektiv.

Når du har identifisert hovedårsaken til stresset ditt, anbefaler Rolfsnes å sette inn målrettede tiltak på dette området, men det er viktig å definere både antall og type tiltak innenfor realistiske rammer som du også kan klare å opprettholde.

Hun sier at det også kan være nyttig å gå gjennom søvnrutinene dine, slik at du også sikrer at soverom og kveldsrutiner støtter opp om målet om å sove bedre.

— Hvis du opplever langvarige søvnproblemer kan det være lurt å oppsøke hjelp, anbefaler psykologen.

Når bør du snakke med en lege eller psykolog?

Hvis du regelmessig føler deg overveldet bør du bestille time hos lege eller psykolog. Wulfsberg anbefaler også å oppsøke lege eller psykolog dersom du opplever noen av disse situasjonene:

  • Stressnivået ditt påvirker hverdagen din negativt over tid.
  • Du er nedstemt eller mangler energi over lengre tid.
  • Du opplever humørsvingninger uten klar årsak.

Om du ønsker en kvalifisert pekepinn om du har et symptomnivå på stress som tyder på at du bør oppsøke hjelp, kan du også ta vår kostnadsfrie selvtest for stress.

Trenger du å snakke med noen?

Våre erfarne psykologer har kort ventetid, som kan hjelpe deg over video eller på vår klinikk i Vika.

Les mer og bestill time

Andre artikler

Illustrasjon av nedstemt tenåring
Mental helse – 15. feb. 2024

Bekymret for tenåringen din? Slik kan du hjelpe

Usikker på hvordan du skal snakke med tenåringen din om psykisk helse? Les psykologens enkle råd for å få ungdom til å åpne seg, og gi dem støtten de trenger.

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta artikler om helse, livsstil og informasjon om våre tjenester.