Kry-logo
Last ned
Ta kontakt med lege dersom du er bekymret for et bitt eller stikk. Bestill legetime

Sommerens insektbitt og stikk – legeråd om forebygging og behandling

Godkjent av:

Christoffer Rolseth

Allmennlege i Kry

Sommeren kan være en deilig årstid, men det er også da våre venner insektene dukker opp, og noen ganger stikker de. Vi gir deg tipsene til hvordan du kan forberede deg.

Helsehjelp når det passer deg

Bestill time

Det er ikke bare sola som titter frem om sommeren. Insekter er nyttige, men noen ganger kan de stikke og bite. I de fleste tilfeller er stikkene ufarlige og går over av seg selv, men de kan likevel være vonde og plagsomme. Her kan du lese om hvordan du bør reagere ved ulike stikk og bitt, og når det er på tide å oppsøke hjelp.

Hvordan forberede seg mot bitt og stikk

Sørg for at du dekker deg til med løse klær og bruker et insektmiddel når du er ute, særlig når du befinner deg i nærheten av vann, langt gress og skogområder. Insektmiddel som inneholder 50 % DEET gir opptil 12 timer med beskyttelse.

Hvis du er i områder med langt gress og skygge, bør du være oppmerksom på flått.

Hvis du foretrekker å bruke et mer naturlig insektmiddel, er det en del som tyder på at sitron eukalyptus, sitronella, peppermynte og linaloololje har en frastøtende effekt mot insekt.

Hvis du blir bitt eller stukket

Det meste av ubehag og kløe fra bitt og stikk er kortvarig, og krever ikke medisinsk behandling. Et kaldt omslag, ispose eller en pose med frosne erter bør gi tilstrekkelig med lindring. Husk å ikke legge dette rett på huden, men med et tynt tøylag mellom.

Risikoen for infeksjon øker ved å klø seg på stikk og bitt, og en burde derfor fraråde barn mot å klø seg for å unngå infeksjon. Dersom uhellet er ute, kan du lindre svie og kløe med Xylocain, Eurax eller lignende. La kremen virke litt før du tar på deg klær. Ta gjerne på et plaster etterpå for å unngå å klø hull på huden, og for å forebygge infeksjon.

Hvis kløen vedvarer, kan voksne og barn over 10 år bruke en mild hydrokortison krem som finnes reseptfritt på apotek.

For smertefulle bitt og stikk, kan du prøve paracetamol mikstur for spedbarn fra de er 2 måneder gamle, og tablett eller mikstur for barn over 6 år. Som et alternativ kan du også gi ibuprofen til barn fra de er 3 måneder. Ibuprofen er imidlertid ikke anbefalt hvis du har astma.

For hevelser og allergiske reaksjoner må du ta antihistaminer enten i tablettform, eller lokalt, i form av nesespray, øyedråper eller inhalator. Antihistaminer kan du kjøpe reseptfritt på apotek.

Oppsøk lege for bitt og stikk hvis:

  • Symptomene blir verre eller ikke bedrer seg etter noen få dager
  • Du opplever nye symptomer etter noen få dager
  • Et område på 4 cm eller mer rundt bittet blir rødt eller er opphovnet
  • Det er verk rundt bittet
  • Du får opphovnede kjertler, problemer med å puste eller influensalignende symptomer.

Hvis du har alvorlige allergiske reaksjoner kan det hende legen råder deg til alltid å ha med deg en automatisk injeksjonsenhet med adrenalin, også kalt EpiPen.

Stikkmygg

Stikkmygg suger blod gjennom bittet sitt. Det gjør ikke vondt, men det klør.

Dersom du følger grepene som er nevnt ovenfor, behandler du bitt på best mulig måte, og minsker samtidig risikoen for infeksjoner. Hvis derimot stikket ditt blir verre etter noen dager, bør du kontakte en lege.

Mygg

Det finnes mer enn 150 ulike arter med stikkmygg og de befinner seg ofte i nærheten av vann.

Myggstikk er ikke farlige, men kan føre til en intens kløe. Stikkene kan noen ganger hovne opp og bli til væskefylte blemmer. Følg trinnene nevnt ovenfor hvis du blir bitt - spesielt rådet om ikke å klø deg.

Klegg

Klegg er større enn husfluer og har store, flerfargede øyne og et smertefullt bitt.

Vær forsiktig hvis du er ute og løper eller gjør noe som er anstrengende, da det finnes bevis på at klegg blir tiltrukket av karbondioksid.

Du kan lindre smerter med et kaldt omslag eller en lokal spray med bedøvelsesmiddel, og følge trinnene nevnt ovenfor.

Bier, veps og geithams

Alle disse insektene tiltrekkes av sukkerholdige drikker, så når du er utendørs bør du unngå å drikke fra boks eller andre beholdere som bier og veps kan fly inn i. Lukk flasken så snart du er ferdig med å drikke, selv om den ikke er tom.

Hvis du blir stukket, er det viktig å fjerne brodden så fort som mulig for å redusere smerten. Skrap den ut med et bankkort, eller klem den ut med fingrene. Unngå pinsetter for å fjerne disse broddene, da det kan føre til spredning av giften.

Vask - og hvis det er mulig - hold området rundt stikket høyt for å redusere hevelsen. Å presse noe kaldt mot stikket kan også hjelpe med å redusere hevelsen.

Når bør du oppsøke hjelp for insektbitt og stikk fra bie, veps eller geithams?

Hvis du har blitt stukket i munnen, må du oppsøke hjelp umiddelbart. Det samme gjelder om du har fått flere stikk samtidig, og får kraftig hevelse og/eller kløe.

En liten del av befolkningen er allergisk mot bie- og vepsestikk. Oppsøk medisinsk rådgiving øyeblikkelig hvis du får pusteproblemer, hjertebank, er forvirret, får klam hud eller opplever svimmelhet.

Dersom du har hatt en kraftig reaksjon tidligere, og blitt utstyrt med adrenalinsprøyte, må du sette denne umiddelbart ved et nytt stikk. Dersom du ikke har blitt utstyrt med adrenalinsprøyte, må du ringe 113 med en gang. Pass alltid på å ha adrenalinsprøyte med deg hvis det er risiko for bie- eller vepsestikk. Resept på sprøyte med adrenalin, og forklaring på når og hvordan den brukes, kan du få av en lege.

Flåttbitt

Etter et flåttbitt er det vanlig at huden rundt bittet blir rødt og klør i noen dager. Noen flått kan bære smitte som overføres når de biter seg fast. Derfor bør du alltid fjerne flått så fort du oppdager den. Det finnes en risiko for infeksjon dersom flåtten har stått i 12 timer.

Når bør du oppsøke hjelp for flåttbitt?

Hvis du opplever rødhet som oppstår først en uke eller mer etter at du ble bitt av en flått, og dette røde området vokser seg større enn 4-5 fem centimeter i diameter, bør du oppsøke lege. Dette kan vise seg å være borreliose. Hos noen kan rødheten se ut som en ring rundt bittet, nesten som en blink.

Du bør også oppsøke hjelp dersom du får feber, hodepine, er uvanlig trøtt eller får verk i muskler eller ledd. Disse symptomene kan forekomme 1-4 uker etter flåttbittet og kan være tegn på at du er smittet av borreliabakterien.

Oppsøk legevakt om du en tid etter et flåttbitt får kraftig hodepine, nakkestivhet, lammelser i ansiktet eller symptomer på lammelser. Dette kan være symptomer på skogflåttencefalitt, en flåttbåren hjernebetennelse.

Larver

Fra slutten av mai til begynnelsen av juli er eikeprosesjonsspinner, som finnes i hele Europa, dekket av giftige hår, noe som kan gi et kløende utslett hvis du kommer i kontakt med dem. Hårene kan også bæres med vinden, som kan føre til sår hals, øyeirritasjon og astma.

Rens området med vann og påfør en antihistamin (for barn som er over 2 år). De som sliter med astma bør ha med seg en inhalator, som er en oral antihistamin. Det vil hjelpe med å lindre irritasjon i hals og øyne.

Manet

Det finnes mange forskjellige manetarter i Nordsjøen, Den engelske kanal og Østersjøen. Den giftigste er brennmaneten, som kan bli opptil 2 meter, og finnes på kysten utenfor Norge, Frankrike, Tyskland, Irland, Sverige og Storbritannia.

Unngå å svømme i vann der du vet det finnes brennmaneter. Hvis du blir brent må du rense med saltvann - ikke ferskvann - og fjerne trådene med pinsett. Bløtlegg området i vann som er så varmt som mulig, i minst 30 minutter. Du kan også bruke kluter eller håndklær. Ta paracetamol eller ibuprofen for smerten.

Hvis du blir brent av en manet bør du ikke:

  • Bruke eddik
  • Tisse på det
  • Legge på is eller kaldt omslag
  • Dekke til såret

Ta kontakt med lege hvis hvis du får alvorlige smerter som ikke blir bedre etter én time, eller hvis det er ansiktet eller genitalier som er blitt brent.

Hoggorm

Hoggormen blir opptil 90 cm lang og finnes i både lys og mørkebrun utgave, der de fleste har et sikksakk- mønster nedover ryggen. Hoggormens bitt gjør som regel vondt og etterlater to små prikker ved siden av hverandre på huden, med noen millimeters mellomrom. Det er vanlig å få en blå hevelse rundt bittet, som senere kan spre seg til hele kroppsdelen hvor du ble bitt.

Ormer er mer aggressive i varmen, og antaller bitt har økt de siste årene. Ha øynene med deg på stien, og bruk gjerne lange bukser eller støvler når du ferdes i områder med høy forekomst av hoggorm.

De fleste bittene er ikke alvorlige, men kan behøve medisinsk behandling, så ta kontakt med en lege så fort som mulig dersom du eller andre blir bitt.

Det er spesielt viktig å oppsøke lege så fort som mulig hvis du opplever pustevansker, smerter i brystet, spasmer, alvorlig opphovning, oppkast eller svimmelhet.

Ring giftinformasjonen

Siden det er vanskelig å vite hvordan du reagerer på et hoggormbitt, bør du kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 for å få hjelp og råd hvis du har vært uheldig og blitt bitt.

Ta kontakt med lege dersom du er bekymret for et bitt eller stikk.
Bestill legetime

Andre artikler

illustration-röd-orange-gul-grön-lila-blå-ränder
21. jun. 2022 
LGBTQIA+ ordliste
Ordene vi bruker former vår samhandling med andre, både på gata, i klasserommet og i helsevesenet. For LGBTQIA+ personer kan inkluderende språk i utgjøre en forskjell.
Mental helse – 6. jun. 2022 
Hvordan snakke om psykiske plager?
Psykisk helse kan være utfordrende å snakke om, spesielt om du har det vanskelig. Psykolog hos Kry, Line Wulfsberg, mener imidlertid åpenhet rundt psykisk helse er avgjørende for mennesker som har det vanskelig.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Motta jevnlige helsetips og annen helserelatert informasjon i innboksen din.